USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Сільського вчителя тероризують аноніми. ДЕТАЛІ

1 Серпня 2013 09:16
Вчителя однієї із сіл Маневицького району намагаються вижити із школи, розсилаючи анонімні листи в усі можливі інстанції. Батьки випускників вчителя кажуть, що на педагога скарг не мають, а вчителі просять допомогти припинити анонімний терор.
Про це йдеться у виданні «Волинь нова».

«Ми звертаємося до вас на прохання вчителів Боровичівської загальноосвітньої школи Маневицького району, в якій уже давно створено умови для серйозної конфліктної ситуації, що може перерости в бунт учителів», — ідеться у листі до прокурора області, прокурора Маневицького району, начальника обласного управління освіти та головного редактора газети «Волинь–нова».

Про бунт педагогів буцімто попереджають батьки учнів першого і четвертого класів. Наприкінці листа — цілий список прізвищ, але жодного особистого підпису немає.

Звинувачення стосуються 60–річного вчителя початкових класів Петра Бричанчука, який цього навчального року знову має набирати перший клас. Автори колективного листа радять звільнити його за віком, мовляв, застарий для педагогічної праці, та ще й знущається з учнів.

Мовляв, після його уроків бідні діти повертаються додому в синцях, батьки навіть ставлять у церкві свічки за їхнє одужання. Щоправда, закінчується лист несподіваним співчуттям до опального вчителя: «Він є інвалідом ІІ групи зі ступенем втрати професійної працездатності вище 65% (переніс кілька інсультів та інфарктів). Хто буде відповідати за наслідки фізичного перевантаження інваліда, якому часто навіть із палицею пересуватися важко?».

У Маневицькому районному відділі освіти у відповідь на запитання про боровичівський конфлікт кажуть, що працівники відділу вже втомилися реагувати на анонімні сигнали. Неодноразово їх перевіряли, але все виявлялося наклепом.

«Уроки вчителя вищої категорії Петра Дмитровича Бричанчука завжди запам’ятовуються високою фаховою підготовкою, чудовим взаєморозумінням з учнями, — натомість наголосила Світлана Деркач, методист райвідділу, яка курує початкову школу. — Це досвідчений і творчий педагог. Він постійно бере участь у різних семінарах, щороку подає свої методичні розробки на конкурс «Творчі сходинки».

У Борвичах поговорити з журналістом із приводу анонімок зголосилося 19 педагогів, окрім тих семи, які на той час були у відпустці. Написаний нібито на прохання педколективу лист обурив учителів до глибини душі. Поки вони емоційно висловлювалися на цю тему, директор школи послала за батьками, чиї прізвища фігурують в анонімці. Досить швидко прийшли три мами, які в один голос заявили: листа вони не писали і до вчителя не мають жодних претензій!

Зате працівники школи передали у редакцію колективне звернення з проханням захистити від бруду, який на них ллється. Директор Людмила Возняк вважає, що ситуація вже дійшла до абсурду. Після кожної анонімки до школи приїжджає перевірка — то з міліції, то з прокуратури, то з СБУ, чиновники обласного та районного відділів освіти.

Розмовляють з людьми, вивчають документи, але не знаходять підтвердження наклепницьким фактам. У присутності представників відділу освіти та прокуратури двічі проходили батьківські збори учнів 4 класу, яких випустив Петро Дмитрович. Усі батьки письмово засвідчили свою непричетність до анонімних скарг.

Сам педагог вважає, що школа тут ні до чого: «Вся та війна ведеться проти мене», — зітхнув педагог, який пропрацював у Боровичах 39 років.

Виявляється, два роки тому його син позичив у родича велику суму. Але не зміг повернути в зазначений час. Борг швидко збільшився до 6,5 мільйона гривень. Сина посадили на 6 років. Лишилося троє дітей, яким Петро Бричанчук тепер мусить допомагати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



Система Orphus