USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Три «Б» команди Романюка. Частина перша

8 Лютого 2011 12:27
Безініціативність. Безсистемність. Безпорадність. Цими трьома словами, судячи з кроків нової владної команди Луцька і відгуків про ці кроки цілого ряду експертів, характеризується кадрова політика луцького міського голови Миколи Романюка.

Не маючи власних людей у системі державного управління та місцевого самоврядування, Микола Романюк робить ставку на особисті знайомства, та використовує вже існуючі команди фахівців. В силу свого характеру, він часто вагається і йому досить важко приймати вольові рішення, яких луцька громада так й не побачила.

Колода кадрів тасується, проте нових облич практично не видно.

Радник з «особливо важливих»…

Про деякі кандидатури на посади заступників - Святослава Кравчука, Юрія Вербича – говорилося ще у виборчу кампанію. Інші – Василь Байцим та Лариса Соколовська – стали наслідком компромісів вже після виборів.

Також існувала інтрига, яку посаду займе Антон Кривицький. Йому пророкували першого заступника. Врешті Микола Ярославович зупинився на «радникові міського голови з дуже широкими повноваженнями».

Зараз Кривицький, як заявляють у мерії, реалізовує «точкові» проекти. Серед них: погодження меж міста з навколишніми сільськими радами, будівництво пішоходного переходу через залізничні колії, розширення меж Луцька (300 га для будівництва житлового мікрорайону, які зараз належать Жидичинській сільраді), будівництво житлового мікрорайону в районі залізничного вокзалу на землях, що належать Міноборони, з’єднання тролейбусної лінії на вулиці Львівській в районі заводу «Кромберг енд Шуберт».

Як запевнив у розмові з автором статті один з колишніх високопосадовців, посада радника з надширокими повноваженнями – це плата Кривицькому за виграш Романюка на мерських виборах.

«Проте з часом Микола Ярославович зрозуміє, що саме йому відповідати за зроблену роботу та звітувати перед виборцями. А тому цілком можливо, що через півроку Кривицького вже не буде в команді луцького мера», - висловив припущення співрозмовник.

Свої

Ключові фактори, за якими Романюк зупинив свій вибір на Святославі Кравчуку та Антоні Кривицькому – особисті приязні стосунки та управлінський досвід.

Їх також поєднує спільна робота в облдержадміністрації часів губернаторства Романюка. Можна говорити про те, що це найсильніші – з управлінської точки зору – призначення у луцькій мерії.

Що ж до Юрія Вербича, то він, кажуть знаючі люди, є носієм особистого комфорту для Миколи Романюка. Вербич вміє говорити правильні та комфортні речі, що, безперечно, дуже подобається Миколі Ярославовичу.

Окрім того, що Вербич працював на посаді начальника управління внутрішньої політики ВОДА в бутність Романюка губернатором, їх також поєднують давні дружні стосунки ще з часів роботи в обкомі Комсомолу.

Єдина

Цілком в управлінському стилі новоспеченого міського голови – лишити представника старої команди. Ним стала Лариса Соколовська, в якої був найвищий «коефіцієнт корисної дії» серед попередніх керівників мерії.

Проте ряд експертів висловлюють скепсис щодо цієї кандидатури, посилаючись на недостатні управлінські компетенції. Мовляв, все пізнається в порівнянні й можна було підібрати достойнішу кандидатуру.

Також Соколовській закидають інтриганство у владній команді та називають «тіткою з «подвійним дном». Кажуть, що за попередньої каденції Лариса Миколаївна декілька разів клала на стіл Богданові Шибі заяву про своє звільнення. Проте Шиба її не відпускав.

На місце Соколовської претендував Олександр Товстенюк, якого лобіював губернатор Борис Клімчук. Експерти характеризують його як досить сильного менеджера.

Проте Микола Ярославович вирішив частково зберегти спадковість влади. Та й Соколовська була для нього «цікавіша» тим, що на ній «замикалося» багато контактів у міськвиконкомі.

Кажуть, що частково на рішення Романюка взяти Соколовську могла вплинути група «Континіум». До призначення заступником Шиби Лариса Миколаївна очолювала «Волиньгаз», який тоді належав «Континіуму».

Імідж – все?

При виборі заступника з економічних питань Микола Романюк зупинив свій вибір на іміджі економіста-реформатора Василя Байцима.

Хоч, власне, нічим окрім самого іміджу Байцим похизуватися не може. Він двічі був заступником голови ОДА, окрім цього – заступником луцького мера, радником ректора ВДУ.

Проте Байцим навряд чи зможе показати конкретні результати своєї діяльності. Вся робота на високих керівних посадах зводилася лише до декларацій про наміри. Василь Байцим, - чи не найслабкіше та найневдаліше призначення Романюка із когорти заступників, вважають експерти.

До речі, Байцима, схоже, ніхто не лобіював, - це було особисте рішення Романюка. Ціна, яку заплатив Василь Федорович за це призначення – виключення його з лав партії «Батьківщина».

Натомість під час голосування на сесії міськради голоси Байциму дала фракція «Свобода». Цим свободівці, очевидно, віддячили меру за згоду включити у склад виконкому свого представника Євгена Мельника, а також за обрання головою бюджетної комісії міськради новоспеченого свободівця Олега Чернецького.

Цікаво, що на місце Байцима «Батьківщина» лобіювала кандидатуру Богдана Пруса, що, на думку експертів, теж було б не надто вдалим призначенням.

Кістяк і м’язи

Як бачимо, Микола Романюк, не маючи команди «своїх» людей у сфері державного управління, надає перевагу людям, яких знає особисто та яким довіряє.

Відсутність нових облич та ідей в найближчому оточенні, покликаний компенсувати хіба що величезний довід Кравчука-Кривицького.

Натомість налагодити діалог з людьми Шиби у міськвиконкомі покликана Лариса Соколовська. Створити комфортну роботу доручено Юрію Вербичу. На Василеві Байциму - імітація бурхливої діяльності нової владної команди.

Але поки що ця команда на чолі з Романюком нічим видатним себе ще не встигла проявити…

Далі буде...

* * *

P. S. Автор при підготовці цього матеріалу спілкувався з колишніми чиновниками високого рангу, які знаються у сфері державного управління – у кожного в підпорядкуванні був не один десяток людей.
Інша категорія експертів - експерти добре знайомі із ключовими фігурами, призначеними Романюком. На жаль, поки ці експерти побажали залишитися неназваними.
* * *
P.P.S. У другій частині матеріалу «Три «Б» команди Романюка» читайте про процес і особливості затвердження членів виконкому Луцької міської ради.


Андрій ЛУЧИК, експерт ЦПАВК - спеціально для «Волинських новин»
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 28
Kewmr Показати IP 8 Лютого 2011 12:46
Молодець, Андрій Лучик, правдиво і аргументовано. Повністю згідний. Микола Ярославович нажаль поки що не зрозумів. що краще працюють професіонали, ніж креатури друзів. Та й борги за підтримку на виборах ще не роздав... Але так можна і себе роздати. Тримайтеся, пане Романюк. Ви симпатична людина, проте чи зможете ви виправдати кредит своєї зовнішності, чи здатні ви щось зробити? Памятаю під час виборчої кампанії лунала думка - Романюк не зможе бути мером, бо банківське і губернаторське зручні крісла дужен різко відрізняються від посади міського голови, тут потрібно працювати у поті чола.
Анатолій Котлюк Показати IP 8 Лютого 2011 12:55
Та ви гоните. Кривицький знову займається питанням переходу через колії біля Варшавки? То він скільки років його будував і не добудував і тепер його закінчить? не вірю
Уважний Показати IP 8 Лютого 2011 12:57
Цю писанину, словом "калькування" з новин фактажів про вже відоме, інакше не назвеш. І на шо претендує автор цієї писанини, нічого нового не відкрив, розповів хто де працював, взагалі мене ця контора ЦПАВК дивує - який до біса аналіз, тут аналізом і не пахне, стаття ПІСТНЕНЬКА і все висмоктане з пальця, Наход і Ко - якщо не має про шо писати то не беріться просто...І без ваших скудненьких писюльок на інтернет-сайтах Волині є шо почитати, а ви лише те копіюєте і робите "умовивиди" примітивні
Читач до Уважний Показати IP 8 Лютого 2011 13:11
Звісно, Наход - не фесенко, а його Центр - не інститут Разумкова. Але у Луцьку я щось інших аналітичних центрів немає а щодо - "є що почитати", то новини на кшалт "Молодик зарізав товариша", "Клімчук насварився на чиновників" чи "відбулися змагання серед школярів Турійського району на краще плетіння з соломи" - дістали.
Дуся до Читач Показати IP 8 Лютого 2011 13:19
Цілком згіна! ота "графоманія", розбавлена кримінальним перчиком - це псевдожурналістика, панове!
Люся Показати IP 8 Лютого 2011 13:04
А ще пану Кривицькому не завадило б добудувати найамбітніший за його каденції мера Луцька проект - "найбільший фонтан у Європі", який наразі є позорним місцем обласного центру, його "антивізитівкою"!
Волиняка до Люся Показати IP 9 Лютого 2011 18:58
Люся,згідний з Вами на 100%!
НЕЖУРНАЛІСТ Показати IP 8 Лютого 2011 13:07
Хвала богам, нарешті і в волинському інтернеті появляється якась аналітика....
Дуся Показати IP 8 Лютого 2011 13:09
Стаття досить професійна, аналітична (чого так бракує нашій волинській журналістиці!), справді, не все так просто в нашій мерії. А вибір "меншого зла" з-поміж інших кандидатур на цю посаду не виправдався...До речі, а як щодо Олега Іванюка - "правої руки" Романюка? Яку функцію виконує він і чи здатний на радикальні заходи?
Кафедральна Показати IP 8 Лютого 2011 13:27
Повністю згоден із першим коментарем.Напевно таки комсячий функціонер не спроможен працювати у серйозних умовах. Ситуація із снігом була набагато гірша ніж в минулих роках. Снігу випало , буквально, три сніжинки, з якими бувший губернатор не зміг поборотися. Про обледенілі пішохідні доріжки , які ніхто не посипав й говорити немає потреби. Тільки говорити про всілякі дурниці, які не впливають на умови проживання лучан та брати участь в заходах , які нікому не потрібні. Типова комсомольська робота.
Люся Показати IP 8 Лютого 2011 13:54
найголовніше, громадо, що ніхто ніяких висновків не зробить...усі дуже зручно прилаштувалися, для чого собі морочити голову якимись прибираннями, ЖКГ-проблемами, дахами, що протікають, бруднющими вулицями?якби ще оті посадовці ходили ніжками по вулицях, їздили в громадському транспорті або робили рейди по "євгопейських догогах" а-ля Шиба, можливо замислилися б над насущним...
Експерт Показати IP 8 Лютого 2011 14:03
Таке враження (і воно безпомилкове), що коментатор пише і тут же, за 3 хвилини, вже пише тією ж рукою коментар на підтримку свого ж коментаря. Навколо цих коментарів крутиться 2-3-5 писак і створюють враження великого обговорення "сокирної аналітики" Лучика. Дуже вже помітно, проти кого це все задіяне і має "працювати". Це схоже на студентський анекдот 70-х років, коли студент-інтелектуал ходив до старенького професора за друзів здавати екзамен. З кожним заходом він міняв одежу, та не міняв взуття. Старенький професор не мав сили підняти голову і усе дивився вниз на одні і ті ж туфлі, чим і викрив зловмисника. Тому, панове, міняйте "туфлі", а то пишете правою, а через хвилину "підтримуєте" себе лівою. Після ваших коментарів і "аналітики" Лучика хочеться посидіти на унітазі.
....1 Показати IP 8 Лютого 2011 14:36
Гучна зав'язка "Безініціативність. Безсистемність. Безпорадність" і кволий висновок "поки що ця команда на чолі з Романюком нічим видатним себе ще не встигла проявити…" ставлять під сумнів фаховість анонімних експертів
Експерт Показати IP 8 Лютого 2011 14:38
Ричук, постав коментар експерта.
люсі Показати IP 8 Лютого 2011 14:39
висміювати фізичні вади - низько!
Лучанка Показати IP 8 Лютого 2011 16:16
Стаття замовна! Газета замок Любарта - Столяра і сайт його ж. "Аналітика" теж потужна, біографії цих людей ми й так знаємо. Висновок - цей Центр за гроші обіллє брудом всіх і навпаки, і нема тут ніякого аналізу і консалтингу, такий собі сімейний бізнес Находа і Шелепа.
Анатолій Котлюк Показати IP 8 Лютого 2011 17:09
це жах... люди що ви всі робите... среться і нічого не робите... замість того щоб посадити пару дерев в парку...
Bert O-Nill Показати IP 8 Лютого 2011 18:24
Безініціативність. Безсистемність. Безпорадність. - сумнівно. Якщо подивитися з самих тез автора то логіка тут накульгує. Ваш матеріал свідчить про системність, яка виключає безініціативність і аж ніяк не поєднується з безпорадністю. Інколи молоді автори відчувають безпорадність, коли треба щось написати, а немає з чого... Хоча якщо працюватиме у цьому напрямку наполегливо - буде результат, а покищо водичка...
Ностердамус Показати IP 8 Лютого 2011 18:49
Через 2-3 місяці Романюку недовіра!!! Нема команди нема мара!!!
Михайло Шелеп Показати IP 8 Лютого 2011 21:51
Шановні коментатори, я та мої колеги з ЦПАВК із великим задоволенням прочитали б аналітику у вашому авторстві! Причому не анонімну чи підписану вигаданим імям. Тоді буде з чим порівнювати якість матеріалів Центру. І якщо Уважний на своєму веб-сайті почне давати аналітику - теж буде супер. Ну а поки що змушений констатувати - волинська аналітика тільки зароджується. Тому всім охочим є поле для професійної діяльності...
Михайло Наход Показати IP 8 Лютого 2011 22:14
Михайло забув ще одну річ. Всіх, хто вважає, що він (вона) може писати краще і бажає підписуватись власним ім"ям під матеріалами, запрошуємо на стажування або до співпраці з нашою організацією. Так буде справедливо і якість волинської політичної аналітики можливо покращиться.
всім Показати IP 8 Лютого 2011 22:31
де мій коментар
goodok Показати IP 9 Лютого 2011 09:35
А ЦЕЙ АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НЕ ХОЧЕ ВИСТАВИТИ СВОГО ПРЕДСТАВНИКА ДЛЯ ПОСТІЙНОЇ ПРИСУТНОСТІ НА СЕСІЯХ МІСЬКРАДИ? БУЛО Б ЦІКАВО ПОДИВИТИСЬ, ЯК ВІН АНАЛІЗУВАТИМЕ В РЕАЛІ І ЯК НА ЙОГО АНАЛІЗ ВІДРЕАГУВАЛИ Б ПРИСУТНІ ЧИНОВНИКИ.
Юрій Ричук Показати IP 9 Лютого 2011 14:59
Шановні усі, хто десь щось від когось чув чи "знає" про те, що "ВН" комусь хтось "продав". Повідомляю, вважайте, офіційно - інтернет-видання "Волинські новини" власника не міняло!!! Так що не вірте. Якщо щось справді хочеться знати - питайте у першоджерела. Наприклад - у мене )))
Журналіст Показати IP 9 Лютого 2011 16:13
Дякую, що розвіяли сумніви. Чимало чуток було навколо цього. Буде прикро втратити незаангажоване ЗМІ.
всім Показати IP 9 Лютого 2011 16:26
Може, що завгодно писати, але думаю зі мною погодяться всі. За часів Шиби конкурси на заміщення вакантних посад проводилися мало не щотижня. Чи Ви чули зараз хоча б про один конкурс. Все відбувається як в комсомолі. Це жах, це ж орган місцевого самоврядування!!!Комуністку і бездарну "комунальщицю" Соколовську, доречі, це дуже влаштовує. Нарешті Вони потрапила у своє середовище.Ще думаю рочків 10 проводитиме пусті, текучі наради.
Люська Показати IP 9 Лютого 2011 18:12
В місті я чув розмову від серйозних людей, що Пащенко хотів продати "ВН" Василю Столяру. Зійшлися на ціні 20 тисяч доларів. Коли справа підійшла до продажу, Пащенко сказав, що, мовляв, передумав і попросив 100 тисяч "зелених", за що його послали на три букви. Одна з них - ікс, друга - ігрек, а третьої немає в латинському алфавіті. А коментатору, що представляється "журналістом" і веде мову про "незаангажованість" газети, "розвіюю сумніви" і рекомендую краще не пити "травки" і звернутись до Шимоновича.
Діма Показати IP 27 Лютого 2011 12:04
Лучик- Молодець!! Так тримати!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus