USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Про роль Майдану та «карликів» з опозиції дискутували у Луцьку

19 Грудня 2013 18:00
«Карликові» лідери опозиції, Майдан, як форма політичної культури та ресурс легітимного спротиву, – таких тем торкалися учасники дебатів у Луцьку.

Громадські дебати «На шляху до Європейського Союзу» відбулися 19 грудня у Луцьку.

Під час дебатів йшлося про те, які суспільні та медіальні реакції викликали українські протести, як варто розуміти прагнення українців бути в ЄС та в якій мірі може бути корисний польський досвід членства у євроатлантичному просторі.

Свою оцінку подіям на Євромайдані у Києві дав український культуролог, політолог, головний редактор незалежного культурологічного часопису «Ї» Тарас Возняк. Зокрема, він порівняв трьох лідерів опозиції з карликами.

«Вони всі та ми всі, вся наша триголова опозиція, навіть не підозрювали, що народ наш прокинеться. А народ наш паскуденний, приходить раз 50 тисяч, 400 тисяч, мільйон. Я наших опозиційних лідерів по-людськи можу зрозуміти – вони розгублені, хвиля їх піднесла, і раптом виявляється, що вони отакого росточку. І виявляється, що сорокамільйонний народ виніс їх на вершину і їм стало страшно, тим трьом хлопчикам. Є момент розгубленості, коли виникають історичні виклики перед людьми, які не того масштабу», – зазначив Тарас Возняк.

З його слів, виявилося, що Майдан є формою політичної культури українців. Українська спільнота може реагувати, незважаючи на те, що про це думає влада чи «реєстрова їх гетьманської милості» опозиція.



«Опозиція зараз в особі лідерів розгублена і не знає, що з тим паскуденним народом зробити, як би його кудись збагрити і залишитися в опозиції. Уже чотири тижні були емоційні піднесення, спади. Наразі створилася така ситуація – Майдан, як спільнота людей, є сувереном. Опозиційні лідери можуть виходити на сцену, щось говорити, але керувати тими людьми не можуть. Ці люди тільки дозволили їм вийти на підтанцовку на сцену. Це люди, які самоорганізувалися, прийшли самі, безвідносно до політичних пасьянсів. Як на нього може реагувати Янукович – для нього це проблема. Він міг би домовитися з трьома лідерами, але з тими людьми домовитися важко», - розповів політолог.

Як зазначив Тарас Возняк, Янукович, прийшовши до влади у 2010 році задекларував, що ні з ким розмовляти не буде. Єдиний можливий спосіб розмови з ним – пресинг, тиск в тій чи іншій формі. На його думку, без пресингу неможливий жоден круглий стіл, тому що Янукович не дотримуватиметься домовленостей.

Його виступ викликав обурення в заступника голови волинського осередку партії «УДАР Віталія Кличка» Ігоря Алексєєва, який зазначив, що опозиційні лідери – не «карлики». На його думку, якщо відвести з Майдану лідерів опозиції, залишиться група обурених людей, які комусь повинні делегувати свої повноваження. Увесь Майдан, мовляв, сісти за стіл переговорів не зможе, тому надасть повноваження декільком звичайним майданівцям, які не є експертами, нездатні грати у політичну боротьбу. З його слів, під час переговорів таких делегатів «розірвуть» за 15 хвилин. Тому делегувати повноваження потрібно експертам.



Путін, підписуючи угоду з Януковичем, на думку Тараса Возняка, перш за все розраховував на те, щоб утриматися у своєму президентському становищі у Російській Федерації. Для цього йому потрібно, щоб не було жодного успішного прикладу пострадянської країни, яка так чи інакше успішно співпрацюватиме з ЄС, тому що в кінцевому результаті усе повинно «впадати в воронку під назвою Митний союз». З його слів, основна умова, яку Путін висував Януковичу, була позбутися цього «посторанжистського» Майдану, щоб це не стало прикладом для Росії.

«Досі Майдан працював в легітимному полі, це мирний Майдан, який, в рамках української Конституцію намагається чинити мирний тиск і вирішувати питання, які задекларував. У багатьох зараз виникає питання, який ресурс легітимного спротиву ще залишився для Майдану та для виборів у 2015 році. Якщо способів легітимно виграти вибори у 2015 році немає, є два вибори – або йти на кухню, або шукати візи до США чи до Польщі», – зазначив експерт.

На його думку, Майдан значно вища структура, ніж політичні лідери.

«Вони можуть зібрати 5 тисяч людей у Києві, вони не можуть зібрати мільйон. Мільйон вийшов сам, а політичних лідерів допустили на той подіум», - вважає Тарас Возняк.

Єдиним легітимним шляхом виходу із ситуації Ігор Алексєєв вважає втручання європейської та світової спільноти. З його слів, наразі її підтримка лише декларативна. Наступний крок – або акції фізичної непокори, війна, або підтримка Євросоюзу та США.



Своєю чергою, думку про основне завдання Майдану висловив Тарас Возняк: «Зараз ми маємо шанс трансформувати його у щось більше, ніж сучасні політичні проекти. Зараз вимога часу – створювати щось значно ширше. Перед виборами 2015 року маленькими колонами, які складають політичні партії, ми до успіху не прийдемо, потрібне об’єднання».

Най його думку, цей Майдан, як процес, повинен вилущити і виокремити одного лідера, який йтиме на вибори у 2015 році. Якщо ж цього не відбудеться, програють усі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
Dredd Показати IP 19 Грудня 2013 18:40
Алексєєв - самий карликовий з усіх карликів!:) Nільки і може, що горлопанити!!!
укр. Показати IP 19 Грудня 2013 18:45
А що там Удар сказав про під..са Портнікова?Так є Удар на Волині чи ні?
логічно Показати IP 19 Грудня 2013 18:55
Кличко став відомим не завдяки соціальним справам, корисним для суспільства, а биттям морд африканцям. За відсутності в Україні знакових людей, гуманітарних діячів і вчених світового рівня, на політичну сцену вийшов великан, якому б підійшла роль вишибали в ресторані середньої руки, чи тілоохоронця для зека Януковича. Кличко наївний і ще не розуміє, що президентом йому ніколи не бути. В противному разі в премєр-міністри Англії повинен себе висувати дискваліфікований боксер-англієць африканського походження, якому Кличко набив морду. Уявіть Кличка президентом, а пяного Алексєєва - премєр-міністром. Ви ще не запісялись?..
Петро Показати IP 19 Грудня 2013 19:31
А чому б Возняку не відмовитись від ролі карликового політолога а ,створити щось монументальніше ,ніж "незалежний" часопис ВЙО...)
Логічно Показати IP 19 Грудня 2013 20:20
Возняк справді карликовий політоглог-недоучка, але щодо українських політичних "карликів", то він має рацію. В Україні закінчилась еліта, але позаяк святе місце порожнім не буває, то його заповнила псевдоеліта. Нехай би Кличко йшов зніматись в українські трилери на зарослих бурянами заводах і фабриках. Касовий збір був би непоганим і собі гонорарів примножив би до своїх мільйонів.
Людина Показати IP 19 Грудня 2013 20:28
О! Правда очі заколола! Ця ср..на опозиція не може визнати свою абсолютну неспроможність! Які лідери?! Які експерти?! Алєксєєв експерт?! Сміх та й годі! Згиньте! Цей Майдан народить нам нових лідерів. І вони підуть домовлятися, а не Яйценюк і Тягниосел, про кличка і говорити лінь.
Лучанин Показати IP 19 Грудня 2013 20:59
Да недай бог таких політологів, набір слів , бред і ніякої конкретики. Єдине можна погодитись з тим що лідери опозиції показали свою неспроможність до конкретної роботи в інтересах України.
Михайло Показати IP 19 Грудня 2013 22:31
Тарас Возняк правильно робить висновок, що для Путіна найважливіше забезпечити з допомогою януковичів ще одне повторне обрання себе президентом в Росії
БОГДАН Показати IP 20 Грудня 2013 01:44
=Круті= гості із Києва в особі Тараса Возняка відвідали Луцьк,.де взяли участь в =громадських дебатах.= Тарас Возняк дав свою оцінку останніх політичних подій в Україні.Відчувалось,що він підлещується до Майдану та недолюблює лідерів київської опозиції.Разом з тим ,він озвучив відому цифру мітингарів у столиці-1 мільйон чол..хоча добре відомо,що жодна київська площа не в змозі вмістити таку кількість людей.Реальна кількість мітингувальників була 50-100 тис чол,максимально досягала 200 тис,хоча це для столиці ,.безумовно ,,дуже багато.Присутні не визнали політичної та моральної відповідальності опозиції за масові безладдя та погроми ,які мали місце біля адміністрації президента.Однак підтримали продовження акцій громадської непокори,введення санкцій з боку США щодо керівників нашої держави.Не було проаналізовано справжні причини недружньої політики Євросоюзу щодо України(відмова надати кредити ,погодитись на шенгенські візи,дати перспективу членства в ЄС).Смішно виглядали пояснення Возняка ,чому Путін пішов на підписання цих угод,він ніби-то злякався українського Майдану,як приклад для росіян(побоявсь російського антипутінського Майдану).Рейтинг Путіна в Росії зашкалює, він давно вже не боїться так званих= кольорових =революцій. Деякі..журналісти розцінили московські домовленості, як подію року.Щеб пак!Угода передбачає 15 мільярдний кредит,знижку ціни на газ,реалізацію спільних взаємовигідних економічних проектів .Це вам не кабальні газові угоди Тимошенко з =Газпромом=.!Після підписання московських домовленостей, спостерігається разюча зміна в роботі провідних українських телеканалів,які, як відомо, належать олігархам.Новини почали носити збалансований, об*єктивний характер,що свідчить про відмову олігархів від конфронтації з президентом та зайняття у боротьбі опозиції з владою нейтралітету.Продовжує відкриту бортьбу з президентом лише олігарх Порошенко.Мітингувальники навіть пікетували офіс Ахметова в столиці за його політичну позицію.Що є маленькою сенсацією!. Між тим Азаров заявив,що підписання угоди з Москвою дало змогу Україні уникнути економічної та фінансової катастрофи ,що є не дадеко від істини.Майдан між тим зміцнює барикади ,натягує на них колючі дроти, що виглядає як шизофренія,його учасники безперешкодно переміщуються по столиці,пікетують=ненависних= чиновників та урядовців.Останнім часом для учасників Майдану шашлики почал готувати представники кримських татар.Деякі ЗМІ висловили припущення, .що шашликами справа не обІйдеться,так як серед татар є члени радикальних кримсько-татарських організацій,які мають досвід протистояння з органами правопорядку в Криму.Окремі експерти вважають, що Майдан розійдеться, якщо його перестануть фінансувати,кормити, обігрівати ,одягати ,розважати концертами.Так що чекати залишилось не довго! Хоча дехто вважає, що Майдан простоїть до весни .Щож, поживемо-пабачимо.
Прокоп Показати IP 20 Грудня 2013 03:25
Господа политические терапевты! У нас, видимо,все знают чего и кому надо делать,однако сделать сами не в состоянии. Под политико-эротичные рассказы денег не дают.Так что туфельки спрятали , жупанчик попроще и на х...й на Майдан,там и диагнозы поставите и опозицию поругаете, главное не об****ться увидев "беркут".
ВОНО Показати IP 20 Грудня 2013 05:42
Тарас Возняк виклав те що вже на поверхні, те що розуміє і бачить багато українців але він не вказав причину ЧОМУ так вела себе опозиція ? на мій погляд причина проста: - лідери опозиції заможні люди і їм є що втрачати в разі невдачі -адже при провалі путчу влада конфіскує земельки та квартирки з будиночками, а самим "борцям з режимом" прийдеться тікати в Європу і животіти на залишках мільйонних статків - такого вони не хочуть, а хоробрості рихзикнути всім в них не знайшлось Звідси висновок особисте майно їм важливіше за державу і народ хоча декларують вони протилежне пи.си. зараз набіжить пара трійка штатних постерів від опозиції і будуть мене поливати брудом дарма в мене є своя думка і вона зміниться не від чиїхось слів, а лише після кориснихх і значущих для громади справ проведених опозицією приклад ? та зберіть народ та почистіть береги Сапалаївки після його сплюндрування "талантливими" господарниками ажде весна вже не за горами
БОГДАН Показати IP 20 Грудня 2013 09:17
І ще одне . Значно поменшало істерїі та надриву у виступах лідерів опозиції.Вони погодились розблокувати роботу Верховної Ради.Хоча раніше заявляли, що будуть блокувати її роботу, поки не піде у відстаку Азаров та Захарченка та не буде досягнуто конкретного терміну підписання Україною угоди про асоціацію з ЄС.Приємно розглядати,також, фото учасників =громадських дебатів=.Кидається в очі,що в залі багато гарно одягнутих симпатичних і привабливих жінок.Так що резон відвідувати подібні=слухання =все ж є..
Луцьк Показати IP 20 Грудня 2013 10:59
Опозиція ніколи не думала про народ! НІКОЛИ!!! Народ для них тільки інструмент для маніпуляцій. Замисліться над їхніми закликами!! Люди на майдані - за Європу, опозиція - за відставку влади, хоча вони є її частиною. Блокування трибуни в Раді опозицією це взагалі шантаж: Якщо не відпустите девятьох "активістів"-провокаторів, то не дамо голосувати за бюджет для 45 млн. людей! Треба думати логічно і своїми мозгами, а не тупо виконувати накази своїх пастухів-опозиціонерів!!!
алексєєву Показати IP 20 Грудня 2013 11:22
Коли посперечаєшся вдома з дружиною - не забудь скликати сусідів з усього підїзду, щоб вас мирили. Зовсім клепки немає.
Ігорю Алексєєву Показати IP 20 Грудня 2013 11:24
Ти на війні був, в тебе руки були по лікоть в людському жирі, ти трупи збирав, ти мертвих на руках носив!?????????? Про яку війну ти мелеш

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus