USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Чи повинні пільговики пред'являти посвідчення водію

22 Березня 2018 21:32
Проблема з хамовитими водіями та/чи перевізниками – не нова. Однак, як виявилося, однаковою мірою не дотримуються законодавства і водії, які відмовляються перевозити пасажирів за пільговими квитками, і громадяни, котрі принципово не бажають зайвий раз світити своє посвідчення в автобусі.

Як розповів Інформаційному агентству Волинські Новини боєць АТО Андрій Мельничук, 14 березня, пред’явивши посвідчення, у касі автостанції він купив пільговий квиток із Луцька до Горохова. Однак, перевіряючи квитки в салоні автобуса, водій попросив бійця повторно показати посвідчення, а коли той відмовив, аргументуючи це тим, що має пільговий квиток, висадив чоловіка.

Уже наступного дня Андрій відразу пішов безпосередньо до водія автобуса та запитав, чи згоден він його везти «по посвідченню», при цьому показавши документ. Водій, своєю чергою, направив військовика в касу за квитком. Але в автобусі знову попросив пред’явити посвідчення, а коли почув у відповідь: «Я ж 10 хвилин тому показував», почав погрожувати бійцеві.

«Сказав: хай ти приїдеш у Ковель, тоді розберемося», – пригадав Андрій і додав, що через таке відношення вирішив за краще вийти з автобуса.
На автостанції пояснили, що не можуть проконтролювати водіїв, адже це, першочергово, завдання перевізника.

Як зазначив директор департаменту інфраструктури і туризму Волинської ОДА Іван Мирка, часто перевізники, аби проконтролювати водіїв (наприклад, чи бува вони по пільговим квиткам не возять своїх знайомих), вимагають, щоби пільговики показували документи так, аби їх зафіксував відеореєстратор в автобусі.

«Відповідно до ст. 39 Закону України «Про автомобільний транспорт» документами, на підставі яких виконуються пасажирські перевезення для пасажира, є квиток на проїзд в автобусі та на перевезення багажу (для пільгового проїзду – посвідчення особи встановленого зразка чи довідка, на підставі якої надається пільга), а в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду – електронний квиток та документи для пільгового проїзду. Згідно з п. 148 постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту» від 18.02.1997 № 176 водій автобуса має право не допускати до поїздки пасажирів, які не мають квитків або не пред’являють посвідчення встановленого зразка, що підтверджує право на пільги щодо оплати проїзду», – акцентував Іван Мирка.

Та додав, що у випадку, якщо порушуються права громадянина на пільговий проїзд, для притягнення водія та/або перевізника до відповідальності громадяни мають право звертатися до контролюючого органу – управління Укртрансбезпеки у Волинській області, управління поліції або суду.

«Що стосується статистики скарг на перевізників, зокрема від військовослужбовців АТО, направлених у департамент, то в період із 1 січня до 22 березня 2018 року в департаменті інфраструктури та туризму облдержадміністрації зареєстровано 2 таких звернення», – зазначив директор департаменту.

Довідково:

Водночас, відповідно до ст. 37 Закону України «Про автомобільний транспорт», види та обсяги пільгових перевезень установлюються замовленням, у якому визначається порядок компенсації автомобільним перевізникам, які здійснюють перевезення пасажирів на маршрутах загального користування, збитків від цих перевезень.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» не передбачено субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг із послуг зв’язку, інших передбачених законодавством пільг та пільгового проїзду окремих категорій громадян.

В умовах відсутності відповідного джерела фінансування з державного бюджету, з метою уникнення соціальної напруги, у бюджетах окремих адміністративно-територіальних одиниць області були затверджені видатки на фінансування пільг із послуг зв’язку, інших пільг та компенсацію за пільгове перевезення окремих категорій громадян.

Також Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (№ 1774-VІІІ), яким визначено, що пільги з оплати проїзду усіма видами міського, приміського та міжміського транспорту, що передбачені законами України, можуть надаватись у готівковій формі у порядку та розмірах, установлених Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до прийнятих Верховною Радою України 20 грудня 2016 року змін до Бюджетного кодексу України видатки на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян включено до визначених ст. 91 цього кодексу видатків місцевих бюджетів, що можуть здійснюватися з усіх місцевих бюджетів.

Враховуючи вищезазначене, 14 березня 2018 року на засіданні Уряду прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Деякі питання надання пільг у готівковій формі з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах» із дорученням Міністерству соціальної політики про доопрацювання зазначеної постанови з урахуванням пропозицій.

Постанова підготовлена на виконання пункту 8 Прикінцевих та перехідних положень Закону України від 6 грудня 2016 р. № 1774-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», яким визначено, що пільги з оплати проїзду, які передбачені законами України, можуть надаватися у готівковій формі в порядку та розмірах, установлених Кабінетом Міністрів України.

Документом затверджується Порядок надання пільг у готівковій формі з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах, яким передбачається надання замість пільг компенсації, розмір якої щорічно буде визначатись обласними, Київською міською державними адміністраціями на відповідний рік, а також визначаються основні правові та організаційні засади надання компенсаційних виплат окремим категоріям громадян, які мають право на пільговий проїзд.

Прийняття акту надає можливість органам місцевого самоврядування надавати пільги окремим категоріям громадян з оплати проїзду у готівковій формі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Анатоль_ Показати IP 22 Березня 2018 21:38
А чого по пенсiйному не возять? Га!
Га Показати IP 22 Березня 2018 21:45
Возять,але реквієм.
Ася Показати IP 22 Березня 2018 21:57
А чому водії порушують права пасажирів, яких підсаджують по маршруту, не видають їм квитків? Видавати квитки - це обов'язок водія, чи пільга для пасажира? Як обліковуються квитки у водіїв? Все дуже просто - ВЛАДА краде мільйони доларів і в той же час створює умови, щоб крали всі але по кілька сотень.
ник Показати IP 22 Березня 2018 22:31
задача водия сдать хозяину огвореннцую сумму а остальное все его.поэтому от жадности давятся.а вообще пвлить нада эти колымаги где ни сесть ни встать.по 50 человек набивают в газель.
Віch до ник Показати IP 23 Березня 2018 06:36
ник Де ви бачили на Волині Газелі, для перевезення пасажирів??
хехъ до ник Показати IP 23 Березня 2018 08:05
в 16 маршрутке рядов столько, что если присесть,то колени нужно класть себе на плечи! Это, для удобства...
Пасажир Показати IP 23 Березня 2018 07:44
Завдання водія-керувати автобусом і утримувати салон в належному вигляді.А кожен пасажир повинен мати квиток на проїзд,бо там передбачене страхування на випадок ДТП.А в міських повинен бути електронний квиток,або хоча би кондуктор,який бере оплату і видає квиток.Але в нас все догори дригом і все всіх влаштовує.
правда Показати IP 23 Березня 2018 08:14
зразу ж йти в банк і брати гроші за пільгу
Лучанка Показати IP 23 Березня 2018 09:41
А що так заважає показати посвідчення? Гординя? Можливо ви купили квіток по посвідченню в касі, а потім передали іншій особі. В чому в даному випадку неправий водій? А те, що ми звикли рахувати чужі гроші, це нормально? Ну підсадив водій на трасі пасажира, всім добре, і пасажиру і водієві, а вас жаба давить що заробив..., не ще раз ЗАРОБИВ, ці гроші.
Анонім до Лучанка Показати IP 23 Березня 2018 12:01
жаба не давить, але водій (перевізник) повинен з доходів платити податки, з яких фінансуються пільгові перевезення, а не класти гроші в кишеню і кричати, що перевезення збиткові
скептик Показати IP 23 Березня 2018 12:02
водій має право переконатись, що пільговик має при собі посвідчення
олександр Показати IP 5 Липня 2018 11:31
Проблема не є відкрити і показати посвідчення тому хто має право на безкоштовний проїзд... Просто я звернув увагу що в більшості випадків водій ігнорує того хто показує посвідчення( почувши"в мене посвідчення" не хоче вже не дивитись посвідчення,ні чути вже від пільговика нічого).. І не одноразово звертав увагу на негативні репліки зі сторони деяких пасажирів відносно пільг"сімя загиблого,або учасник АТО..От скажіть мені: Чому так,і як з цим бути?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus