USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Дискусія: чи може журналіст або комбат бути депутатом?

18 Вересня 2014 17:31
З початком передвиборчої кампанії в Україні суспільна дискусія логічно змістилась з питання доцільності виборів під час війни на тему кандидатів. Тепер виборці шукають відповідь на питання – чи може журналіст, комбат або громадський активіст стати законотворцем. Про це інформує Українська правда.

Очевидно, психологи та психіатри ще дадуть свою відповідь із приводу наявного роздвоєння колективної свідомості. Бо останні півроку народ наполягав на тому, що у владу мусять іти якраз громадські активісти, незалежно від професійної приналежності. Але, щойно ті публічно заявили про свої політичні амбіції – вони стали об'єктом колективного осуду.

Якщо ж ситуацію розглядати в юридичній площині, то вона має декілька аспектів.

Перший аспект – це встановлене Конституцією однакове для всіх право балотуватись у народні депутати. Якби виконання обов'язків депутата потребували спеціальних фахових знань, це було б обов'язково відображено в законі.

Головне призначення депутата полягає у висловлюванні ним суспільно-політичної позиції стосовно конкретного закону в процесі його підготовки й ухвалення.

А вже складанням грамотного юридичного тексту та його узгодженості із законодавством повинні займатись юристи-професіонали в статусі помічників та консультантів нардепа.

Не варто забувати, що близько половини депутатів попередніх скликань парламенту взагалі були з технічною освітою, бо СРСР масово надавав інженерну освіту.

Згадаймо й ганебний факт – голосування за диктаторські закони 16 січня 2014 року. Чи вплинула професія на погляди цих депутатів? Адже серед них були і юристи, і економісти, і люди із серйозними кар'єрними досягненнями в інших професіях.

Тобто, важливішою за професійну приналежність, є система поглядів і переконань депутата та принциповість позиції.

Другий аспект дискусії щодо кандидатів у нардепи полягає в тому, що питання персоналій не є ключовим, оскільки залишилась стара система та підходи до формування парламенту.

Ми знову наступаємо на ті самі граблі – закриті партійні списки; відсутність механізму відзиву депутата виборцями; недоторканість, яка робить привабливим депутатський мандат для злочинців; високий прохідний бар'єр, який заважає молодим політичним силам потрапити до парламенту.

Так і не з'явилось жодних обмежень для балотування в нардепи. А потрібно було заборонити бути депутатом більше ніж дві каденції, бо дехто там засідає ще з 90-х років. Потрібно було позбавити можливості балотуватись тих, хто голосував за диктаторські закони 16 січня. І, нарешті, уже можна було давно заборонити компартію.

За таких умов важливо максимально оновити персональний склад парламенту, не допустивши під купол Верховної Ради регіоналів та комуністів. Нехай серед нових облич будуть журналісти, комбати, активісти. Вони точно не будуть гіршими за масажисток, охоронців та секретарок-коханок, які мали честь бути законотворцями в минулому скликанні.

Влада в Україні – це закритий елітний клуб. І якщо на такій історичній хвилі в парламент можуть потрапити не лише олігархи та їхні протеже, але й люди з народу, які відзначились своєю позицією, – такий шанс потрібно використовувати.

Примітка: усі "прохідні" політичні партії замовляли собі соціологічні дослідження, аби сформувати списки відповідно до електорального запиту. Тільки-но в нашому суспільстві з'явиться запит на освічених, фахових людей, які зможуть створювати прогресивне законодавство – повірте, такі люди одразу з'являться в списках та в парламенті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
ЗМІ Показати IP 18 Вересня 2014 18:07
Звичайно, що може. А, ось, Блінова - депутат і журналіст. Ще й газету колотить кілька років: як вона скаже, так і буде: її слово - остання інстанція. А ви кажете!..
ВОНО Показати IP 18 Вересня 2014 18:33
депутатами можуть бути лише олігархи та їх слуги, решті сидіти тихо по свої кутках, можна ще стрибати на майданах - але лише по команді *патріотичних* олігархів
ДЄСАНТ Показати IP 18 Вересня 2014 19:07
чесно, що журналісти, що комбати там нафіг не потрібні...оця реклама щоб взяти чуть більше голосів вже набридла...а це понабирають всяких співунів і тому подібних що толку ніякого...вон и міліцію скорочувати будуть,та лутше зменшіть кількість тих памороків в верховній раді хоча б до 300
123 Показати IP 18 Вересня 2014 19:14
Не треба нам журналюг та комбатiв незрозумiлих. Володимирцi голосують за Iгора Гузя.I крапка!
екскурсовод до 123 Показати IP 18 Вересня 2014 20:50
Гузі нам не друзі!
321 до 123 Показати IP 19 Вересня 2014 10:28
Підтримую! В депутати лише безробітних!
Лучанин Показати IP 18 Вересня 2014 20:17
Кожен громадянин має право бути обраним, але теперішній нікчемний виборчий закон надає можливість бути обраним лише дуже багатим особам і партбюрократам. Тому маємо те, що маємо - втрату Криму і криваву війну в Донбасі. Не треба бути дуже мудрим, щоб зрозуміти, як багато залежить в державі від влади. Сьогоднішня влада - антинародна, дбає лише про благополуччя багатіїв
до 123 Показати IP 18 Вересня 2014 20:48
ти нечесть гузІвська за кого агІтуеш за трутня який згадаеш мое слово нІколи у нас не пройде бо нІчого хорошого у життІ не зроюило
лучанин до лучанина Показати IP 18 Вересня 2014 21:34
Ви праві. Тож розказуйте більше людям про справжній внесок луцьких депутатів-олігархів під час роботи у парламенті, щоб вони не купилися на їхню пропаганду, бо ті диктаторські закони, які вони прийняли 16 січня призвели до війни, яку не зупиниш бронежилетами і тепловізорами, які вони подарували для наших синів на фронті. Хай самі в них вдягнуться і йдуть воювати, а не знову до корита сунуться в тепленьку верховну раду. А наші діти будуть вмирати, замерзати на проклятій війні, щоб вони знов мільйони накрали.
Дончанин до лучанин до лучанина Показати IP 18 Вересня 2014 22:17
коментар було видалено
Володимир Показати IP 19 Вересня 2014 01:00
Прислужники Януковича - Єремеєв та Івахів, після провокації 23 лютого з законом про мови, що збурило Крим і Донбас, уже прилаштувалися в ряди Блоку Порошенка, щоб знову стати депутатами
Аманда до Володимир Показати IP 20 Вересня 2014 16:10
Зв1дки така 1нформац1я?
Володимиру Показати IP 20 Вересня 2014 18:07
Ти пи...., а не володимир. Тріпач. Єремеєв йде по 23-му округу як самовисуванець. І ні до якого порошенка йому не треба підлаштовуватись.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus