USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

З'явився фільм-розслідування про захоплення Дебальцевого

18 Лютого 2019 22:50
До річниці Дебальцевського котла вийшов фільм-розслідування «Грані війни». У першій його частині, «Логвинове», українські військові розповідають про те, як ворог зумів перекрити трасу і закрити котел після того, як захопив стратегічно важливе село 9 лютого. Причому важливий населений пункт, який став «кришкою» котла, був зайнятий без єдиного пострілу. І незабаром Дебальцеве, яке довгий час з трьох боків було оточене територією під контролем українських військових, було захоплено. Через чотири роки учасники і свідки ключових подій розповіли обставини, за яких в пастці опинилися сотні українських військових, пише Страна.

Дебальцеве вважалося важливим стратегічним місцем – це великий залізничний вузол, через місто проходить траса. Крім того, на околицях міста знаходиться найвища точка Донецької області – 336 метрів. Логвинове знаходиться на ще одній стратегічно важливій висоті – 287 метрів, біля траси, яка в лютому 2015 року було єдиною ниточкою до підконтрольних Україні територій (Дебальцеве після захоплення Вуглегірська ворог оточував з трьох сторін).

Хоча за пару місяців до цього положення українських військових на Дебальцевському плацдармі було таким, що цілком було можна влаштувати контр-котел. Про це і розповіли військові.

«Коли ми говоримо про Дебальцевський котел, ми повинні говорити про те, що в районі Луганська, Стаханова, Горлівки взагалі не було сил росіян. І українські сили, які перебували в цьому районі, цілком могли влаштувати контр-котел», – розповів Анатолій Виногродський , другий комбат батальйону Донбас НГУ.

Однак, йдеться в розслідуванні, в ніч з 8 на 9 лютого із стратегічно важливого села Логвинове на Дебальцевській трасі за наказом командування сектора З вивели всі підрозділи української армії, які тримали там оборону. Таким чином, «дорога життя», яка забезпечувала обороноздатність всієї Дебальцевської групи, залишилася без захисту. І вже через годину в Логвинове зайшов загін російського спецназу ГРУ з бронетехнікою. Без бою, без єдиного пострілу, вони перекрили трасу і створили Дебальцевський котел.

Військові з Дебальцева потрапили в котел, у якому залишилася лише одна польова дорога. Але навіть після доповіді розвідників штаб сектора не доповів цю інформацію всім підрозділам ні в Дебальцевому, ні в Бахмуті і на блок-постах уздовж дебальцевської траси. З ранку почався рух транспорту і особового складу, що призвело до трагедії. Всі вони розстрілювалися окупантами в упор прямо на дорозі. Пощастило тільки тим, хто дізнався про це безпосередньо від розвідників.

Висновок багатьох досвідчених офіцерів було і є однозначним: такі збіги неможливі. «А як по-іншому можна прибрати бойові одиниці, причому щоб синхронно через пару годин туди зайшов Путін? Іншого логічного пояснення не існує. Вони там стояли, група Собко (командир 128 ОГПБр). Їх там все бачили, що вони там стоять. і їх вночі виводять, і вранці туди заходить противник», – поділився командир артилерійської розвідки, 25-й окремий мотопіхотний батальйон «Київська Русь» з позивним «Зелений».

Він додав, що після безглуздої спроби відбити Логвинове, втрати двох танків і загибелі людей Генеральний штаб вирішує, що наступна атака буде зроблена не наступного дня, а 12 лютого. Тобто ворог отримав цілих три дні на обладнання вогневих точок і зміцнення оборонних позицій у населеному пункті.

Опитані журналістами військові висловили думку, що створювалися умови для того, щоб наші війська 100% там не втрималися. Заняття позицій в Логвинове, на їхню думку, пояснюється і управлінським хаосом, і дурістю командирів, але всі подальші події, які призвели до втрати Дебальцевського плацдарму, вже не можна пояснити тільки цим.

«Як я вважаю, задум операції був саме з формування котла і здачі Дебальцевого. Таке було військово-політичне завдання», – висловив думку один зі співрозмовників журналістів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
51 незнаменита Показати IP 18 Лютого 2019 23:13
І знову всі* герої*, ніхто в тому *котлі* не виний
А гордысть Показати IP 19 Лютого 2019 07:47
Області батальйон тро *ВОЛИНЬ* (після бунтів і перекривань трас) перед новим 2015 роком знятий з позицій і відправлений на відпочинок. Цим ми маємо * гордитись* і пишатись як 51 -ю
Анатоль_ Бідзюра Показати IP 19 Лютого 2019 09:29
Зрада, як і завжди. Всю свою тисячолітню історію Україна потерпала від засилля зрадників і не могла, через них, втримати державність. Це продовжується і нині. Чому ми, українці, завжди лінуємося контролювати власну владу - яку ми ж і угніздили та наділили найвищими повноваженнями? Чому, у результаті наших зусиль - поту і крові, безлічі жертв - в українську владу завжди приходять зрадники-колабораціоністи, які нічого спільного із народом України не мають?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus