USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Волинянин винайшов прилад, який безкровно вимірює рівень глюкози

11 Листопада 2013 10:47
У Локачах знають, як із повітря зробити воду, і навіть винайшли прилад, завдяки якому люмінесцентні лампочки можуть горіти вічно.

Учитель Юрій Купріюк із села Привітне Локачинського району разом зі своїми учнями вже багато років мізкує над дуже потрібними людству винаходами, займаючи призові місця на різноманітних конкурсах. Але те, на чому можна було б заробляти непогані гроші, за межі шкільних майстерень, на жаль, не виходить, - повідомляє «Волинь-нова».

«Я працюю не заради комерції, а для того, щоб діти навчилися думати. Радію, коли школярі зацікавлені й у постійному пошуку», — зауважує Юрій Олександрович і з гордістю показує цілий альбом із різноманітними подяками, грамотами та дипломами.

Майже всі роботи локачинських юних винахідників стосуються охорони довкілля та електрики. Серед механізмів, створених школярами під керівництвом учителя, — пристрій для вимірювання побутового шуму, безшумний термоелектричний холодильник, апарат вимірювання глюкози в крові, пристосування, яке дає друге життя згорілим люмінесцентним лампам, а також прилад, здатний із повітря робити воду.

Останній із перелічених винаходів дає можливість вирішити проблеми з водопостачанням на півдні України й у тих місцях, де сухий клімат не сприяє врожаю. Школярі досліджують, як за допомогою спеціальних сорбентів, які вдень можуть вбирати тепло, а вночі —вологу, можна підживлювати садки та поля і так боротися з посухою. Над цією темою учні працюють теоретично, бо на практиці втілити це поки що важко.

Справжнім дивом є винахід термоелектричного холодильника, який може працювати без шуму, одночасно гріти приміщення й охолоджувати продукти. І в шість разів менше споживати електроенергії! Сучасні охолоджувальні агрегати містять сильні отруйні гази — аміак, фреон, які шкодять довкіллю, призводять до утворення озонових дір. А новий термоелектричний холодильник був би не лише корисним, а й значно надійнішим у використанні. Щоправда, модулі для них коштують дуже дорого, бо їх не випускають масово. Та й нинішнім виробникам не вигідний винахід, який не ламається, адже сервісні центри та ремонтні майстерні дають чималий прибуток.

Неабиякою проблемою людства є прогресування цукрового діабету. Нині хворі мусять глюкометром проколювати собі тіло, щоб виміряти рівень глюкози у крові. А Юрій Купріюк продемонстрував прилад, який може робити такі заміри інвазивно, тобто безкровно. Й у місцевій амбулаторії засвідчили правильність його показів. Винахідник розповів, що нещодавно до нього звернувся чоловік із проханням за будь-які гроші зробити цей прилад, бо у його дворічного сина вже всі ручки сколоті. Але для цього потрібні дрібні деталі, які тяжко дістати, бо їх виробляють у Чехії.

Цікаво, що навіть згорілі люмінесцентні лампи у руках вчителя та його учнів отримують друге життя. За допомогою спеціального пристрою вони не лише знову освітлюють приміщення, а й не перегоряють.

Запатентувати винаходи сільського винахідника та його вихованців складно. І річ не лише у коштах, які також нізвідки взяти. На це потрібні роки. Користь від патенту буде, якщо цей винахід хтось у них купить і запустить у виробництво. Лише тоді інтелектуальна праця давала б прибуток – відсоток суми за реалізацію виробленої продукції, як це робиться на Заході.

А втім, є ще одна проблема — відсутність реального захисту авторського права у нашій країні. На всі конкурси юних винахідників, від обласного і до всеукраїнського рівня, приходять поважні люди, серед яких чимало й зацікавлених у новинках, тоді як дослідницькі роботи талановитих школярів із детальними описами приладів на паперових й електронних носіях залишаються в журі.

Невідомо, чи потім учнівські розробки не передають іншим людям, які мають гроші, впливові зв’язки та можуть, навіть несуттєво доопрацювавши винахід, не лише запатентувати його, а й тихцем продати за кордон, де цінують інтелектуальну працю.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Бобік Показати IP 11 Листопада 2013 13:06
Глюкоза у крові? Так. То як можна отримати кров, не зробивши порізу? Є варіант ще у сечі - ну так це вже відомо

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus