USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Зношені комунікації, – експерт назвав причину руйнування гуртожитку в Дніпрі

8 Жовтня 2019 22:12
Причиною руйнування гуртожитку «Дніпровської політехніки» у Дніпрі є зношені комунікації і перенасичення ґрунту водою. Аби уникнути повторення подібних надзвичайних подій, місто потребує розроблення та реалізації програми заміни застарілих водоканалізаційних мереж.

У цьому переконаний голова обласного осередку Всеукраїнської громадської організації «Асоціація експертів будівельної галузі» Олексій Коломоєць, повідомляє OBOZREVATEL.

На його думку, провали у Дніпрі відбуваються через складні ґрунтові умови. Адже Дніпропетровська область і Дніпро розташовані на складних ґрунтах. Під фундаментами будівель є супіски та суглинки, які просідають. При замочуванні вони втрачають міцність, а за відповідних умов трапляється суфозія (процес вимивання і винесення з ґрунтів дрібних мінеральних часток підземними водами).

Тому належне водовідведення є основним принципом збереження конструкцій будинків. Саме нестабільність і перенасиченість вологою ґрунтів Коломоєць вважає однією з найбільш вірогідних причин руйнування гуртожитку.

«Ґрунт під фундаментами може бути замочений різними шляхами: опадами (дощовими та талими водами), несправними мережами водопостачання та водовідведення. У разі, коли на окремому будинку чи низці будівель, розташованих поруч, починають проявлятися ознаки деформацій, необхідно вивчити загальну гідрогеологічну складову ділянки, передусім зміни, які відбулися в попередній період – до початку деформацій. На цій основі визначаються зміни за особливими ознаками. Тому говорити, що призвело до таких наслідків у цьому випадку, можна лише після вивчення всіх складових», – зазначив експерт.

При цьому, за словами Коломойця, дуже висока вірогідність, що ризик аварійних ситуацій у Дніпрі викликають, насамперед, зношені комунікації, що пропускають воду і вимивають у ґрунті пустоти, призводячи до осідання фундаментів споруд.

«На сучасній території нашого міста випадки деформацій споруд траплялись досить часто. Департамент житлового господарства із залученням експертів вивчав ці процеси. У більшості випадків причини деформацій будівель – осідання фундаментів, що зумовлене втратою несучої здатності при замочуванні наших складних ґрунтів. Здебільшого, за відповідних умов, причинами деформацій є суфозійні процеси, тобто вимивання частинок ґрунту з утворенням підземних пустот. Як правило, цьому сприяє руйнування мереж водопостачання та водовідведення. У цих випадках відбуваються найбільш значні, аж до руйнівних, деформації споруди», – зазначив він.

«Виходячи з характеру руйнувань, які отримали конструкції стін будівлі гуртожитку «Дніпровської політехніки» та територія біля неї, можливо припустити аналогічний випадок. Але яка мережа чи які втручання людини могли призвести до таких наслідків – необхідно дослідити», – також припустив експерт.

Коломоєць також наголосив: окрім поточного ремонту житлових будинків задля підтримання їх у належному стані, місто гостро потребує капітального ремонту мереж водопостачання та водовідведення, який має проводитися щонайменше раз на 30 років.

«Загалом зношені мережі – проблема не лише Дніпра. Аналогічні має і Київ. По всіх новинах ми тільки і чуємо: порив трубопроводу, провалився автомобіль. Але Київ не має таких особливих ґрунтів, як Дніпро. На мою думку, загальним принципом відновлення житлового фонду нашого міста повинна стати розробка програми із заміни старих зношених мереж, як першопричини найчастіших руйнувань конструкцій будинків», – підсумував експерт.

Як повідомлялося, минулими вихідними у Дніпрі із гуртожитку «Дніпровської політехніки» евакуювали студентів через те, що під будівлею обвалився ґрунт завглибшки півтора метра.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus