USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Як створюється світова економічна криза 2020 року

23 Вересня 2018 23:21
Хоча з моменту краху банку Lehman Brothers пройшло вже десть років, не припиняються дебати про причини і наслідки цієї фінансової кризи, а також про те, чи добре були засвоєні уроки, необхідні для підготовки до наступної кризи. Однак, якщо заглянути вперед, то більш актуальним є інше питання: що саме спровокує нову глобальну рецесію і кризу, та коли це відбудеться, пише Хвиля.

Нинішній глобальний економічний підйом, швидше за все, продовжиться в наступному році, оскільки США збільшують дефіцит бюджету, Китай проводить м'яку бюджетну та грошово-кредитну політику, а Європа, як і раніше, знаходиться на шляху відновлення економіки. Проте, до 2020 року дозріють умови для фінансової кризи, за якою наступить глобальна рецесія (термін, що позначає спад виробництва, характеризується нульовим ростом валового національного продукту (ВНП) (стагнація) чи його падінням протягом більше ніж півроку).

Для цього є 10 причин.

По-перше, політика бюджетного стимулювання, яка зараз штовхає річні темпи зростання економіки США вище їх потенційного рівня (2%), не є стійкою. До 2020 року ці стимули видихаються; помірне бюджетне гальмування викличе зниження темпів зростання з 3% до трохи менше 2%.

По-друге, це стимулювання проводиться невчасно, тому економіка США зараз починає перегріватися, а інфляція починає перевищувати цільовий рівень. Федеральний резерв США продовжить піднімати федеральну облікову ставку - з поточного рівня 2% до - як мінімум - 3,5% до 2020 року. Це, швидше за все, призведе до зростання короткострокових і довгострокових процентних ставок, а також курсу долара США.

Тим часом інфляція підвищується і в інших ключових країнах, при цьому додатковий інфляційний тиск створюють ціни на нафту, що зростають. Це означає, що інші найбільші центральні банки підуть шляхом ФРС, аби нормалізувати свою монетарну політику, що призведе до скорочення глобальних обсягів ліквідності і вимагатиме підвищення процентних ставок.

По-третє, можна майже не сумніватися в прийдешній ескалації торгових суперечок адміністрації Трампа з Китаєм, Європою, Мексикою, Канадою та іншими країнами, а це викличе уповільнення економічного зростання і зростання інфляції.

По-четверте, інші політичні рішення США будуть посилювати стагфляційний тиск, змушуючи ФРС піднімати процентні ставки ще вище. Адміністрація Трампа вводить обмеження для вхідних і вихідних інвестицій, а також для трансферу технологій, а це руйнує виробничі ланцюжки. Вона обмежує імміграцію, яка необхідна для підтримки зростання економіки в умовах старіння населення США. Вона не заохочує інвестиції в зелену економіку. І у неї відсутня інфраструктурна політика для вирішення проблеми вузьких місць, що заважають розширенню пропозиції товарів і послуг.

По-п'яте, темпи зростання економіки в інших крахнах, швидше за все, сповільняться. І вони сповільняться ще сильніше через те, що американська політика протекціонізму може змусити інші країни приймати відповідні заходи. Китаю доведеться пригальмувати своє економічне зростання, щоб вирішити проблему надлишку потужностей і заборгованості; інакше його чекає жорстке приземлення. Країни, що розвиваються, які вже перебувають у нестійкому положенні, будуть і далі піддаватися ударам протекціонізму і посиленню монетарних умов у США.

По-шосте, Європа теж зіткнеться з уповільненням темпів зростання через жорсткість монетарної політики, а також через труднощі у зовнішній торгівлі. Крім того, популістська політика в таких країнах, як Італія, може привести до виникнення нестійкою боргової динаміки в єврозоні. Досі невирішене питання «порочного кола», що сковує уряди і банки, які володіють держборгом, буде посилювати існуючі проблеми, пов'язані з незавершеністю процесу формування цього валютного союзу і його неадекватним розподілом ризиків. У подібних умовах новий глобальний спад може підштовхнути Італію та інші країни взагалі вийти з єврозони.

По-сьоме, на американському і світових фондових ринках надуваються бульбашки. Коефіцієнти «ціна акцій до прибутку» в США на 50% вищі їхнього історичного середнього рівня, оцінки непублічних компаній стали явно завищеними, так само, як і ціна держоблігацій, враховуючи їх низьку прибутковість і негативні премії за довготривалі вкладення. Високоприбуткові кредити також дорожчають, при цьому рівень корпоративної заборгованості в США досяг історично рекордних рівнів.

Крім того, рівень закредитованості в багатьох країнах, що розвиваються і деяких розвинених країнах, явно надмірний. Комерційна і житлова нерухомість занадто сильно подорожчали в багатьох країнах світу. У міру згущення хмар глобального шторму, на ринках країн, що розвиваються - ринках акцій, товарів та інструментів з фіксованою прибутковістю - продовжиться корекція. А оскільки далекоглядні інвестори вже починають передчувати уповільнення темпів зростання в 2020 році, ринки проведуть протягом найближчого року переоцінку ризикових активів (активи, прибутковість яких у майбутньому невизначена, - ред.).

По-восьме, як тільки почнеться корекція, різко посиляться ризики неліквідності, а також «пожежної» розпродажі і зниження ринкових оцінок. Брокери та дилери скоротять обсяги своєї діяльності щодо підтримки ринку і великі операції з цінними паперами. Надмірне застосування високочастотної / алгоритмічної торгівлі акціями підвищить ймовірність дуже різкого обвалу (flash crash). Тим часом, інструменти з фіксованою прибутковістю зараз в набагато більших обсягах сконцентровані у відкритих, що торгуються на біржі, цільових кредитних фондах.

У разі якщо інвестори почнуть позбуватися від ризиків, країни, що розвиваються, і фінансовий сектор розвинених країн з їх величезними зобов'язаннями, номінованими в доларах, вже не матимуть доступу до ФРС як до кредитора останньої інстанції. На тлі підвищення інфляції і нормалізації монетарної політики більше не можна буде розраховувати на ту підтримку, яку центральні банки надавали в роки після кризи.

По-дев'яте, Трамп критикував ФРС навіть тоді, коли темпи зростання досягали 4%. Просто уявіть, як він поведе себе в передвиборчому 2020 році, коли темпи зростання економіки можуть впасти нижче 1%, а робочі місця почнуть зникати. У Трампа виникне сильне бажання «повиляти хвостом», організувавши зовнішньополітичну криза. І воно буде особливо сильним, якщо в нинішньому році демократам вдасться повернути більшість у Палаті представників.

Оскільки Трамп уже почав торгову війну з Китаєм, а озброєну ядерною бомбою Північну Корею він не посміє атакувати, його останньої ідеальною мішенню, напевно, стане Іран. Спровокувавши військову конфронтацію з цією країною, він викличе стагфляційний геополітичний шок, який частково буде нагадувати ситуацію після різкого підйому цін на нафту в 1973, 1979 і 1990 роках. Чи треба говорити, що прийдешня глобальна рецесія стане через це навіть більш суворою.

Нарешті, коли почнеться окреслений вище ідеальний шторм, політичні інструменти для боротьби з ним будуть, на жаль, відсутні. Простір для бюджетних стимулів вже обмежено величезними розмірами держборгу. Можливості для проведення нетрадиційної монетарної політики буде обмежено роздутими балансами центробанків і відсутністю простору для зниження процентних ставок. Тим часом надання грошової допомоги фінансовому сектору буде неприйнятно для країн з бунтівними популістськими рухами і урядами, які перебувають на межі неплатоспроможності.

У США законодавці обмежили можливості ФРС щодо надання ліквідності небанківським і іноземним фінансовим установам, у яких є зобов'язання, номіновані в доларах. А в Європі підйом популістських партій ускладнює проведення реформ на рівні ЄС і створення інститутів, які необхідні для протидії новій фінансовій кризі і економічному спаду.

На відміну від 2008 року, коли у влади були політичні інструменти, необхідні для запобігання вільного падіння, в урядів, яким доведеться мати справу з новим спадом, будуть зв'язані руки: загальний рівень боргу зараз вищий, ніж під час попередньої кризи. Коли настане наступна криза, а потім рецесія, то вони виявляться навіть більш жорсткими і тривалими, ніж минулого разу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
віталій Показати IP 14 Листопада 2018 11:47
Цікаво чи ці "прогнозисти" перечитують потім свої прогнози? Кризу 2008 ніхто не передбачив. Чорний Лебідь. Талєб.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus