USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Кому вигідно, щоб Україна жила без перепису населення

10 Липня 2018 20:01
Уряд обіцяє провести перепис населення в 2020 році, але чи проведуть?

Ось уже 17 років в Україні не проводиться перепис населення. Незважаючи на рекомендації ООН, в яких чітко прописані вимоги проводити перепис не менше, ніж раз в 10 років, уряди, що змінюються, не поспішають вирішувати це питання. Перепис переносили з 2012 на 2014 рік, в 2016-му знову відклали.

Всесвітній день народонаселення, який відзначається 11 липня, святом в Україні рахувати не вийде, адже наше демографічне становище плачевне: народжуваність стабільно падає, а за смертністю ми в лідерах. Затягування з проведенням перепису, на думку соціологів і демографів, – величезне поле для маніпуляцій як в економічній сфері, так і в політиці.

Кому може бути вигідна неточна статистика про народонаселення повідомляють «Вести».

Без перепису - тільки Україна і Судан

Як відомо, ще в минулому році Мінсоцполітики зробило заяву, що в країні буде проведений перепис населення в 2020 році. Для цього навіть збиралися виділити мільярд гривень. Однак до цього часу Кабмін не опублікував рішення ні про точні дати перепису, ні про те, скільки він потребує ресурсів.

За словами директора Інституту демографії НАНУ Елли Лібанової, в минулому десятирічному циклі перепис пропустили тільки ми і Судан.

«Справа в тому, що для перепису вже зараз потрібно виділяти гроші – потрібно вести підготовчу роботу, а вона складна і дорога, – говорить Лібанова. – Ну справді –потрібно вже зараз навчати людей, визначитися: чи будуть люди ходити з папірцями по квартирах, або будуть ходити з планшетами. А гроші поки не виділяються. Навіть якщо перепис в 2020 році відбудеться, то перші дані ми отримаємо, можливо, до кінця року, а можливо, навіть в 2021 році. Як на мене, це злочин – ще 4-5 років жити без демографічної статистики».

Дані демографії є ​​основоположними для будь-якого економічного планування. І чим більше в них похибок, тим більше можливостей для того, щоб, маніпулюючи цифрами, підміняти економічні макропоказники і результати політичних битв.


Виборців не злічити

Соціологи солідарні в думці, що непроведення своєчасного перепису населення дає посадовцям можливість приховувати свої власні інтереси за помилковими цифрами. У тому числі і на прийдешніх виборах. У Комітеті виборців України, звичайно, заспокоюють – і без перепису можна скласти виборчі списки.

«Існує держреєстр виборців, який функціонує досить якісно – і до нього ніколи не було ніяких претензій. За останні роки в цьому реєстрі практично зникли мертві душі. Тому ніяких підстав вважати, що непроведення перепису може вплинути на вибори, немає», – стверджує представник КВУ Віталій Тесленко.

Однак соціолог Сергій Литвинов впевнений, що в КВУ лукавлять: «Перепис населення – це основний інструмент довгострокового планування розвитку країни. Але ми бачимо спробу відтягнути проведення цього найважливішого заходу. Нас чекають вибори. Ясно, що списки виборців і реальна кількість виборців і мертвих душ – це велика різниця. Я особисто працював на виборах і добре знаю, якої якості списки подаються. Крім того, є внутрішньо переміщені особи, які також мають можливість брати участь у виборчому процесі, і наш хвалений Держкомстат досі нам не може назвати точну цифру цих громадян з ОРДЛО і з Криму».

За словами експерта, жити без перепису може бути вигідно представникам територіальних виборчкомів і ЦВК, оскільки вони отримують можливість маніпулювати даними про загальну кількість виборців, явку та інших факторах, що впливають в підсумку на результати голосування. А також представникам політичних партій, які на підготовчому етапі можуть «жонглювати» даними про кількість зібраних підписів, підтасовувати дані соцопитувань і подавати в ЦВК некоректні дані про рівень підтримки населення.

Працюємо за трьох

Крім того, важливо, що без перепису Україна просто не може ефективно розвивати економіку. Адже, не маючи точних даних про працездатне населення, неможливо спланувати рівень фіскального навантаження на кожного громадянина. Лисенко впевнений, що реальна кількість населення України, з огляду на тимчасову втрату окупованих територій, наближається до 35 мільйонів. З них працездатного населення – близько 12 мільйонів. «Таким чином, кожен українець, який працює, годує себе і ще двох людей. Це дуже велике навантаження », – заявляє експерт.

Страждає від відсутності демографічного контролю й можливість ефективно розвивати економіку, адже підміняються навіть дані про ВВП. Крім того, до бюджету вносяться липові показники розрахунків на всі сфери життя, взяті зі «стелі».

«Грошей в бюджет закладається більше, ніж потрібно, витрачається менше. Утворюється дельта, яка розходиться в результаті по кишенях. Це дає можливість маніпулювати цифрами з метою неохайного збагачення тих, хто розробляє бюджет і займається його реалізацією», – упевнений Лисенко.

Справа не в фінансуванні

Думку Лисенка розділяє й політолог Руслан Бортнік. За його слів, причини відтермінування проведення перепису точно не лежать у фінансовій площині. Адже навіть сума в один мільярд гривень – це невелике навантаження для країни.

«Коболєв від Нафтогазу премію отримав майже таку ж, – жартує експерт, натякаючи на посильність фінансування перепису навіть без донорських грошей від західних партнерів. – Сьогодні будь-яке соцопитування має величезну похибку, адже базується на вибірці, вибірка – на статистиці, а остання статистика у нас за 2001 рік. У відсутності перепису можна маніпулювати чим завгодно – від реєстру виборців до явки. Незнання статистики вигідне, адже дозволяє просувати сьогодні будь-яку політику: і етнонаціональну, і зовнішню, й економічну. Але наскільки ця політика буде оптимальною, якщо уряд спирається тільки на дані Держстату, що має величезну похибку –велике питання».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Степан (Крымчанин) Показати IP 10 Липня 2018 20:47
За опосоредкованой, по рівню споживання основних продуктів , реальна кількість населення України-25-28 млн (без ОРДЛО, Криму, Севастополя). Це не враховується к-сть заробітчан. Скільки млн? Фігурують цифри від 4 до 7 млн(в списках виборців вони є, фізично люди відсутні). Це резерв для фальсифікацій.
ще не зовсім свідоми Показати IP 10 Липня 2018 21:09
Переписи населення не проводять країни, шо не відбулися. Судан, Україна, Ерітрея, Ботсвана тощо
кононович до ще не зовсім свідоми Показати IP 10 Липня 2018 23:39
то твоя рашка не відбулася, терористична шайка
Степан (Крымчанин) Показати IP 10 Липня 2018 22:59
Варто обміркувати і такий аспект-борговий тягар по сплаті кредитів (допомоги?) МВФ, та інших кредитно фінансових установ в перерахунку на одну людину.
ото Показати IP 11 Липня 2018 09:55
Без чого, а без перепису можна обійтися поки не вернемось на рівень хоча б 2013 року. На субсидії ті гроші віддайте краще. Та й шо він дасть?? Таке враження шо державі населення і його кількість взагалі до лампочки.
ото Показати IP 11 Липня 2018 10:11
Ну нічого собі... Подивився малюнок з цифрами. Чому у ЄВРОПЕЙСЬКИХ державах Болгарії, Латвії, Литві ситуація ще гірша ніж в Україні??!!?? Я то думав що в нас демографія найгірша а виявляється що ні. Ну я розумію щ овнас криза хто зна скільки триває і таки війна йде, але ж щоб У ЄВРОПІ і таке творилося... ((
Alena до ото Показати IP 11 Липня 2018 12:36
Чому лише в европейських краiнах демографiчна ситуацiя не дуже гарна? Можливо i у нас достатньо поменшало населення, за рахунок заробiтчан в т.ч., особливо з захiдних областей. У Россii позавчора видали можливий показник по загальнiй кiлькостi населення - не набагато бiльше за 90 млн. людей (справжнiй вiн чи нi,то таке питання). Бо в Росстатi таке суттеве зменшення населення РФ не вважаеться добрим для ii економiчного розвитку.
Степан (Крымчанин) до Alena Показати IP 11 Липня 2018 17:14
Не полінувався-погугліл- населення Росії становить 146,8 млн.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus