USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Якими були вибори у Донецькій та Луганській областях

28 Жовтня 2014 07:00
Вибори депутатів Верховної Ради 26 жовтня відбулись і у частинах Донецької та Луганської областей.

Голосування провели тільки на 44% виборчих дільниць Донецької і 30% виборчих дільниць Луганської областей. При цьому, навіть у деяких округах, у яких вибори формально таки відбулися, вони проходили менше, ніж у половині дільниць.

Проте, зі слів голови Донецької обласної держадміністрації Олександра Кіхтенка, вибори там, де їх планували провести, відбулися організовано і без особливих ексцесів.

У регіоні масово голосували військові, але у підсумку явка виборців стала рекордно низькою у всій країні.



Корреспондент.net розбирався з тим, як Донбас обирав депутатів Ради під час війни.

Вибори ніби відбулися.

В Донецькій області вибори відбулися у 12 з 21 округу. При цьому, наприклад в окрузі №45 з 110 дільниць відкрилися тільки 4. Проголосувати на них змогли б тільки 2 тисячі 916 з 171 тисячі 112 виборців.

В Авдіївці Донецької області, яка входить до складу 45 округу, взагалі не відкрилося жодної дільниці. Проте вибори в 45 окрузі вважаються такими, що відбулися, і на них переміг чинний депутат Ради від Партії регіонів Юхим Звягільський - за нього проголосували лише 1454 особи, що склало 72,7% від виборців округу. Спостерігачі закликають не визнавати результати виборів у цьому окрузі, але формальних причин для цього немає, вибори відбулися. 1454 людини обрали депутата для всього округу.

Схожа ситуація і ще у низці округів. Так, вибори відбувалися лише на 45 дільницях зі 109 округу №52, 12 з 116 дільниць округу №53, 75 з 161 дільниці округу №60.

У Луганській області голосування організували на 57 з 108 дільниць округу №106, 48 з 92 дільниць округу №107, 22 з 105 дільниць округу №112, 101 з 197 дільниць округу №114.

Виходить, що голосували менше половини населення округу, а у деяких ще набагато менше, а вибори у них все одно будуть визнані.



Обстріл - справа звична.

У Донецьку четверо жителів, не знаючи, що у місті не відкрилася жодна виборча дільниця, прийшли голосувати на дострокових парламентських виборах і потрапили під обстріл бойовиків самопроголошеної "Донецької народної республіки".

"Коли ми прийшли туди, на вході стояв чоловік, у якого ми запитали, чи можна проголосувати. Він сказав "Зараз все вирішимо" і зайшов до приміщення школи. Після цього з будівлі у нас випустили автоматну чергу, ми ледве врятувалися, вчасно добігши до машини" , - розповідають учасники події.


У Волновасі Донецької області окружну виборчу комісію №60 обстріляли під час прийому і обробки виборчої документації від дільничних комісій.

Після того, як бойові дії у місті були припинені, комісія свою роботу продовжила.

Під Дебальцевому під час перевезення виборчої документації машина з представниками дільничної виборчої комісії потрапила під обстріл. Ніхто з представників комісії, на щастя, не постраждав. В Андріївці Донецької області у спостерігача на виборчій дільниці вилучили гранату РГД-5.



Порушення.

В окрузі №46 в Артемівську Донецької області члени однієї дільничної виборчої комісії зіпсували всі бюлетені для голосування за мажоритарних кандидатів. Члени дільниці проставили штамп "Вибув" навпроти не того кандидата, який дійсно вибув з виборчого процесу і вибори з мажоритарки там не відбулися.

У низці округів прямо перед днем голосування провели зміни у складах окружних виборчих комісій.

У Донецькій області за добу до виборів замінили 17 членів комісій.



В Луганській області міняли голів дільничних комісій прямо протягом дня голосування.

У 50-му окрузі у Красноармійську озброєні люди оточили окружну виборчу комісію, після чого окружком ухвалив рішення видалити всіх спостерігачів і журналістів, продовживши підрахунок вже без них.



Нічого не змінюється.

У підсумку на виборах за партійними списками на Донбасі з великим відривом переміг "Опозиційний блок", що складається з колишніх представників Партії регіонів і колишньої влади.

У мажоритарних округах, де вибори все-таки відбулися, у більшості своїй теж перемагають нинішні депутати, які в 2012 році обиралися тут від Партії регіонів, або нові представники "Опозиційного блоку".

Подивитися, як голосують у Краматорську приїжджав сам Президент, але його партії це не допомогло завоювати симпатії жителів Донбасу. З усіх округів Донецької і Луганської областей тільки у одному переміг представник "Блоку Петра Порошенка". Виходить, незважаючи на революцію і зміну влади, Донбас зробив той же вибір, що і в 2012 році.



Політолог Кость Бондаренко зазначає, що якби всі жителі Донецької та Луганської областей мали можливість взяти участь у голосуванні, то результати виборів були б іншими. Той же "Опозиційний блок", на думку експерта, набрав би від 15 до 20% голосів, що істотно більше від нинішніх 10%.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Старый обыватель Показати IP 28 Жовтня 2014 12:34
Показуха и лапша на уши лоху ,- на временно оккупированных территориях Новороссии (ДНР и ЛНР ) РЕАЛЬНО ПРОГОЛОСОВАЛО от 10 до15 % от числа всех избирателей (и что многие писали на бюллетенях можно прочитать в инете ))))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus