USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Чи потрібні Луцьку нові тролейбуси у кредит?

10 Січня 2014 18:18
Для лучан це питання стало актуальним напередодні Нового року. 18 грудня міський голова Микола Романюк скликав депутатів на позачергову сесію, аби прийняти рішення про оформлення кредиту для оновлення рухомого складу ЛПЕ. Гроші дає державний банк і під державні гарантії. Та погашати тіло позики доведеться з міської казни, в якій і без запозичень зіяє чимала бюджетна дірка.

Суть питання «Про залучення коштів під державні гарантії» обранцям громади на позачерговій сесії розкривав заступник міського голови Тарас Яковлев. Він розповів, що планується залучити 57 мільйонів гривень на придбання 30 нових тролейбусів для Луцького підприємства електротранспорту. За умовами кредиту, який готовий надати державний «Укргазбанк», міська рада має погасити 50% коштів, ще половину позики і відсотків банку поверне держава. Кредит дається на десять років під 10% річних без застави майна. Луцькі депутати запропонований проект рішення підтримали.

Мрія Романюка

Міський голова Микола Романюк давно мріє, аби центром міста курсував винятково екологічний транспорт, а маршрутки їздили околишніми вулицями. Аргументуючи потребу придбання нових тролейбусів у кредит на вигідних умовах, Микола Ярославович наголосив, що колись підприємство мало більше 100 одиниць техніки. Нині ця кількість зменшилася більш як удвічі, та й ті тролейбуси, які ще на ходу, зношені і постійно ламаються.

Микола Романюк сказав, що придбання нових тролейбусів дозволить скоротити інтервал руху, залучити додаткові кошти у підприємство. На словах ідея гарна, а на ділі може вийти пшик. Нові тролейбуси, як і старий транспорт, потребуватимуть обслуговування. А прибутки ЛПЕ особливо не збільшаться, адже тролейбусами в основному користуються пільговики, які мають право на безкоштовний проїзд. Пільгових категорій в Україні аж 29! І постійно чуємо нарікання від керівництва ЛПЕ, від міської влади, що держава не виплачує в повному обсязі компенсації за перевезення пільговиків. Борги з зарплати щомісяця збільшуються. Луцькі тролейбусники по три місяці не бачать зароблених грошей, через що й страйкують кожного року. Востаннє працівники ЛПЕ не вийшли на маршрути наприкінці грудня, вимагаючи виплатити заборгованість.

Можливо, для здійснення мрії Миколи Романюка ще не настав час? Оновлення рухомого складу ЛПЕ коштуватиме 57 мільйонів гривень! Тобто один тролейбус із 30 запланованих обійдеться в 1,9 мільйона гривень! Тоді як кілька «беушних» «рогатих» у Польщі закупили по 50-60 тисяч гривень. Звісно, техніка стара, та її якість на порядок вища, ніж у вітчизняних не нових тролейбусів. І послужать польські «емігранти» років п’ять, не менше, а за цей час, може, криза в Україні минеться.

Державні гарантії в Україні не працюють

Наступне питання - платоспроможність держави. «Якщо з виплатою державних зобов’язань виникнуть проблеми, то банк вирішуватиме питання з державою», - запевнив Тарас Яковлев. Та в це не надто віриться, бо є досвід співпраці позичальників і держави у кредитуванні молодіжного житла. Чимало сімей, сподіваючись на підтримку держави, оформили позики на квартири, а коли в держбюджеті не виявилось грошей на сплату відсотків, мусили самотужки «зішкрібати» гроші. Бо банк, хай навіть державний, - структура, яка працює заради прибутку. І коли прийде термін сплачувати кредит і проценти, банк матиме претензії до основного позичальника, у цьому випадку - до Луцької міськради. За прострочені платежі нараховуються штрафи і пеня, тож платити доведеться без зволікань.

Голова постійної комісії міської ради з питань житлово-комунального господарства, екології, транспорту й енергозбереження Роман Бондарук зазначив, що джерела покриття кредиту ніхто не вказав. «Наразі маємо бюджетне недофінансування у 40 мільйонів гривень. Зокрема, бюджет розвитку, звідки можна погашати тіло кредиту, недофінансовано на шість мільйонів гривень, - сказав Бондарук. - А тут ще додаткове навантаження. Є багато невирішених питань на самому ЛПЕ, фінансовий стан підприємства залежить від державних субвенцій, з виплатою яких є проблеми. 30 нових тролейбусів - це додаткові штати, виплата зарплати».

Загроза повторення «лізингу від Шиби»

Луцьке підприємство електротранспорту досі не може оговтатись після «ведмежої послуги» попереднього мера Богдана Шиби. У 2007 році Богдан Павлович зініціював придбання у лізинг 41 автобуса під маршрутні таксі (сума угоди становила до 12 мільйонів гривень). На сьогодні з придбаних маршруток їздить близько 25, решта потребує капітального ремонту. Підприємство «Богдан–Лізинг» має право нараховувати штраф у розмірі 5% від основної суми договору за прострочені платежі, яким і скористалось, виставивши ЛПЕ рахунок на понад мільйон пені.

На відміну від нинішнього кредиту, який оформляє міськрада, весь фінансовий тягар лежав на підприємстві. Та міська казна Луцька не настільки багата, щоб справно розраховуватись із боргами, тож і для неї позика може виявитись непідйомною. Сам Микола Романюк дуже ганив попередника, який позичив гроші в комерційному банку «Форум». Позику виплачували до весни 2013 року. Відзвітувавши про виплату одного кредиту, міський голова хоче «почепити» на міськраду нову величезну позику. Чи дійсно нові тролейбуси – нагальна потреба Луцька? Виходить, що так, адже депутати підтримали пропозицію Миколи Романюка і його заступника Тараса Яковлева взяти багатомільйонний кредит під державні гарантії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 22
дідо Показати IP 10 Січня 2014 18:36
Тільки після предоплати держави за пільговиків та тарифу 5 грн.
Корінний лучанин до дідо Показати IP 11 Січня 2014 10:19
Що ви причепились із тим тарифом 5грн.! Вже котрий раз пишете ! В Україні такого тарифу немає ! Нащо ліпити сюди цей АДСУРД!? Щоб посміялись з цього ЖАРТУ! Жартівників у нас вистачає в Україні!
пасажир Показати IP 10 Січня 2014 18:58
яка гарна замовна стаття. Цікаво чия ініціатива? Мабуть тому кому вигідні маршрутки і хто віднедавна виконавчий директор нового об'єднаного АТП. Перша буква Ш....
пасажир Показати IP 10 Січня 2014 18:59
або ж новий контрудар Бондаруків
TFA Показати IP 10 Січня 2014 19:21
Навіть не дочитав до кінця, вже хочеться сказати своє "фе": 1) Польські тролейбуси не прослужать 5 років! І це не мої слова, а компетентних людей з ЛПЕ. Вони гнилі і їм залишилося рік-два, не більше. 2) Запчастини до них не так просто дістати. Навіть колеса не можуть підібрати, що вже говорити про інше. 3) Новий тролейбус не потребуватиме стільки затрат на обслуговування, як старий, адже він буде 2 роки на гарантії. 4) Як тільки запустять нові тролейбуси, побачите, як а ньому збільшиться кількість платних пасажирів, особливо, якщо їх поставлять на найпопулярніші маршрути і зроблять адекватний інтервал. Досвід Криму показав, що нові тролейбуси кардинально змінили ситуацію і "Кримтролейбус" вперше за останні роки став прибутковим підприємством. В Полтаві нові тролейбуси, які поставили на центральні кільцеві маршрути, теж користуються великою популярністю, тому вони суттєво допомогли підприємству. 5) Такий шанс справді треба використовувати, адже в наших умовах навряд чи вдасться оновити парк без кредиту, а кредит дійсно на вигідних умовах, платимо лише 50%. Висновок: стаття явно суб'єктивна і замовник явно відстоює свої інтереси.
Корінний лучанин до TFA Показати IP 11 Січня 2014 10:49
Шановний! Ви доказуєте очевидні речі! Що краще НОВЕ чи СТАРЕ? Кожен відповість що НОВЕ !!! ПИТАННЯ У ФІНАНСАХ !!! Друге питання державної ваги у ПІЛЬГОВИКАХ! З економічної точки зору, а вона є переважаючою у нинішній ситуації, ПЛАТИТИ ЗА ПРОЇЗД ПОВИННІ ВСІ !!! АЛЕ ЦЕ ПИТАННЯ В УКРАЇНІ НЕ ВИРІШЕНО НА ЗАКОНОДАВЧОМУ РІВНІ У ВРУ!! На цьому все й стоїть! Пільги можна допустити для дітей із багатодітних сімей та інвалідів по зору та ще деяких категорій і все!!! А все решта , про що пишете - ЦЕ ОРГАНІЗАЦІЙНІ ПИТАННЯ, ЯКІ ВИРІШУЮТЬСЯ ПРОСТО! Біда наша ще в тому, що не вистачає НОРМАЛЬНИХ ДОСВІДЧЕНИХ КЕРІВНИКІВ ТА СПЕЦІАЛІСТІВ ! А звідки їм взятись? Кругом тільки одні МЕНЕДЖЕРИ- ФУФЛОВТЮХИ без досвіду та завищеною планкою своєї "значимості" та юристи і "економісти" і т.д. !!! А ОНОВЛЮВАТИ ТРОЛЕЙБУСНИЙ ПАРК ТРЕБА І КУПУВАТИ ТРЕБА НОВІ !!!
TFA до Корінний лучанин Показати IP 11 Січня 2014 12:27
Якщо вчасно і в повній мірі буде приходити субвенція, тоді буде все нормально, адже саме завдяки неї тролейбуси рахуються в плюсах, а от деповські автобуси якраз збиткові...
Корінний лучанин до TFA Показати IP 11 Січня 2014 17:44
Ну цікаво! ВИ Ж РОЗУМІЄТЕ ЩО ВОНА , ОЦЯ КЛЯТА СУБВЕНЦІЯ НІКОЛИ ВЧАСНО І В ПОВНІЙ МІРІ НЕ НАДХОДИЛА !!! І НА НЕЇ АБСУРДНО РОЗРАХОВУВАТИ ВЕСЬ ЧАС! ЦЕ ПОСТІЙНЕ ВИМОЛЮВАННЯ ГРОШЕЙ на КОЛІНАХ і ПОСТІЙНІ "ОБІЦЯНКИ- ЦЯЦЯНКИ " УРЯДОВЦІВ! НУ НЕ МОЖУТЬ В УРЯДІ ТА ВРУ КАРДИНАЛЬНО ВИРІШИТИ ЦЮ ПРОБЛЕМУ РАЗ І НАЗАВЖДИ ! НЕ МОЖУТЬ ЧИ НЕ ХОЧУТЬ, ОТУТ СОБАКА ЗАРИТА!
Айвен Показати IP 10 Січня 2014 19:33
Колька відкат нормальний з Богдану візьме! Чує шо недовго ще господарювати залишилось. От і витягує все, що може,
Джулія Показати IP 10 Січня 2014 21:04
Державні кредити працюють, але не в "державі" Україна...
вкладник Західінкомб Показати IP 11 Січня 2014 09:52
а Роман Бондарук нехай краще пошукає джерела покриття своїх кредитів у Західінкомбанку---про це він хоч колись ВАМ шановні депутати розкаже,а то наразі маємо лише ми-ВКЛАДНИКИ недофінансування у понад 20 мільйонів гривень. Зокрема і дійсно де банк і звідки може віддавати вкладникам депозити, коли такі спритники як брати Бондаруки і Осіпов та їм подібні горе-бізнесмени привласнили - ВКРАЛИ НАШІ ГРОШІ !!!
Сергій Показати IP 11 Січня 2014 10:10
Брехня. Банк ніколи не програє. Банк дурить людей завжди. Всі знають що банк себе не образить ніколи. А кредит це супер. Перше що можу сказати люди вони не ваші гроші вкрали а порядно взяли кредит. А деякі депутати з бюджету коадуть. тау що все добре!
вкладник до Сергійк до Сергій Показати IP 11 Січня 2014 14:50
Це не брехня !!! Про ВЗЯТТЯ КРЕДИТІВ братками Бондаруками відкрито, неодноразово депутатам на сесіях говорила голова правління Західінкомбанку така собі пані Скиба Г., а також головний юрист банку -Шерстюк Д. Брати Бондаруки (Рома і Юра) дійсно взяли декілька кредитів як фізичні особи і також взяли на свої ТРИ фірми, де засновником на одній із них був Осіпов А. тАК ,ЩО ТИ Сергійко КРАЩЕ МОВЧИ ПРО ПОРЯДНІСТЬ ЦИХ ДІЛКІВ, ТАК ЯК КОШТИ ця банда І ДОСІ НЕ ПОВЕРНУЛА.
Підтримую пасажира Показати IP 11 Січня 2014 12:04
Нові тролейбуси в Луцьку будуть, в кращому випадку, в другому кварталі цього року. Але вже зараз в місті повинна бути розроблена програма розвитку громадського транспорту, де перевага повинна бути надана тролейбусам депо, особливо в цетральних частинах міста, з метою збільшення виручки від продажі проїздних білетів. Як у Львові, Рівному, а особливо яскравий і показовий приклад - Вінниця!!! Що ми бачимо зараз! Число маршруток збільшується! З кожним автобусним перевізником міська рада заключила договори на перевезення на 5 років. Перевізники закупили автобуси. Вони віддадуть свої маршрути - ні! Тим більше в цьому зацікавлені ще дехто... Що з бідного депо візмеш. Нові тролейбуси добре (нове є нове), але для депо то нічого враховуючи додаткові витрати. А зношена контактна, кабельна мережі, підстанції? Це все блеф, обман, не бажання працювати одної людини. Для чого все це робиться? Це питання, хоча відповідь зрозуміла!!!
пасажир Показати IP 11 Січня 2014 18:48
Ближче до суті. Наразі ЛПЕ не може перекрити всі виходи, тобто закрити всі графіки по всіх маршрутах. І ситуація ставатиме не кращою. Польський металобрухт ламається не менше нашого. Тепер щодо збитковості: я більш, ніж впевнений, що з оновленням парку частина людей пересяде з маршруток на тролейбуси. Крім того, збільшити дохідність можна замінивши автобусні маршрути тролейбусними - наприклад 15, 15а, 2, 17,17а. Це якщо коротко...
Джулія Показати IP 11 Січня 2014 20:37
Щодо тролейбусів. Зараз у мій бік полетить каміння... Є люди, які не їздять тролейбусами не тому, що мають аж так багато коштів, а тому, що "рогатими" часто пересуваються містом бомжі та ще деякі категорії населення, котрим властива банно-фобія.
Корінний лучанин до Джулія Показати IP 11 Січня 2014 21:57
ХА-ХА-ХА!! БЕЗ СМІХУ ТУТ НЕ ОБІЙТИСЬ!!! ОТАКОЇ! ВИХОДИТЬ , ЩО У ПРОДВИНУТІЙ ЄВРОПІ У ТРОЛЕЙБУСАХ ЇЗДЯТЬ ЛЮДИ ТИПУ БОМЖІВ !!! В МАРШРУТКАХ , ПРИМІРОМ, ЇДЕ МОЛОДЬ , ЯКА ХРЕН МІСЦЕ УСТУПИТЬ ЛЮДЯМ ПОХИЛОГО ВІКУ!!! Я ВЕСЬ ЧАС ПОМІЧАЮ ТАКУ СЦЕНУ У МАРШРУТКАХ! КРІМ ТОГО, В КОЖНІЙ МАРШРУТЦІ ПОМІЧЕНІ МІСЦЯ ДЛЯ ІНВАЛІДІВ! НА ЯКИХ, СИДИТЬ МОЛОДА ОСОБА І ТУПО ДИВИТЬСЯ У ВІКНО і БАЗАРИТЬ ПО МОБІЛЬНОМУ! Банно-фобія властива маршруткам, які зупиняються біля кожного стовпа!
123 Показати IP 11 Січня 2014 20:50
tfa і шановний лучанин ви кожен вірно написали з своеі точки зору
Borislav Yanko Показати IP 11 Квітня 2014 07:52
Ви там, дивлячись на отримання кредиту або почати свій бізнес або оплачувати свої рахунки? А ось і один відомий справжній фірму, яка готова покласти край ваші фінансові проблеми, ми пропонуємо всі види кредиту за процентною ставкою 3% і отримати більш детальну інформацію від нас про те, як придбати кредит ви можете зв'язатися з нами по нашій компанії адресу електронної пошти ( [email protected] )
chartered Показати IP 7 Травня 2014 01:34
ми пропонуємо швидкі та легкі кредити за ставкою 3%. зв'яжіться з нами по [email protected]
David Mckeinze Показати IP 16 Жовтня 2014 05:11
коментар було видалено
morgan Показати IP 3 Грудня 2014 06:30
Привіт Це має повідомити широкій громадськості, що пані Морган Доркас, приватний кредиту кредитор має відкрити фінансові можливості для всіх в необхідності будь-якої фінансової допомоги. Ми видаємо кредит в 2% річних для приватних осіб, фірм і компаній під ясною і зрозумілою умови і терміни. зв'яжіться з нами сьогодні електронною поштою за адресою: [email protected]

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus