USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.70 9.88

Три «Б» команди Романюка. Частина третя

21 Лютого 2011 10:35
Попередник Миколи Романюка на посаді губернатора Волині Володимир Бондар якось заявив, що його кадрові рішення на посту губернатора були «правильними й ефективними». Доказ цьому Бондар навів простий: Микола Романюк, ставши губернатором після нього, залишив працювати більшість керівників структурних підрозділів облдержадміністрації.

«Той факт, що Микола Романюк залишив працювати 99% цих людей, говорить про те, що кадрові рішення були правильними і ефективними», - говорив Бондар трохи більше року тому.

Якби припустити, що з подібною логікою свого колишнього партійного соратника Бондаря сьогодні погодився екс-мер Богдан Шиба – у нього б з’явився вагомий аргумент на користь ефективності і своєї кадрової політики. Бо ситуація повторилася: новий мер, критикуючи «і в хвіст і в гриву» дії попередньої владної команди, лишив на своїх посадах більшість керівників структурних підрозділів Луцької міської ради.

Мінус 28, плюс 37

Перед самісіньким Новим роком Луцька міська рада затвердила нову структуру виконавчих органів. Рішенням, підготовленим Юрієм Вербичем, ліквідовано ряд департаментів та управлінь, структуру виконкому спрощено та фактично скопійовано схему роботи виконавчих підрозділів облдержадміністрації.

У мерії кажуть, що така структура – оптимальніша, бо трирівнева (голова – заступники – управління), а не чотирирівнева, вибудувана попередником, у якій є ще й департаменти.

Однозначної думки про ефективність таких змін немає. Проте якщо у прибічників такої реформи аргумент здебільшого один – «так простіше», то у тих, хто її критикує, «козирів» більше.

Експерти прогнозують, що очікувана від таких змін економія коштів – у новій структурі на 23 посади менше – не стане реальною. Адже логіка чиновницької роботи така, що кожен керівник структури потребує певних додаткових посад, як то діловод, секретар, заступник тощо. А у мерії відтепер замість двадцяти восьми – 37 керівників.

Окрім того, рішення про ліквідацію департаментів як самоврядних структур є кроком назад та може повернути неузгодження в роботі споріднених відділів, - вважають деякі експерти. Наприклад, за новою схемою – управління архітектури та земельний відділ працюють автономно один від одного, тоді як раніше вони працювали в одному департаменті.

Експерти нагадують, що метою створення департаментів, які відтепер ліквідовані, була потреба «замкнути» управлінські процеси однієї галузі в одній структурі.

Зрештою, і ці рішення команда Романюка приймала нерішуче: два департаменти – соціальної політики та житлово-комунального господарства - таки лишили. Перший, кажуть, відстояли самі працівники, довго перед тим доводячи новим керівникам міста, що в складі одного департаменту працювати ефективніше.

Ще однією причиною реорганізації структури виконавчих органів міської ради може бути «м’яка» чистка від небажаних керівників. Адже згідно із процедурою реорганізації всі працівники звільняються як такі, що не працюють в даному підрозділі. Потім цим працівникам повинні запропонувати інше місце (як правило, це один й той же орган з тими ж функціями, проте з іншою назвою) або… відправити на біржу праці.

Ті, що пішли

Керівники, які звільнялися, пішли тихо і мирно. З посади директора департаменту соціальної політики пішов Петро Верзун, керувати юридичним управлінням полишив Максим Гордійчук, головним архітектором міста перестав бути Георгій Шевчук, начальника управління міжнародного співробітництва посунув у заступники її колишній віце-мер-куратор. Змінилися також головний луцький освітянин і керівник управління культури.
Чекає звільнення у зв’язку з ліквідацією посади директор департаменту Олександр Пирожик.

Сергій Годлевський, місце якого теж ліквідували, таки лишився у мерії – на значно скромнішій посаді керівника відділу збереження історичної спадщини.

За деякими ознаками «піти» хочуть керівника управління муніципальної поліції Світлану Мамосюк.

Щодо керівників комунальних підприємств, то їх помінялося поки що двоє. Директором державного комунального підприємства «Молодість» призначений Олександр Ковальський – попередник його Олег Павлось наприкінці минулого року з проблемного підприємства звільнився сам.

Окрім того, КП «Зелене господарство» очолив Володимир Мирка.
Ще одне КП – Інформаційно-аналітичний центр «Луцьк» – вирішили ліквідувати. Тож стіни міськради покине один з найсуперечливіших представників команди Шиби - фактичний його прес-секретар Мирослава Радавська.

Через радники – у начальники

У визначенні керівників структурних підрозділів міськради Романюк, за його ж словами, робив ставку на професіоналізм та досвід керівників. Хоча аналіз призначень свідчить і про інші критерії підбору: серед нових людей достатньо «креатур» мерських заступників, які мали карт-бланш у побудові команди і пропонували кандидатури начальників відділів та управлінь.

Команда нового луцького мера активно взялася використовувати одну з дірок у законі, відкриту ще його попередниками. Як відомо, посади в органах місцевого самоврядування займають тільки за умовами конкурсу. Та є посада, яка конкурсу не потребує, – це радник міського голови.

Відтак призначити радника Романюк може сам, так само, як сам потім і перевести його на керівну посаду. Таким чином без зайвого шуму керівні крісла у мерії займають потрібні люди. Наприклад, за такою схемою були призначені Микола Іванюк, Марина Мартіросян, Олег Гребенюк.

І знову - свої

Абсолютно новим обличчям в органах міської влади є начальник юридичного відділу Марина Мартіросян. Це один з небагатьох кадрів, якого Романюк залучив із системи «ПриватБанку». Окрім того, вона – близька родичка адвоката Артура Мартиросяна, який, будучи довіреною особою кандидата на посаду луцького міського голови Миколи Романюка, захищав його під час численних судових позовів за порушення передвиборчого законодавства.

За словами депутатів, які спілкувалися із новим керівником юрвідділу, Марина Мартиросян ще тільки вникає у специфіку роботи органу місцевого самоврядування, проте дуже швидко вчиться.

Управління земельних ресурсів очолив Сергій Шабала, який колись представляв на Волині Держкомзем. Частково часові рамки цієї його роботи збігаються із перебуванням Миколи Романюка на посаді голови Волинської ОДА.

Проте після звільнення з Держкомзему Шабала йде працювати у структури, близькі до відомого волинського бізнесмена Василя Столяра. А тому один з експертів не виключає, що посада начальника управління земельних ресурсів для Шабали могла бути пролобійована цим бізнесменом.

Інший експерт вказує на доволі приязні стосунки Сергія Шабали із Романюком, Кравчуком та Вербичем.

Чи не найбільше дискусій викликало призначення начальником управління освіти директора ЗОШ №15 Олега Гребенюка. Було й чимало претендентів на цю посаду. Так зокрема активно працювали в цьому напрямку Анатолій Пархом’юк – колишній заступник Богдана Шиби з гуманітарних питань та Олександр Мишковець – директор гімназії №4.

Останній вже ледве не став начальником, проте в останню мить Микола Романюк дав задній хід.

Тепер освітою Луцька керуватиме Олег Гребенюк, якого, як стверджують джерела, зарекомендував колишній головний освітянин Луцька Михайло Махомед, а Святослав Кравчук підтримав цю пропозицію.

До останнього не було відомо, кому міський голова довірить очолити управління містобудування та архітектури. Вибір зупинився на Юрію Казміруку, який працював директором КП «Житлоінвестпроект», а у 2005 році був призначений заступником міністра будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України. Казмірука теж називають «креатурою Кривицького-Кравчука».

Колишній же начальник цього управління Георгій Шевчук написав заяву на звільнення за власним бажанням. Експерти припускають, що ця відставка могла бути чиєюсь умовою роботи в команді, наприклад, Святослава Кравчука чи Лариси Соколовської.

Також варто зауважити те, що Богдан Шиба довго підбирав на цю посаду кандидатуру, навіть шукав у Тернополі. Хоча ця посада доволі приваблива з точки зору «додаткового заробітку», проте до неї завжди існувала підвищена увага правоохоронців. А тому без «даху» в правоохоронних органах йти туди дуже ризиково.

Відділ програмно-комп’ютерного забезпечення очолив Денис Осокін. Раніше Осокін очолював такий же відділ в облдержадміністрації, а вже в міськраді Романюк довірив йому займатися на керівній посаді проектами з впровадження електронного документообігу в луцькій мерії та СМС-інформування.

Відділ інформаційної роботи очолила Зоя Балюк, з якою Романюк працював, будучи керівником Волинської ОДА.
До слова, про призначення Балюк схвально відгукнулися представники медіа. Причиною цьому є і авторитет, який має Зоя Балюк у журналістів, і очевидний контраст нового прес-секретаря мерії з її попередником.

Щодо причин та мотивів переходу Зої Балюк із ОДА у міськвиконком, то експерти припускають, що Зої Василівні не до снаги дещо жорсткий стиль управління команди губернатора (Клімчук, Ющик, Онищук) та постійні інтриги, які вони майстерно плетуть. Їй значно комфортніше працювати зі спокійним та флегматичним Романюком, більше того, в міськвиконкомі вона знову зможе вийти на перші ролі в інформаційній роботі.

Старі й перевірені

Цілком відповідає займаній посаді начальник управління охорони здоров’я Федір Кошель, який хоч і займає цю посаду досить довгий час, проте має прогресивне бачення розвитку медицини в місті. Якщо в його роботі й були якісь прорахунки, то варто зауважити, що незалежно від прізвища керівника в медичній та освітній сфері завжди можна знайти якісь недопрацювання.

Досвідченими професіоналами у своїх сферах є керівник комітету по фізичній культурі та спорту Володимир Тонконог та начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Олександр Рой. З огляду на поважний вік двох останніх керівників, можна було влити «свіжу кров» у цих напрямках. Проте, як віджартувався у цьому випадку один з експертів, «Романюк швидше сам піде з посади, аніж звільнить когось з компартійних кадрів».

Частково Микола Романюк використав кадровий резерв та вивів на перші ролі нові обличчя, призначивши начальника управління культури та директора департаменту соціальної політики. Спочатку очолити управління культури пропонували Юрію Войнаровському, проте тому цілком комфортно працювати на посаді директора комунального підприємства «Палац культури міста Луцька» (колишній Будинок культури).

Тому на цю посаду призначили Тетяну Гнатів, яка досить тривалий час працювала пліч-о-пліч з Войнаровським і до останнього займала посаду заступника директора департаменту культури та збереження історичної спадщини.

Кажуть, що на департамент соціальної політики претендував колишній його керівник Іван Козуб, проте Микола Романюк зупинився на кандидатурі Лариси Боярин, яка була першим заступником в цьому департаменті.

Господарсько-технічний відділ і надалі очолює Ігор Давидов, якому не вдалося продовжити свою депутатську кар’єру у Луцькій міськраді ще на одну каденцію. Подейкують, буцімто за свого однопартійця заступився секретар міськради Григорій Пустовіт, який просив залишити цього керівника на посаді.

Відділ управління майном міської комунальної власності залишився за Тарасом Яковлевим. Експерти припускають, що Яковлев був залишений на своїй посаді через відсутність адекватної альтернативи. Як заявляє один з експертів, у цьому відділі «по чистому» не спрацюєш, а тому його могли залишити на певний час для «підчистки хвостів».

Управління міжнародного співробітництва очолив колишній заступник міського голови Микола Іванюк. Кажуть, що пропозиція очолити це управління була ініціативою самого Романюка. Після нетривалих роздумів Іванюк все ж погодився на це призначення. Як кажуть, краще синиця в руках.

Керівником управління капітального будівництва залишився Леонід Карабан. Колись Богдан Шиба забрав його до себе з Луцького району, не виключено, що на прохання великих будівельників.

Хоча один з експертів заявив, що в Карабана нині навпаки дещо напружені стосунки із великими будівельниками. Один з експертів припустив, що щойно в Луцьк піде державна субвенція на капітальне будівництво, Карабана змінять на іншого виконавця. Проте всі експерти відзначили високий професійний рівень Леоніда Васильовича.

В управлінні економіки Романюк залишив старого керівника – Любов Ковпак. Кандидатура неоднозначна. Декілька разів її публічно критикували депутати міської ради (в т. ч. через неналежну, на їх думку, підготовку програму розвитку Луцька на 2010 рік). Також Ковпак запам’яталася скандалом із Олександром Башкаленком, коли та прийшла непідготовлена на засідання комісії. З іншого боку Борис Клімчук теж привселюдно зробив їй комплімент, назвавши «толковою жінкою».
Чимало запитань у лучан назбиралося й до директора департаменту житлово-комунального господарства Івана Кубіцького, якого залишили керівником на прохання Лариси Соколовської.

Існуючий стан справ в ЖКГ та підходи до його управління не можуть не викликати занепокоєння навіть у пересічного лучанина.

Типовим прикладом «ефективної» роботи комунальної галузі міста було прибирання снігу перед та під час новорічних свят і посипання тротуарів тиждень тому.

Окрім того, один з експертів заявляє, що нині у сфері ЖКГ Луцька вибудувана система дрібних «відкотів» нагору від керівників комунальних підприємств. Про що може навіть не підозрювати не охочий до «зайвих» конфліктів міський голова.

Команда «Р»

Як стверджує сам Микола Романюк, при підборі кандидатур на ключові посади, в першу чергу він «звертав увагу на професійні якості кандидата та його досвід». «Призначаючи керівників виконавчих органів Луцької міської ради, я прислухався до побажань моїх заступників, адже саме їм напряму працювати з цими людьми», - запевнив він.

Схоже, це справді так. Зважаючи на відсоток «людей Кривицького-Кравчука» серед новачків мерії.

Інші фактори, які явно впливали на формування нової команди мера – потреба віддячити людям, що брали участь у передвиборчій роботі.

Також Микола Романюк категорично заперечує, що між ним та Кравчуком-Кривицьким почали з’являтися певні непорозуміння, які в тому числі стосуються й кадрової політики.

«Це зовсім не відповідає дійсності. Чуток є багато, і як кажуть, вони мають право на життя. Але у нас немає жодних непорозумінь, а є чисто нормальна робоча обстановка. Це не означає, що ми не сперечаємося з якихось питань, не доводимо свої переконання один одному. Але ми виходимо на нормальну роботу й ніяких непорозумінь між нами немає», - каже Микола Романюк.

Таким чином стає зрозумілим, що у підборі виконавців на ключові посади у виконавчих органах міської ради Микола Романюк, якому складно приймати вольові рішення, не надто напружувався та повністю покладався на вибір своїх заступників. Враховуючи, що троє заступників міського голови вже працювали в муніципалітеті на аналогічних посадах, більшість начальників структурних підрозділів (понад 70%) залишилися при посадах.

Вселяє надію те, що не знехтувано досвідом та уміннями справді професійних кадрів, які й становлять кістяк виконкому. А тому сподіватимемося, що їхня плідна робота буде лише на користь міській громаді Луцька.

* * *

P. S. Автор при підготовці цього матеріалу спілкувався з колишніми чиновниками високого рангу, які знаються у сфері державного управління – у кожного в підпорядкуванні був не один десяток людей.

Інша категорія експертів - експерти добре знайомі із ключовими фігурами, призначеними Романюком. На жаль, поки ці експерти побажали залишитися неназваними.


Андрій ЛУЧИК, експерт ЦПАВК, спеціально для «Волинських новин»

Читайте також

Три «Б» команди Романюка. Частина перша

Три «Б» команди Романюка. Частина друга
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 23
я Показати IP 21 Лютого 2011 11:07
Чому не оголошено жодного конкурсу на заміщення посад? Можлливо багато представників луцької громади хотіли б спробувати себе. Та ні, Богдана Хмельницького, 19 - це ж тепер вотчина Романюка, Соколовської (підлої інтригантки з милою посмішкою), Кравчука і Кривицького. Навіщо їм молоді спеціалісти? Громада на жаль проковтнула таке "реформування під своїх"
Уважний Показати IP 21 Лютого 2011 11:09
Після двох попередніх "Три Б", третя - лояльна і навіть у позитивній тональності про Романюка і Ко написана автором. Тенденція однако... Четвера публікація експерта Лучика буде перейменована у "Три П" - професійналізм, порядність, публічність... Тепер Романюк хорощой і на нього покладаєте сподівання?
Андрій Лучик до Уважний Показати IP 21 Лютого 2011 16:10
Щоб ні у кого не склалося хибного враження про мою "лояльність" і "позитивність" у даному матеріалі. Текст всіх трьох частин був готовий ще 8 лютого, коли вийшла перша частина. Проте з огляду на великий об"єм інформації, було вирішено пошкодувати читачів та розтягнути задоволення на три публікації. В матеріалі за весь цей час були внесені несуттєві редакторські правки та дещо адаптовані деякі моменти стосовно нових фактів (наприклад, призначення архітектора). Тому читати й оцінювати матеріал потрібно в комплексі, а не частинами. При його підготовці я намагався бути максимально об"єктивним та неупереджено подавати отримані мною факти. Для збалансування інформації, було отримано коментар в самого Романюка з даного питання.
АРМАДА Показати IP 21 Лютого 2011 11:33
Думаю тут Андрій писав про людей, а не про Романюка:) Нормально, тверезо без мочилова, як на інших сайтах. Це скоріше доказ тверезої оцінки. ВН завжди були збалансовані.
колишній Чиновник-знаючий Показати IP 21 Лютого 2011 11:53
Шабала працював в області при Клімчуку,Французу,Бондарю і Романюку.А до призначення був у центрі зайнятості-це є на сайті міської ради?..у автора слабенькі експерти.
Якби біографію можна було б вивчати лише по записах в трудових книжках, життя було б сумне й нецікаве ;)
Експерт Показати IP 21 Лютого 2011 11:58
Очевидно, що найпрограшнішим у романюківських рішеннях є - залишити Кубіцького. ЖКГ в повній жопі, Кубіцький - беініціативний і підконтрольний СТАРИМ ЧИНОВНИКАМ, які теж - на ділі довели, що не вміють справлятися з комуналкою. Коли почув, що Романюк лишив Кубіцького - інших доказів того, що "нова команда" ніц не зробить нового у місті, і не потребую. Сумно
Новий до Експерт Показати IP 22 Лютого 2011 09:54
Відділ кадрів переживає третю каденцію, теж ніяких змін не відбувається?
володя волинський Показати IP 21 Лютого 2011 11:59
І Романюк і ко і вся їх команда просто хруні.Головне для них державне корити і щоб поббільше прихватизувати і страх щоб не відібрали награбовані статки.Вони зрадять свій народ кому завгодно іособливо раді служи орді януковичів.Національна і соц. революція їх знищить.Українці готовтесь до боротьби, перемога за намию
екс-депутат Показати IP 21 Лютого 2011 16:50
а чому нічого не написали про Козлюка, призначення якого ще Шибою, лобіював рідний дядько Загрева Б.Ю. Я думаю, що залишення Козлюка на посаді знову не обійшлося без "всемогутнього" Загреви!!! А може він і дійсно професіонал, хоча у це важко повірити!?
він Показати IP 21 Лютого 2011 17:01
про високий професійний рівень Карабана - це круто
академія Б Показати IP 21 Лютого 2011 21:12
Андрій красава хотів ще 8 лютого-пошкодував читачів!!!читачок
ліберал Показати IP 21 Лютого 2011 21:49
ну матеріал так собі.. взагалі обговорювати людей, при цьому ні словом про програми відділів, їх перспективи, трохи схоже на базар..
Кадр Показати IP 22 Лютого 2011 08:16
А чому про відділ кадрів нічого не напмсано?
Командос Показати IP 22 Лютого 2011 10:00
Дійсно, а шо по відділу кадрів ніякої інфи стосовно змін?
юристи Показати IP 22 Лютого 2011 15:46
Марина Мартіросян швидко вчиться ? Хто це така, чому Луцьк не може мати нормального досвідченого юриста. В цієї дівчини взагалі є досвід?
юрист 2 до юристи Показати IP 22 Лютого 2011 18:45
дивись тут http://www.lutsk.ua/departments/justuce.html
Адвокат до юрист 2 Показати IP 22 Лютого 2011 22:46
Да, досвід охіренний! По кілька місяців в різних фірмочках юристконсультом працювала. Оце кадри нашим містом керують!
юрист 2 до Адвокат Показати IP 23 Лютого 2011 08:30
а ти з яким досвідом? ти ж не знаєш людину, а починаєшь нецензурно виражатись. може тебе просто жаба душить, що це не ти на цій посаді?)))
песиміст Показати IP 22 Лютого 2011 19:58
Романюк не буде відрізнятись суттєво від Шиби, Кривицького - хто там ще був? Вся ця номенклатура буде заробляти лише собі материальні блага при владі. Потім виберуть ще когось - цей процесс безмежний, але незмінним залишиться - особисте збагачення чиновного клану за рахунок громади.
володя волинський Показати IP 23 Лютого 2011 09:33
Романюк стара комуністична номенклатура їх принцип прислужуватись орді януковича і збагачуватись красти все на що око гляне.До рішучої національно-соціальної революції.Приведемо до влди молоді нац-патріотичні кадри ВО Свободи і вони змінять все рішучо на краще.Досить тепіти злодіїв!!!
Nort Показати IP 23 Лютого 2011 12:08
Виродки комуністичні, свині,шобла в дешевому барі краще б справилась з управлінням міста, спиногризи кончені!!!!!!Пропустіть це пліз, хай знають що про них думає простий народ!!!
комінтерн Показати IP 24 Лютого 2011 09:53
...але ж ви самі їх вибрали. Чого ж тепер репетуєте?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus