USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як правильно заповнити виборчий бюлетень: позначки і цифри

23 Жовтня 2020 20:14
Центральна виборча комісія нарешті пояснила, як саме має бути заповнений бюлетень, щоб волевиявлення було зараховане. Головна умова – позначки мають бути чіткі і зрозумілі. Вказувати цифру кандидата, за якого голосуєте, можна не по контуру. Головне, щоб цифра була читабельна і в правильному віконці. Але якщо не визначилися з кандидатом – достатньо зробити позначку за одну партію, яку підтримуєте.

10 жовтня в додатку до постанови № 366 ЦВК видала роз’яснення щодо порядку заповнення виборчого бюлетеня з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у місті, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів. Нагадаємо, згідно з чинним виборчим законодавством, виборці повинні не тільки поставити познаку навпроти партії, яку вони підтримують на виборах, а й вказати номер кандидата, якому найбільше симпатизують.

Спершу йшлося про те, що цифри мають бути написані лише в певному вигляді – по контуру трафарету, як свого часу заповнювалися індекси на конвертах кореспонденції. Проте була небезпека, що така вимога призведе до надто великого відсотка зіпсованих бюлетенів. Отож в чинному роз’ясненні ЦВК цієї вимоги немає.

Загалом українське законодавство визначає: треба проголосувати за партію, а за кандидата – можна проголосувати. Але суть нинішньої виборчої системи – відкриті списки, тобто виборець напряму впливає на те, хто саме з кандидатів пройде у раду.

Що буде в бюлетені

У виборчому бюлетені для голосування в територіальному виборчому окрузі з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, районної, районної у місті, а також міської, сільської, селищної ради (територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше) в одному ряду, почергово зліва направо зазначаються:

1) визначений жеребкуванням номер кожної місцевої організації політичної партії (далі – організація партії);

2) повна назва відповідної організації партії, прізвище, ім’я та по батькові кандидата в депутати, включеного до єдиного виборчого списку під першим номером, без зазначення номера;

3) два квадрати: порожній квадрат – для волевиявлення щодо організації партії та квадрат із нанесеним трафаретом – для можливого волевиявлення щодо кандидатів, включених до відповідного територіального виборчого списку організації партії;

4) виборчий список із прізвищами, ініціалами всіх кандидатів та їх порядковими номерами трафаретним форматом зверху донизу, за якими їх включено до відповідного територіального виборчого списку організації партії, у дві колонки.
Як заповнювати. Партії

Спочатку обираємо партію. У порожньому квадраті навпроти повної назви цієї організації партії виборець робить позначку, що засвідчує його волевиявлення. Позначка може будь-якою, головне, щоб була. Без позначки навпроти партії бюлетень буде не дійсний.

Виборець у порожньому квадраті навпроти визначеної ним організації партії, за яку він голосує, ставить позначку «плюс» (+) або «галочку» (✓), або іншу (×, ◊, ○ та ін.), що засвідчує його волевиявлення.
Коли бюлетень буде недійсний

Виборчий бюлетень без проставленої позначки в квадраті за партію буде визнано недійсним.

Виборець може голосувати лише за одну організацію партії. Виборчий бюлетень буде вважатися недійсним, якщо в ньому проставлено позначки навпроти назв кількох організацій партій або не проставлено жодної позначки біля повної назви організації партії.
Як заповнювати. Кандидати

У другому квадраті з нанесеним трафаретом виборець може вписати порядковий номер кандидата в депутати від організації партії, якого він підтримує.

Але якщо виборець у квадраті з нанесеним трафаретом не зробив позначки, бюлетень все одно вважатиметься дійсним. Головне, щоб у ньому була позначена партія, яку він підтримав. У такому разі голос вважається відданим на підтримку усього територіального виборчого списку відповідної організації партії.

Як заповнювати. Цифри

Цифру кандидата, якого підтримує виборець, можна вказати кількома способами:

за трафаретом, згідно вересневої поставнови ЦВК;

по контуру, але не відповідно до цього зразка;

або будь-яким іншим способом, головна умова: цифра має бути в правильному квадраті і читабельна.

Якщо обраному кандидату відповідає одноцифрровий порядковий номер, допускається варіанти написання з нулем перед цифрою і без (наприклад, 1 і 01).
Кілька позначок у бюлетені

ЦВК передбачила, чи зараховувати бюлетені, у яких буде кілька позначок. Наприклад, коли буде вказана позначка навпроти однієї партії, а порядковий номер вказаний навпроти кандидата з іншої партії. Або ж буде позначка за партію, а в кількох клітинках з трафаретом теж будуть позначки. Або ж виборець сплутає, в якому квадраті ставити позначку за партію, а в якому – цифру кандидата.

Або ж в клітинці з трафаретом буде вказаний неіснуючий порядковий номер кандидата. У такому разі, враховуватиметься позначка за партію і це означатиме, що виборець підтримав увесь територіальний виборчий список кандидатів у депутати від організації партії, де є позначка без надання підтримки окремому кандидату.
Якщо в клітинці за партію вказана цифра і в клітинці за кандидата теж буде дійсна цифра, тоді вважається, що виборець підтримав і партію і обраного кандидата.
Як обирати кандидата в населених пунктах, де менше 10 тисяч населення

У бюлетені для голосування в багатомандатному виборчому окрузі з виборів депутатів міської, сільської, селищної ради (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч) виборець робить позначку «плюс» (+) або «галочку» (✓), або іншу (×, ◊, ○ та ін.) у порожньому квадраті, розміщеному праворуч від порядкового номера та прізвища, власного імені та по батькові кандидата в депутати, за якого він голосує. Виборець може голосувати лише за одного кандидата в депутати.

Виборчий бюлетень, у якому проставлено позначки навпроти прізвищ кількох кандидатів у депутати, вважається недійсним.

Також недійсним бюлетень буде вважатися, якщо буде неможливо встановити волевиявлення виборця.

Голосування за сільського, селищного, міського голову

Кандидати на посаду сільського, селищного. Міського голови в бюлетені розміщені у алфавітному порядку.

Читати також: Хто балотується на посаду Луцького міського голови. Список кандидатів

Праворуч від порядкового номера та прізвища, власного імені та по батькові кожного кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови розміщується порожній квадрат. Саме в ньому виборець має зробити позначку.

Виборець може голосувати лише за одного кандидата на посаду сільського, селищного чи міського голови. Виборчий бюлетень, у якому проставлено позначки навпроти прізвищ кількох кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, вважається недійсним.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
факт Показати IP 14 Жовтня 2020 09:18
Яке правильно не правильно - вибори відмінять!!!
Лучанин до факт Показати IP 14 Жовтня 2020 10:03
може ви хатіли написати "результати підмінять" ?
Анонім Показати IP 14 Жовтня 2020 10:04
Одним словом щоб не написав то все правильно !
країна-руїна Показати IP 14 Жовтня 2020 11:11
Вивчайте люди статки і майно кандидатів в депутати- Задавайте в GOOGL- 4 букви- НАЗК(Національне агенство з питань запобігання корупції), тоді-появляється Єдиний державний реєстр декларацій- нажимайте на той рядочок- дальше- в рамочці пошук можна або конкретне прізвище, або район, тоді задати рік, наприклад- щорічна- 2019- з правого боку на кружечок нажати шукати. і будете мати наприклад про всіх людей- державних службовців і місцевого самоврядування з Луцького району, Горохівького району, Ратнівського- який задасте. Будете бачити по кожній посадовій особі- скільки має заробітньої плати- пенсії, в банку готівки, земельки сама людина і її сім'я. Побачите за 2019,2018,2017- роки є що порівнювати . і не будуть вам чиновники лапшу на вуха чіпляти.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus