USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

У Луцьку хочуть запровадити автоевакуатори

3 Серпня 2011 12:51
Автомобілісти, які звикли паркуватися у Луцьку з порушенням правил, невдовзі можуть не знайти свого транспорту на місці неправильної парковки – машини почнуть забирати на спеціальні майданчики. І забрати назад таке авто можна буде тільки після того, як сплатиш послуги евакуатора, вартість стоянки і адміністративний штраф.

Принаймні такі норми передбачені у проекті рішення міськради «Про положення про порядок переміщення на штрафні майданчики транспортних засобів, припаркованих не у спеціально відведених місцях для паркування».

Проект положення передбачає, що якщо автомобіліст порушує правила стоянки чи зупинки, працівник муніципальної дружини Луцька має попередити його про це відповідним повідомленням-попередженням, прикріпленим на передньому склі автомобіля.

Якщо власник не забирає автомобіль протягом 15 хвилин після виписки повідомлення – машину забирають на штрафмайданчик.

Аби авто забрати евакуатором, муніципальний дружинник повинен викликати представника Державтоінспекції. Той в свою чергу у присутності двох свідків, представника організації, якій належить евакуатор, та муніципала, зафіксує протокол огляду.

До протоколу за можливості додаються фотографія транспортного засобу, що підлягає тимчасовому затриманню, і перелік речей, які перебувають в ньому.

Про місце зберігання тимчасово затриманого авто «даішники» повідомляють водієві під час складання протоколу про адмінправопорушення, а за його відсутності - черговій частині територіального органу внутрішніх справ, куди може звернутися водій.

Якщо водій приходить на момент евакуації авто, шоферу виписують адмінпротокол, а роботи з евакуації порушник не оплачує. Якщо ж авто вже опинилося на майданчику, то забрати його власник зможе лише після складання адмінпротоколу та за умови оплати власником або особою, яка має право на користування цим транспортним засобом, робіт із доставлення та зберігання транспортного засобу.

Матеріальну відповідальність за збереження та неушкодженість транспортних засобів при їх завантаженні, доставлянні до спецмайданчиків та зберіганні на них несе оператор, який безпосередньо здійснює зазначені роботи. – йдеться у проекті положення

Без «лавини протестів» не обійдеться?

Директор КП «Автопарксервіс» Олександр Кралюк, який є одним з розробників проекту, каже, що очікує «лавину протесту» проти введення положення зі сторони автомобілістів, як це було в місті Києві та Львові.

Разом з тим, він наголошує, що проект рішення пройшов юридичну оцінку і повністю відповідає закону.

«Так, автомобіль є приватною власністю, однак така приватна власність не повинна спричиняти правопорушення…», - каже Кралюк.

«На стоянці на вулиці Карпенка-Карого інвалід не може припаркуватися на відведене для нього місце тільки тому, що якась іномарка там стала, а водій пішов геть. Після того інвалід-водій пише скаргу на Луцьку міську раду. З цим треба щось робити цивілізованими методами, які є у всьому світі», - зазначає директор «Автопарксервісу».

Директор підприємства розповідає, що в день проведення арт-заходу «Ніч у Луцькому замку» до вежі не могла проїхати делегація артистів і офіційних осіб тільки тому, що хтось поставив свою машину і перегородив дорогу.

За словами Кралюка, питання, де саме буде штраф-майдачик ще вирішується. Так само не з’ясовано чи буде евакуатор орендованим, а чи місто закупить його у власність.

У сусідів «конокради» не прижилися

Цікаво, що подібну систему евакуаторів для боротьби з незаконним паркуванням намагалися декілька разів ввести у Львові. Однак, таке нововведення не прижилося – через чисельні протести водіїв і евакуатори відмінили.

«Ця система вже більше року не працює у Львові. Було багато нарікань водіїв, які створювали навіть перешкоди для роботи евакуаторів, які у нас прозвали «конокрадами», - говорить директор львівського СТО «Автогарант Львів» Володимир Радченко.

«Нарікання стосувалися того, що у водіїв без їх відома забирали авто і кудись везли. Крім того ціна...Якщо авто вдавалося забрати у той же день, то послуги евакуатора, стоянка і штраф коштували більше 300 гривень», - розповів львів’янин.

«Евакуатори дійсно розвантажують затори, розблоковують вулиці. Однак водії цю систему не вітають. Хоча і в мене бували випадки, коли авто забирали. Нічого, заплатив – забрав», - говорить автолюбитель.

Проект положення розгляне сесія Луцької міської ради 17 серпня.

Тетяна ГРІШИНА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Олег Показати IP 3 Серпня 2011 14:59
Оце правильно. давно пора а то вже за**али ті машини. Ставлять де хочуть, вулички вузькі, затори, маршрутки довго їздять , бр не можуть корито обїхати. ще краще було б не евакуатори запровадити а послати одну патрульну машину по місту - і коли бачать порушника - бити йому фари... Отак дієвіше.. тоді будуть думати де ставити свою тачку...
Лучанин до Олег Показати IP 3 Серпня 2011 23:16
Може як в Латвії чи Литві - БТРом чавити! Я майже ніколи не порушую ПДР принципово, особливо правила парковки, але з цим всім я не згідний. Бувають різні випадки. Треба давати можливість розібратись в ситуації, а не красти, хіба що це невиправні можори, але їх якраз ніхто чіпати і не буде.
Л А Д О М И Р до Олег Показати IP 4 Серпня 2011 00:06
у тебе є авто? видно шо нема (фари бити?... - загнув). А поставити машину, наприклад біля варшавки - проблема, приходиться біля тама ставити :( !!! Краще хай дороги розширяють і паркувальні місця зроблять, тоді і евакуатор буде доречний.
Max Freeman Показати IP 3 Серпня 2011 15:15
А машины, с номерами, начинающимися на 777, 666, 555, 333 и т.п. тоже будут забирать эвакуатором? :)
Oleg1982 Показати IP 3 Серпня 2011 18:05
Рівняються на Львів і Київ. В нас місто маленьке. Поки евакуатор пришвартується біля машини (при цьому закривши собою ту ж саме проїзджу частину), поки почне операцію загрузки автомобіля порушника, то за цей час вернеться власник і дасть пару РУБЛЕЙ на карман, а в гіршому випадку ще й по морді вліпить. ДАЇ чим займається??? От хай і ганяє і штрафує
Олександр Показати IP 4 Серпня 2011 09:29
Як киянин, що мешкає вже більше року в Луцьку, скажу свою думку, що тут це зовсім недоречне. Просто почніть із пішохідної вулиці Лесі Українки. Я ніколи не бачив жодного даішника там, який би штрафував водїв припаркованих чи їдучих там авто. В мене взагалі така уява, що ДАІ в Луцьку не існує, бо окрім малювати стрілочки напрямку руху на знаках із одночасним штрафуванням водіїв, які ще "не в курсі" нововведення, вони нічим не займаються.
Dertu Показати IP 4 Серпня 2011 09:50
Один раз "влетять" евакуаторщики на величезні гроші, бо був випадок, коли "викрали" авто, а в ньому цінностей було на мільйони.А потім вони кудись на штрафмайданчику зникли.Так що це "палка о двох кінцях".
men Показати IP 4 Серпня 2011 10:13
Цікаво чи біля міської ради ті автомобілі які припарковані на пішеходній частині (особливо часто можна побачити припарковані авто перед зупинкою та перед знаком "стоянка заборонена")теж заюиратимуть?
VSC Показати IP 4 Серпня 2011 10:30
Хочу увидеть, как на проспекте Воли эвакуатор будет забирать авто. Разве что, у него будет стрела, тогда реально. Но, при этом он перекроет движение минут на 20.
водій Показати IP 4 Серпня 2011 10:47
Усе це пшик і дурня. Є міліція, яка зобов'язана виписати штраф, а він є значним, усілякі там надбудови з евакуаторами, з GPS зв'язком і прямою телефонною лінією до Президента, аби пожалітися на водія нахабу, - це ідея підзаробити грошенят. Евакуатор - річ необхідна, коли на проспекті Волі заглох Белаз з номером АС6666АХ - тоді треба допомогти розблокувати рух, а у інших випадках - це здовживання владою і витрушування грошей з бідних волинян, бо багаті - на них не зважають, багатим - Луцька ДАІ віддає честь.
саньок Показати IP 4 Серпня 2011 23:53
цим повинні займатись даі ане ховатись поза углами дебто пару рублів збити як втому анегдоті зупиняе даішник джипа потирае руки зараз косану за перевищення швидкості а тут опускаеця скло гінірал міліць даішник став струнко разришите доложить гінірал достае гаманець доложи доложи туда гривні туда долари оти все .
Роман Показати IP 5 Серпня 2011 20:02
евакуатор - це не вирішення проблеми. Потрібно штрафувати, але не дідуся на ВАЗі, а всіх. Але даїшники не можуть, бо їх героїзм закінчується, коли бачуть дорогу машину, чи блатний номер.
Кіт Пантелеймон Показати IP 7 Серпня 2011 13:30
Чи не "ініціатива" це депутата Григоренка, який те й робить, що висисає їх з пальця? Навіть в Києві відмінили евакуаторів. Цікаво, чим він ще займається, крім дешевого піару? Щось мовчать ЗМІ про цього діяча? За що шикує, міняє машини?
ббббббббббббббб Показати IP 15 Січня 2014 16:10
Ці ДАІшники штрафують і забирають машини без підстав а слідчі тільки покривають ,а як прокуратура береться то один на одного тикають виного шукають..............

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus