USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинь бюджетна: куди підуть основні видатки. СТАТИСТИКА ПО РАЙОНАХ

9 Лютого 2014 17:50
В останній день робочого тижня Луцька міська рада затвердила бюджет на 2014 рік. У районах головні фінансові документи були прийняті раніше. Місцеві керівники запевняють, що бюджети збалансовані по надходженнях і витратах, грошей вистачить на всі потреби громади. Хоча з оприлюднених цифр випливає, що в основному гроші будуть спрямовуватись на захищені статті (зарплата, енергоносії, поточний ремонт), а на розвиток міст – якщо будуть залишки.

Луцьк

Як розповіла начальник управління фінансів та бюджету Луцькради Лілія Єлова поінформувала, дохідна частина бюджету сформована у сумі понад 10 мільярдів гривень, бюджет розвитку становить 42 мільйони, надходження з держбюджету - 40 мільйонів. Зі слів Єлової, видаткова частина складена, «виходячи з необхідності забезпечення функціонування бюджетних установ, з урахуванням законодавчо підвищених розмірів заробітної плати, інших соціальних виплат». Тобто основні видатки підуть на зарплату й надбавки працівникам бюджетної сфери, а також утримання і оплату енергоносіїв бюджетних установ. За залишковим принципом будуть фінансуватись культура, спорт тощо.

Загальний фонд бюджету найбільше поповнює податок на доходи фізичних осіб (295 мільйонів гривень). Також прогнозується отримати 44 мільйони плати за землю, 1,8 мільйона – від оренди комунального майна, 2,5 мільйона – від його відчуження, 8,7 мільйона – збору за першу реєстрацію транспортного засобу.

Лілія Єлова, представляючи проект бюджету, зазначила, що найбільшими є видатки на галузь освіти, - 291,5 мільйона гривень. Зокрема планується збільшити кошти на харчування дітей у школах (малозабезпечені і сироти - до 6,4 гривень в день, учні 1-4 класів - до 3 гривень). На обладнання для дитячих і спортивних майданчиків, придбання навісів на зупинках пропонується спрямувати 400 тисяч гривень. На експлуатацію мереж зовнішнього освітлення - 2,3 мільйона гривень, озеленення міста – 2 мільйони. За рахунок коштів бюджету міста цьогоріч передбачено виділити 8,89 мільйона гривень на зимове утримання вулиць, поточний ремонт світлофорів, розмітку доріг, ремонт зливової каналізації, поточний ремонт доріг тощо. З державного бюджету на будівництво, реконструкцію та утримання вулиць і доріг комунальної власності надійде субвенція у розмірі 20,3 мільйона гривень.

Міський голова Микола Романюк нагадав, що на оновлення тролейбусного парку, а також проведення каналізації у мікрорайоні Вересне і на Малоомелянівскьому масиві міськрада візьме великий кредит під державні гарантії. Та джерела погашення позики ні мер, ні головний фінансист міста не вказали.

Райони

У Ковельському районі, виявляється, багато пільговиків, і більшість видатків підуть на соціальні виплати. За словами голови Ковельської РДА Сергія Матяшука, основні видатки - на захист малозахищених верств населення. Так, щомісячно на різноманітні соціальні виплати потрібно на 3,5 мільйона гривень більше, ніж у 2013-му. Вперше у районному бюджеті передбачено 690 тисячі гривень на харчування школярів 5-11 класів. Загалом кошторис Ковельського району затверджений у сумі 190,8 мільйона гривень, що на 40 мільйонів більше, ніж торік.

В Іваничівському районі дбатимуть про добробут працівників бюджетної сфери і харчування школярів старших класів. Як розповіла голова Іваничівської РДА Лідія Томашевська, загальний обсяг доходів на поточний рік становить 146,1 мільйона гривень. Видатки порівняно з минулим роком зростуть на 7 мільйонів, із них 4,5 мільйона - у галузі освіти. Голова райадміністрації відмітила, що завдяки здешевленню газу для опалення вдасться зекономити в освіті близько 650 тисяч гривень, в медицині - 260 тисяч, ці кошти будуть спрямовані на захищені статті. А на харчування учнів старших класів для району передбачена цільова субвенція з держбюджету. Особливо ж Томашевська наголосила на тому, що всі працівники бюджетної сфери району в повному об’ємі отримуватимуть заробітні плати, надбавки та стимулюючі виплати, в тому числі оздоровчі.

Ратнівський район виживатиме завдяки субвенціям і дотаціям. За словами голови райдержадміністрації В’ячеслава Лавренюка, при загальному обсягу бюджету в сумі 293,3 мільйона гривень власні доходи складають 11 мільйонів Сума трансфертів складає 279 мільйонів: 127,5 мільйона – дотація вирівнювання, 145 мільйонів – субвенція на виплати сім’ям з дітьми, одноразові допомоги, пільги та субсидії. «Захищені статті бюджету забезпечені в повному обсязі. Упродовж року буде підвищення заробітної плати з врахування росту мінімального рівня», - зазначив голова РДА.

Місто шахтарів Нововолинськ також виживатиме за рахунок дотацій із державного і обласного бюджетів. Як розповів міський голова Віктор Сапожніков, загальний обсяг міської казни встановлено в сумі 219,7 мільйона гривень, з них дотації вирівнювання – 63,8 мільйона, додаткові дотації з держбюджету - 612 тисяч та обсяг субвенцій з державного й обласного бюджетів – 87,5 мільйона гривень. Фінансування освіти складе 56,5 мільйона гривень, галузі охорони здоров’я – 35 мільйонів, утримання закладів культури – 5,4 мільйона гривень, фізкультури і спорту – 1,5 мільйона гривень, територіальних соціальних центрів – 2,2 мільйона. При плануванні міського бюджету, за словами мера, вперше враховано видатки на забезпечення сніданками учнів 5-11 класів загальноосвітніх шкіл (760 тисяч гривень за рахунок субвенції). Ще 4,6 мільйона передбачено на благоустрій шахтарського міста.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus