USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Конституція України: які статті порушують найчастіше та як президент хоче поміняти закон заради нових повноважень

28 Червня 2021 16:10
Україна в понеділок відзначає ювілей своєї Конституції – 25 років. Документ прийняли 28 червня 1996 року під час президентства Леоніда Кучми.

Сьогодні в Раді відбулося урочисте засідання, присвячене цьому дню. Виступили президент Володимир Зеленський, спікер Дмитро Разумков, експрезидент Леонід Кучма, ексспікер Олександр Мороз, прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Всі говорили про вірність Конституції, про права і свободи людини (незважаючи на те, що вони дуже часто в Україні порушуються).

У День Конституції Страна.ua склала список статей Основного закону, які регулярно порушуються владою.

Мова і нацменшини

У 10 статті йдеться про те, що «в Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України».

У статті 11 говориться, що держава сприяє «розвитку етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності всіх корінних народів і національних меншин України».

Стаття 24 забороняє обмеження або привілеї за мовними ознаками.

Усі ці норми порушуються: прийнятий закон про державну мову (його ще називають законом про тотальну українізацію), який витісняє російську мову з освіти, сфери обслуговування і взагалі з будь-якої публічної сфери.

При цьому влада розуміє, що документ суперечить десятій статті. Президент Володимир Зеленський днями розповів, що заблокував роботу Конституційного суду, щоб той не скасував в тому числі і цей закон.

У результаті російських шкіл в Україні вже не залишилося, російську мову практично витіснили з радіо і телеефіру. А мовний омбудсмен Кремінь недавно закликав позбавляти депутатських мандатів через російську мову.

Далі на підході ще один законопроект – про корінні народи, за яким такими не визнаються ні росіяни, ні білоруси. Отже, прав на свою мову освіти вони не отримають. І по суті це означає політику насильницької асиміляції.

Претензії є не тільки у росіян в Україні. Угорщина в ПАРЄ зажадала від України дати нацменшинам право займатися держуправлінням і вчити дітей на рідній мові.

Стаття 53 прямо дає право нацменшин на навчання рідною мовою за державний рахунок.

«Громадянам, які належать до національних меншин, відповідно до закону гарантується право на навчання рідною мовою чи на вивчення рідної мови у державних і комунальних навчальних закладах або через національні культурні товариства», – йдеться у статті.

За логікою цієї статті, якщо батьки в тій чи іншій школі масово виявили бажання вчити дітей російською, влада зобов’язана цю вимогу задовольнити. Але в законі про повну загальну середню освіту таке право не передбачено – навпаки, він вводить жорсткі мовні квоти для російськомовних: не більше 20% предметів рідною мовою.

Ідеологія і цензура

У 15 статті Конституції говориться, що ніяка ідеологія не є обов’язковою, а цензура заборонена. Однак в Україні події розвиваються в останні роки зовсім в зворотному напрямку. Цензуру здійснюють, по-перше, націоналісти, які атакують неугодних їм артистів, блогерів або простих людей, що висловлюють публічно або в соцмережах «неправильну» позицію. Радикалам в цьому допомагає влада – хоча б тим, що закриває очі на їхні дії і не притягає до відповідальності.

Другий пласт цензури – це списки неугодних осіб, куди входять письменники, актори, музиканти. Їх ведуть Мінкульт і СБУ. Таких людей заборонено не тільки пускати в країну, а й показувати по телебаченню. Це пряма цензура.

Також в Україні є структура, яка займається видачею дозволів на ввезення в країну книг. Деяким працям відмовляють в поширенні з чисто ідеологічних причин.

І, нарешті, цензуру почав здійснювати особисто президент України. В цьому році за указом Зеленського були закриті три опозиційні телеканали. Формальна причина – зв’язок його власника, нардепа Тараса Козака з «фінансуванням тероризму». Однак в суді цього ніхто не довів.

Безкоштовна медицина, житло і зарплата

Стаття 49 Конституції гарантує, що мережа державних і комунальних лікувальних закладів не може бути скорочена. І допомога там повинна надаватися безоплатно. На ділі ж реформа ексміністра Уляни Супрун, яку продовжують і зараз, передбачає фактичне закриття ряду лікарень, оскільки їх фінансування урізають. У 2020 році почався другий етап цієї реформи, коли почали закривати психлікарні і туберкульозні диспансери. За даними Держстату, за п’ять років кількість лікарень скоротилася на третину.

Також в 2017 році Супрун запропонувала на третьому етапі реформи ввести плату за ряд державних послуг в лікарнях, зокрема, операцій. Ціни були закладені космічні – по сто і більше тисяч за операцію. Після скандалу, прайс з закону про медреформу викреслили.

Навесні 2021 року до цього питання запропонував повернутися глава комітету Ради з охорони здоров’я Михайло Радуцький. Він заявив, що розробляються різні варіанти фінансової участі пацієнта: у вигляді доплати частини вартості за медпослуги або ж за підвищений комфорт. Прихильники введення цього механізму кажуть, що в лікарнях і так йдуть величезні тіньові побори з пацієнтів, і краще, щоб ці кошти сплачувались легально. Мабуть, опції істотно підняти зарплати медикам і потім змусити їх припинити побори за допомогою правоохоронної системи – влада навіть не розглядає.

До слова, про медицину побічно говорить ще і 22 стаття. Тамнаписано, що при затвердженні нових законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод. Однак медична реформа уріже такі права. Як, власне, і пенсійна реформа. Та й мовна.

Стаття 43 гарантує право на своєчасну виплату заробітної плати. Але по факту це право не дотримується. Наприклад, перед шахтарями державних шахт виникають багатомісячні заборгованості. До відповідальності за це нікого не притягали.

Що ж до зарплат у приватному секторі, то їх тримають в основному в тіні, на що держава закриває очі. Таким чином власники бізнесу ніякої відповідальності за невиплату або затримку зарплати «в конверті» не несуть.

У статті 47 йдеться про право на житло. Є там і такі рядки «громадянам, які потребують соціального захисту, житло надається державою та органами місцевого самоврядування безоплатно або за доступну для них плату». Про масову роздачу квартир інвалідам, сиротам, багатодітним сім’ям майже нічого не чути.

Громадянство і рівність у правах

Стаття 25 говорить: «Громадянин України не може бути позбавлений громадянства і права змінити громадянство». Однак Петро Порошенко позбавив громадянства народного депутата Андрія Артеменка, депутата Одеської міськради Олександра Боровика і ексгубернатора Одеської області Саакашвілі.

Стаття 24 встановлює, що: «Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками». Про мовну дискримінацію вже говорили. Але є і регіональна, при якій пенсії тим же переселенцям виплачуються за більш ускладненою процедурою, ніж іншим громадянам.

Та й нові законопроекти «слуг народу» і уряду щодо майбутнього Донбасу прямо звужують права для жителів «ДНР» і «ЛНР», якщо вони повернуться до складу України. Наприклад, такий законопроект про «колаборантів». Також громадян України, у яких знайдуть російський паспорт, Кабмін запропонував інтернувати – тобто поводитися з ними, як з військовополоненими і без всякого суду ізольовувати.

50 стаття Конституції говорить, що кожен має право на безпечне для життя і здоров’я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди. Однак поки що не чути про компенсації через забруднення навколишнього середовища .

Стаття 56 говорить, що кожен має право на відшкодування за рахунок держави матеріальної та моральної шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю представників держави. Однак, наприклад, пенсіонерам Донбасу заборгували 11 млрд гривень. І ніхто ніякої шкоди їм не відшкодовує.

На сьогоднішньому засіданні Дмитро Разумков згадав про те, що Конституцію будуть міняти. Причому, судячи з усього, його цей процес турбує. За словами спікера, будь-які зміни в Конституції повинні бути зваженими «адже навіть маленька помилка може привести до катастрофічних наслідків».

За даними Страна.ua Зеленський дійсно готує масштабні зміни Конституції. Частина з них уже публічно анонсована (наприклад, зміни в управлінні областями). Інші ж поки обговорюються неофіційно. В тому числі, за чутками, на Банковій опрацьовують ідею прийняття нової редакції Основного закону з президентською формою правління в країні, тоді як зараз ми живемо в парламентсько-президентській республіці. Офіційно, втім, влада це спростовує.

Наскільки серйозні конституційні плани Зеленського і як можуть в Україні змінити Конституцію, читайте далі.

Дев’ять підходів до Основного закону

Із момент приходу до влади Зеленського в Раді були зареєстровані дев’ять законопроектів, які змінюють Основний закон. Однак тільки чотири схвалені Конституційним судом із зауваженнями до деяких з них. Йдеться про наступні проекти:

– № 1013 «Про скасування адвокатської монополії», який знімає обмеження для юристів – не адвокатів на захист в суді;

– № 1015 «Про законодавчу ініціативу народу», в якому Конституційний суд рекомендує конкретизувати поняття «народ»;

– № 1017 «Про зменшення конституційного складу Верховної Ради України і закріплення пропорційної виборчої системи», яким пропонується скоротити чисельність народних депутатів до 300 і в якому КСУ запропонував скорегувати з урахуванням цього показника кількісні вимоги до парламентаріїв в інших статтях Конституції;

– № 1028 «Про консультативні, дорадчі та інші допоміжні органи Верховної Ради України», який дозволяє парламенту ВР створювати собі в допомогу структури в рамках бюджету.

Усе, крім законопроекту № 1015, вже прийнято в першому читанні і чекає фінального голосування, яке за законом має набрати не менше 300 голосів депутатів. Проект про законодавчу ініціативу для народу «правовий» комітет Ради запропонував вже внести до сесійної зали.

Ще два пакети поправок президента до Конституції КС не завізував. Це, по-перше, № 1016 «Про уповноважених Верховної Ради України». Законопроект пропонував створити інститут парламентських спостерігачів за дотриманням Конституції і законів в окремих сферах, проте Конституційний суд побачив в цьому ризик втручання парламенту в справи державної та місцевої влади, громадянського суспільства та бізнесу.

По-друге – законопроект № 1027 «Про додаткові підстави дострокового припинення повноважень народного депутата України», що пропонує позбавляти мандатів за систематичні прогули і «кнопкодавство». Однак КС визнав додаткові умови для вигнання з депутатів такими, що звужують їх права і свободи.

Законопроект № 1014 «Про внесення змін до статті 106 Конституції України», який надавав президенту право створювати незалежні регуляторні органи, Національне антикорупційне бюро (НАБУ), призначати і звільняти його директора, а також директора Державного бюро розслідувань (ДБР), КСУ визнав неконституційним, побачивши перевищення президентських повноважень. Його відкликали, як і проект № 2598 «Про децентралізації», прийняття якого Банкова так не змогла продавити аж в двох редакціях.

Також Рада дев’ятого скликання у вересні 2019 року схвалила законопроект № 7203, який скасував депутатський імунітет від кримінального переслідування з 1 січня 2020. Він був внесений президентом Порошенко ще в 2017 році і тоді ж отримав добро КС. При Зеленському же його прийняли спочатку в першому, а потім і в другому читанні більше ніж 300 голосами.

Ще з минулого скликання в Раді знаходяться два законопроекти про перейменування Дніпропетровської та Кіровоградської областей в зв’язку з декомунізацією. Правда, планів їх прийняти немає – у всякому разі, про включення їх до порядку денного ніхто не говорить.

Нарешті, завис вже проголосований 31 серпня 2015 року в першому читанні проект змін до Конституції, в якому прописаний особливий статус Донбасу. Тоді його приймали з великим скандалом, а під Радою під час голосування націоналісти влаштували криваву бійню, кинувши гранату в нацгвардійців. Як результат, до другого читання так і не приступили. А вже після перемоги Зеленського влада неодноразово заявляла, що особливий статус Донбасу до Конституції вносити не будуть. У той же час, вимога внести зміни до Конституції щодо особливого статусу – це однозначна норма Мінських угод, а тому це питання постійно спливає в переговорах по врегулюванню конфлікту. І не можна на 100% виключати, що до нього Рада не повернеться.

Тепер повернемося до проекту змін до Конституції, який спрощено називають проектом про децентралізацію. Відповідний законопроект № 2598 довелося двічі переробляти, однак сильний опір в Раді і на місцях поставили хрест на ухваленні. Зеленський відкликав проект в січні 2020 року. Але влада не відмовилася від планів переписати правила управління регіонами. Йдуть сигнали, що проект змін до Конституції оновили й доповнили якимись іншими законопроектами.

Зараз готують основний документ до внесення в парламент. Але, схоже, поспішати не будуть: за прогнозом міністра розвитку громад і територій України Олексія Чернишова, приймати в цілому законопроект будуть вже в 2022 році. І 300 голосів депутатів нібито знайдуться.

Співрозмовник в керівництві парламентської фракції «Слуги народу» стверджує, що редакція, над якою працюють в ОП, – «нова-стара».

«Поки все залишається як і було: нічиє рішення на місцях префекти не зупиняють, хіба що в разі замаху на територіальну цілісність. Підпорядкування у них подвійне – президенту і Кабміну, і на це наші опоненти, звичайно, будуть вказувати. Але зміни в цьому плані якщо і будуть, то точно не в урядову сторону. Обговорення триває», – коментує джерело. Він підтверджує, що з прийняттям не поспішають.

«Мінімум до осені проект полежить в ОП. І щоб голосувати за нього в наступному році, потрібно в жовтні-листопаді відправити його в КС. Щоб він повернувся з суду до січня, щоб був прийнятий в першому читанні. Друге – вже восени 2022 року. Але це оптимістичний сценарій. 300 голосів поки не видно ні під який варіант з будь-якими повноваженнями префектів. Нікому, крім нас (влади – Ред .) це не цікаво», – коментує джерело.

Ухил в диктатуру

Не менш цікаві подальші плани ОП на Конституцію. А деякі з них грандіозні, якщо вірити різним чуткам. Нібито на рівні поки тільки ідеї обговорюється перехід на нову форму правління – президентську республіку (або президентсько-парламентську), що передбачає прийняття нової редакції Основного закону, так як зараз зафіксований парламентсько-президентський варіант.

На Банковій офіційно не підтверджують навіть обговорення такої ідеї. У коментарі радник глави ОП Михайло Подоляк сказав, що «це один з найбільш дивних фейків за останні тижні».

«Досить просто подивитися на факти. По-перше, вже протягом двох років забезпечується командна робота виконавчої та законодавчої влади. Для чого конкретно могло б знадобитися посилення повноважень? Це нераціонально. По-друге, в чинній Конституції дуже детально опрацьовані питання внесення змін – масштабні зміни практично неможливі. Згадайте, як це було раніше: фактично, в революційних ситуаціях. Хіба зараз є така ситуація? Ні», – заявив Подоляк.

Але якісь думки з цього приводу витають, раз президент в гучному інтерв’ю телеканалу сказав у відповідь на запитання про концентрацію влади, що у нас, мовляв, уже «де-факто» президентсько-парламентська форма правління. На це моментально відреагував спікер Дмитро Разумков. Він дав зрозуміти, що проти ідеї збільшення повноважень президента.

«Я таки виходжу з закону, виходжу з Конституції. Для чиновника, при всій повазі, я дозволю собі не погодитися з колегами, не може бути де-юре і де-факто. Ми всі повинні жити за законом, в першу чергу, починаючи з себе. Згідно з Конституцією України, ми живемо з вами в парламентсько-президентській республіці. І я, наприклад, вважаю, що це правильно, тому що завжди повинна бути противага. Завжди повинні бути запобіжники», – підкреслив голова парламенту, виступаючи на прес-конференції в честь 25-ї річниці прийняття Основного закону.

Цікаво, що другий президент України Леонід Кучма, виступаючи сьогодні в Раді, кілька разів розкритикував Віктора Януковича за повернення повноважень президента через Конституційний суд у 2010 році. Також Кучма сказав, що право парламенту формувати уряд повине залишатися незмінним. А це ключова відмінність нинішньої Конституції від початкового варіанту 1996 року, який повернув Янукович в 2010 році – згідно з ним уряд формував президент.

Політолог Бортник вважає показовим негативні коментарі щодо можливості розширення президентських повноважень.

«За моїми даними, задумка переписати Конституцію в частині форми правління є. Але зібрати під неї 300 голосів в Раді буде вкрай складно, не рахуючи того, що потрібно ще пройти попередні етапи, включаючи оцінку КС, який Зеленський поки ще не взяв під контроль. Свого часу парламент не додав лічені голоси президента Кучми для зміни Конституції (йдеться про провал прийняття політреформи в квітні 2004 року в другому читанні – Ред. ). А в нинішньому парламенті тільки 422 депутата, що ускладнює питання збору голосів. Плюс всі групи впливу не довіряють Банковій», – вважає Бортник.

У свою чергу політолог Вадим Карасьов вважає, що Офіс Президента взагалі не має намірів змінювати в корені текст Конституції в частині повноважень глави держави.

«Кого цікавить Основний закон? Зеленський не дарма сказав про де-факто і де-юре. За фактом у нас вже майже президентська форма правління з ухилом навіть в президентську ж диктатуру. Офісу президента потрібен ще лише ручний спікер, щоб без проблем приймати потрібні закони. Тому і стискають кільце навколо Разумкова, який все бачить, все розуміє і піднімає ці питання публічно, таким чином захищаючись», – говорить політолог.

Як показує досвід використання Ради національної безпеки і оборони для введення санкцій без суду і слідства проти українських громадян, Зеленський дійсно мало звертає увагу на букву закону. Втім, політолог Бортник вважає, що проблиски розуміння небезпеки такої гри для президента і всієї владної команди вже є: «Тому і з’являються в Раді ініціативи, які виведуть президента з-під відповідальності за підписання указів про введення санкцій, які зараз масово оскаржуються в судах».

Посилити свої повноваження через поправки до Конституції, поставивши під свій прямий юридичний контроль Кабмін – цілком вписується в логіку політичних рухів президента. Інше питання, що під це поки навіть близько немає 300 голосів у Раді. І, крім того, немає ніяких гарантій того, що Зеленський переобереться на другий термін. А значить розширені повноваження можуть після виборів дістатися вже новому президенту, який навряд чи буде налаштований дружньо по відношенню до свого попередника і членам його команди.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Хоче помі_ти Показати IP 28 Червня 2021 16:18
Заради узурпації влади
скептик Показати IP 28 Червня 2021 16:32
для слюх народу конституція - це папірець, яким можна хіба що підтертись
Богдан Сташинський Показати IP 28 Червня 2021 16:39
Усе що стосується порушень ст.10 - винен Парашенка, це спричинює напугу у суспільстві, у тому числі загострює ситуацію на Сході України і може стати початком кінця взагалі ...
А Шарий Показати IP 28 Червня 2021 16:42
Новое видео "С Днём..."
скептик Показати IP 28 Червня 2021 17:01
конституція : для олігархічної влади права, для інших - обовязки
Василий до скептик Показати IP 29 Червня 2021 08:30
ПОРОШЕНКОМ ПОРУШИВШИ КОНСТИТУЦІЮ УКРАЇНИ, ЗАКОНОМ № 76-VIII БУЛО СКАСОВАНО БЕЗКОШТОВНІ САНАТОРНО-КУРОРТНІ ПУТІВКИ ТА КОМПЕНСАЦІЇ ЗА ПУТІВКИ НА ВІДПОЧИНОК ГРОМАДЯНАМ, ВІДНЕСЕНИМ ДО КАТЕГОРІЙ 2 І 3, ПЕРЕСЕЛЕНЦЯМ І ПРАЦІВНИКАМ ЗОНИ ВІДЧУЖЕННЯ. КОМПЕНСАЦІЇ ТА ПІЛЬГИ ГРОМАДЯНАМ, ВІДНЕСЕНИМ ДО 4 КАТЕГОРІЇ, БУЛО СКАСОВАНО ПОВНІСТЮ. ЗНАЧНО БУЛО СКОРОЧЕНО ПІЛЬГИ ЛЮДЯМ, ЯКІ ПРАЦЮВАЛИ ЗА МЕЖАМИ ЗОНИ ВІДЧУЖЕННЯ НА РОБОТАХ З ОСОБЛИВО ШКІДЛИВИМИ УМОВАМИ ПРАЦІ (ЗА РАДІАЦІЙНИМ ФАКТОРОМ), ПОВ'ЯЗАНИМИ З ЛІКВІДАЦІЄЮ НАСЛІДКІВ АВАРІЇ НА ЧАЕС. КРІМ ТОГО, ІСТОТНО УРІЗАЛИ ПІЛЬГИ ТА КОМПЕНСАЦІЇ ПОСТРАЖДАЛИМ ДІТЯМ І ЇХ БАТЬКАМ: БУЛО СКАСОВАНО ПОВНЕ ДЕРЖЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІТЕЙ ДО ВСТУПУ ЇХ У ШКОЛУ (НЕ СТАРШЕ 8 РОКІВ) ШЛЯХОМ БЕЗКОШТОВНОГО ВИХОВАННЯ В КОМУНАЛЬНИХ ДОШКІЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ; БЕЗКОШТОВНИЙ ПРОЇЗД НА ВСІХ ВИДАХ ТРАНСПОРТУ В МЕЖАХ УКРАЇНИ (КРІМ ТАКСІ) ДО МІСЦЯ ЛІКУВАННЯ; ЩОРІЧНЕ БЕЗКОШТОВНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІТЕЙ ПУТІВКАМИ НА ОЗДОРОВЛЕННЯ СТРОКОМ ДО ДВОХ МІСЯЦІВ; ЩОРІЧНА ВИПЛАТА НА ДИТИНУ ШКІЛЬНОГО ВІКУ ІЗ ЗОНИ ВІДЧУЖЕННЯ. ТАКОЖ БУЛО ВИКЛЮЧЕНО НОРМУ ПРО ТЕ, ЩО ЖІНКАМ, ЯКІ ПРОЖИВАЮТЬ НА ТЕРИТОРІЇ РАДІОАКТИВНОГО ЗАБРУДНЕННЯ, ПІД ЧАС ВАГІТНОСТІ НАДАЮТЬСЯ ПУТІВКИ ДЛЯ ОЗДОРОВЛЕННЯ В СПЕЦІАЛІЗОВАНИХ ОЗДОРОВЧИХ ЗАКЛАДАХ. ІЗ ЗАКОНУ ПРО СОЦЗАХИСТ ЧОРНОБИЛЬЦІВ ЗАКОНОМ № 76-VIII БУЛО ВИКЛЮЧЕНО НИЗКУ ВАЖЛИВИХ СТАТЕЙ, ЩО СКАСОВУЮТЬ ПІЛЬГИ ГРОМАДЯНАМ, ЯКІ ПРОЖИВАЮТЬ НА ТЕРИТОРІЯХ РАДІОАКТИВНОГО ЗАБРУДНЕННЯ; ЗНЯТО ДОПЛАТУ ГРОМАДЯНАМ, ЯКІ ПРАЦЮЮТЬ НА ТЕРИТОРІЯХ РАДІОАКТИВНОГО ЗАБРУДНЕННЯ; СКАСОВАНО ЗБЕРЕЖЕННЯ ЗА ПРАЦІВНИКАМИ СЕРЕДНЬОЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ ТА СТАЖУ РОБОТИ ПІД ЧАС ЗВІЛЬНЕННЯ У ЗВ'ЯЗКУ З ВІДСЕЛЕННЯМ АБО САМОСТІЙНИМ ПЕРЕСЕЛЕННЯМ, СКАСОВАНА ДОПЛАТА ДО ПЕНСІЇ В РОЗМИРІ 2-Х МІНІМАЛЬНИХ ЗАРОБІТНИХ ПЛАТ У 3-Й ЗОНІ. УКРАЇНЦІ БУДЬТЕ ПИЛЬНІ ПОРОШЕНКО ЗНОВУ РВЕТЬСЯ ДО ВЛАДИ, ЩОБ ОБІБРАТИ ВАС ДО НИТКИ.
скептик Показати IP 28 Червня 2021 17:03
друзям (73/95) - все, ворогам (народу) - закони
дідо Показати IP 28 Червня 2021 17:19
В Україні притісняють українську мову,а не російську. Російська звучить на центральних каналах до 50 %, хоча її нен має бути взагалі.
123 до дідо Показати IP 29 Червня 2021 01:00
В Україні взагалі не дотримуються Конституції, на жаль
Ккк Показати IP 28 Червня 2021 18:06
Щось тут не так, редактор передивися. Який виступ Кучми сьог в раді, ну а про інше......

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus