USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Гривня не впаде, якщо її не «завалять» за наказом Кремля, - експерти

4 Січня 2014 08:00
Гривні у 2014 році прогнозують стабільність, якщо її не «завалять» за наказом Кремля. Міжнародні аналітики очікують девальвації, а українські фахівці кажуть, що потрясінь не буде.
Зібравши точки зору експертів щодо подальшої долі української гривні, ТСН.uа склав прогноз для національної валюти на наступний рік - рік Синього Дерев'яного Коня.
В Україні вже кілька місяців активно обговорюється питання надійності гривні. А у світлі останніх подій, пов'язаних з «заморожуванням» асоціації з ЄС і масовим виходом людей на мітинги, українці і зовсім загубилися в здогадах, як вчинити з «домашніми» доларами. З одного боку, іноземні аналітики малюють апокаліптичні прогнози і лякають зловісними прогнозами щодо падіння нацвалюти, а з іншого - українські експерти заспокоюють заявами про стабільність на фінансовому ринку і закликають не панікувати.

«НАДЗВИЧАЙНИЙ СТАН» ДЛЯ ГРИВНІ

Побоювання українців щодо девальвації гривні підігрівають міжнародні рейтингові агентства та фінансові компанії. Вони висловили стурбованість ескалацією політичної ситуації в країні та її можливим впливом на стабільність нацвалюти. Так, наприклад, агентство Standard & Poor's, яке останнім часом погрожує знизити кредитний рейтинг України, очікує в 2014 році ослаблення курсу гривні до долара до 9,5.

А ось аналітики Moody's вважають, що через протести на вулицях і Євромайдани незабаром українці «відкриють полювання» на долари. І дійсно, кількість клієнтів обмінників у грудні різко зросла, а деякі банки навіть почали негласно обмежувати продаж. За словами українських аналітиків, люди легко піддаються на провокацію, але ситуація зовсім не критична. З ними, очевидно, погоджується і агентство Fitch Ratings, яке на початку грудня підтвердило прогноз про стабільний курс гривні. Коливання, за оцінкою експертів агентства, будуть знаходитися в межах 10-15%, а більш глибокої девальвації не очікується.

Тим часом, українські банкіри побоюються неконтрольованих дій населення. До того ж, різко впали золотовалютні резерви НБУ. У листопаді їхній розмір опустився до семирічного мінімуму. Подальше «виснаження» золотих запасів може свідчити про те, що гривню нічим буде підтримувати.

При цьому підливають масло у вогонь і заяви уряду. Нещодавно прем'єр Микола Азаров заявив, що Євромайдан дестабілізує нацвалюту. З його слів, для підтримки курсу гривні потрібна стабільність в країні, а не мітинги.

НЕЗМІННІСТЬ КУРСУ НА СТАБІЛЬНІСТЬ

Незважаючи на страшні прогнози міжнародних експертів, у Нацбанку запевняють, що фінансова ситуація в країні контрольована, а глава установи переконує, що українці можуть не переживати за збереження своїх заощаджень. Позицію НБУ підтримує і український експерт Ярослав Жаліло. На його думку, особливих підстав для зміни курсу гривні немає. «Якщо ми говоримо про курс національного банку, то можемо залишитися на нинішньому рівні - 7,99, якщо ми пройдемо період турбулентності, який має місце зараз. З іншого боку, якщо проблеми затягнуться, я не виключаю, що Нацбанк може переступити через поріг у 8 гривень. Міжнародні експерти називають цифру 8,5 гривень за долар, деякі 9 гривень - мені здається, це завищені цифри. Я вважаю, що поки є висока ймовірність того, що офіційний курс може не змінитися», - сказав Ярослав Жаліло, завідувач відділу економічної та соціальної стратегії Національного інституту стратегічних досліджень, президент Центру антикризових досліджень.

Не очікує великих потрясінь в наступному році і президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. Однак, він уточнює, що курс буде не фіксований, а з коливаннями: «У наступному році, очевидно, буде коливання в такому валютному коридорі 8,1-8,4. Тобто, буде не фіксований курс, а з коливаннями», - зазначив експерт.

Його колега, кандидат економічних наук, голова Комітету економістів України Андрій Новак не настільки впевнений у стабільності гривні, але все ж вірить у світле майбутнє національної валюти. «Важко зараз спрогнозувати реакцію валютного ринку в контексті гострої політичної кризи. Якщо політичне протистояння не призведе до обвалу курсу, то можемо розраховувати, що в наступному році значних коливань не буде», - сказав він.

Водночас експерт застерігає, що гривню може погубити бажання окремих товстосумів заробити швидкі надприбутки, спекулюючи з валютою. При цьому, дестабілізація може статися і за вказівкою Москви. «Чотири російські банки займають 20% українського ринку. тому якщо буде дана, не дай Боже, команда з Кремля - політична команда просто девальвувати гривню, цей план може бути реалізований», - додав Новак.

ЗІРКИ І ЕКСТРАСЕНСИ ПРОРОКУЮТЬ НАДІЙНІСТЬ

Тим часом, незважаючи на будь-які прогнози міжнародних компаній та експертів, зірки пророкують гривні стабільність. Зі слів астролога Влада Росса, найнебезпечніший момент українська валюта пережила у 2012 році. «Зараз незважаючи на те, що відбуваються жахливі події, курс гривні не впаде. Максимальна його межа буде 8,2. Ось як ви зараз бачите - 8,25-8,3. В кінцевому підсумку він втримається», - сказав астролог.

Він також додав, що в наступному році несприятливих подій на валютному ринку не очікується. «Багато хто зараз боїться, що завалиться гривня - згадайте Майдан 2004 року, там теж були такі побоювання, але ні до чого не привели. Ще раз повторюю - ми пройшли небезпечний момент попереднього року і вже не повториться ця ситуація, жахлива для гривні. Гривня буде більш-менш стабільна в тих параметрах, в яких в принципі вона зараз знаходиться», - зазначив Росс. А ось екстрасенс передбачає не тільки стабільність національної валюти, а ще й успішний рік для євро.

«Гривня не буде знецінюватися, долар буде стабільний, його вартість буде збільшуватися протягом року. Для євро - рік повинен бути успішним, тому що у мене випала карта «Колесо фортуни» - це говорить про те, що для євро як валюти все повинно бути дуже добре», - заявив екстрасенс, учасник кастингу проекту «Битва екстрасенсів, дев'ятий сезон» Назар Лебяк. Як бачимо, в цілому і українські експерти, і зірки, і екстрасенси малюють гривні досить сприятливий сценарій на наступний рік. І якщо валютний ринок не піддасться глибоким потрясінням, а вихід з політичної кризи буде успішно знайдений, то українці можуть спокійно зберігати свої заначки і не переживати за «зелені». А для надійності експерт рекомендує всім разом підтримати свою валюту. «Давайте будемо мудрішими - не будемо бігти в банки знімати гривневі депозити і не будемо бігти в обмін валют, щоб поміняти їх на тверді валюти. Давайте зробимо навпаки - візьмемо невелику суму, яка не б'є по кишені, і купимо гривню, підтримаємо», - резюмував експерт Андрій Новак.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
БОГДАН Показати IP 5 Січня 2014 11:09
Доречі, Влад Росс в січні 2013 року прогнозував(це легко перевітити в інтернеті),що Україна відмовиться від підписання Угоди про асоціацію з ЄС і повернеться лицем до Митного союзу. Як бачимо, політичний прогроз справдився стовідсотково.Прогнозував Росс і стабільність гривні,теж прогноз підтвердився.Як на мене, в Україні більш сильного астролога ,як Влад Росс ,не має.І ще деякі роздуми..ПІдступний Кремль,райське життя в Євросоюзі,розбита Януковичем мрія про євроасоціацію ,нещасні побиті діти-студенти на Майдані,політичні репресії ,мудрий та сильний Вашингтон з його сакціями,-оце та бредятина та дурня, яку з ранку до вечора повторюють як мантри наші революціонери-євроінтегратори .Правда ж в тому,що греки,.які спокусились на євро та старанно виконували рекомендації та вказівки керіних органів Євросоюзу та МВФ-економічно знищенІ,мають величезні борги та безробіття,падіння рівня життя,їх активи зкуплені німецькими корпораціями.Така ж доля чекає Португалію,за нею Іспанію,потім- Італію. На межі краху економіка США,сукупний державний борг якої-17 ТРІЛЬЙОНІВ(не мільярдів!)доларів і яка бачить вихід лише у розв*язанні великих регіональних війн,в першу чергу в Азії та Африці.Реалії сьогодення-це так звані =кольорові революції=,які відбувались в Киргизії,Грузії,Сербії,країнах Латинської Америки, а останнім часом-в Єгипті,Тунісі, Лівії .Сполучені Штати нищили квітучі держави,щоб спасати долар та утримувати світове панування.А ми віримо безсовісній демагогії та брехні одержимих політиків.,які не можуть відрізнити брехню від правди,добро від зла,розум яких затуманений ненавистю до Росії та рабською любов*ю та покорою до Вашингтону.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus