USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.75 9.88

«Зоряні війни», «Бетмен» та Стравінський: лучанам влаштували музичну подорож на планету Hollywood

1 Жовтня 2019 07:00
Музикою з найкасовіших голлівудських фільмів від уславленого українського оркестру відкрили музичний фестиваль у Луцьку.

Відкриття шістнадцятого музичного фестивалю «Стравінський та Україна» відбулося 30 вересня у стінах облмуздрамтеатру.

Багату палітру духової музики об’єднують концертні програми столичних гостей , в яких представлені всі музичні жанри та стилі від бароко до джазу – Національного академічного духового оркестру України (диригент – Олексій Вікулов). Щороку оркестр презентує по декілька музичних прем’єр та здійснює активну гастрольно-концертну діяльність як в Україні, так і за її межами. За роки творчості оркестр здобув славу унікального, завдяки жанровому розмаїттю концертних програм духової музики, високому професіоналізму та подвижницькій праці.

Музика духового оркестру цього вечора перенесла луцьку публіку за океан, на магічно-хвилюючу планету Голівуд. Зі сцени лунала найкраща музика з улюблених оскароносних голлівудських кінофільмів у виконанні музикантів-віртуозів. 1 жовтня, у міжнародний день музики оркестр відзначає 40-ву річницю від дати створення.

За традицією, що склалася за фестивальні роки, концерти розпочинаються музикою Ігоря Стравінського. Феномен геніальної особистості, композитора, піаніста, диригента, письменника викликає величезний інтерес у світової музичної громадськості і у 21-му столітті. Як і у минулому столітті, навколо його творчості не вщухають дискусії: ним захоплюються, його критикують. Був період, коли в Радянському союзі виконувати музику космополіта-Стравінського було заборонено, адже на долю композитора випало три країни проживання, три громадянства, останнє – США. В цій країні у 1942 році він написав «Норвезькі картинки», які спочатку були задумані як музика до кінофільму про вторгнення нацистів у Норвегію. Оригінальні народні мелодії були взяті з антології скандинавської пісні, яка зберігалася в одній з бібліотек Лос-Анджелеса. Однак згодом Стравінський відмовився писати музику для кіно, як і відмовився від інших пропозицій створювати музику до фільмів про війну, в яких фігуруватимуть російські солдати та офіцери. Невикористана норвезька музика була скомпонована у чотирьохчастинну симфонічну сюїту, яка нині вперше пролунала в Україні. Оркестр виконав перший твір сюїти «Інтрада».
Часто саме музика робила фільми мегапопулярними, оскароносними, касовими. Національний духовий оркестр виконав музику, яку написав американський композитор, який став п’ятиразовим лауреатом найвищої нагороди у світі кіно – премії «Оскар» Джон Вільямс. Пролунали попурі з фільмів «Супермен», «Імперія сонця» та «Зоряні війни».

Ще з 1940-их років користуються великою популярністю користуються фільми про Бетмена. Музику до одного з них створив один з найвідоміших композиторів Америки. Музичні критики прослідковують зв'язок його музики з творами Стравінського. Йдеться про Денні Ельфмана.

Американсько-британський історично-драматичний бойовик 2000 року «Гладіатор» нагороджений п’ятьма «Оскарами», а творець музики до фільму Ганс Ціммер завоював любов глядачів всього світу ще у 1980-их роках за музичне оформлення фільмів «Місячне сяйво», «Дрібниця», «Останній імператор», «Людина дощу», а маленькі глядачі всього світу в захопленні від мультфільму «Король лев». Музику з фільму «Гладіатор» виконали музиканти оркестру.

Однією з найкращих пісень, що прозвучала в американських фільмах, часто називають пісню «Місячна ріка», яку виконала Одрі Хепберн у американській мелодрамі «Сніданок у Тіффані». Фільм отримав «Оскара» у номінаціях найкращої пісні та найкращої музики до фільму. Музику створив Генрі Манчіні – один з найвидатніших композиторів в історії кіно. Цю легендарну пісню виконала фіналістка телешоу «Голос країни» Аліна Башкіна.
Також пролунала пісня Адель Аткінс «Skyfall» з кінофільму про Джеймса Бонда.

Американський композитор та диригент Джеймс Хорнер написав музику до понад сотні кінокартин, зокрема до двох наймасовіших – «Титанік» та «Аватар», двічі отримував «Оскар» за музику до фільму. На луцькій сцені пролунала музика з фантастичного фільму «Аватар».

Виконували також музику Лало Шифріна з кінофільму «Місія нездійсненна».

Другий відділ концерту уславлений музичний колектив розпочав музикою американського композитора, який створив музику до чотирьох олімпіад, безлічі телесеріалів та концертних номерів Джона Вільямса. Виконали «Марш імперії» з фільму «Зоряні війни».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Леся Показати IP 1 Жовтня 2019 08:40
Дуже шкода, що реклама заходу абсолютно відсутня на просторах інтернету. Молодь не дізнається про такі культурні заходи.
Інтернет Показати IP 1 Жовтня 2019 23:47
Подивіться в ІНТЕРНЕТІ : - афіша розваг Луцька; - Волинська філармонія (сайт) - ФейсБук (Волинська філармонія) - Волинські Новини (сайт за 27 вересня) - Волинська ОДА (офіційний сайт за 10 вересня)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus