USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

29 вересня: події, факти, дні народження

29 Вересня 2015 00:00
29 вересня святкує день народження чудова і гарна людина Ірина Пом'яновська - головний бухгалтер Волинської обласної організації Української спілки ветеранів Афганістану. Ця чарівна жінка зараз опікується не тільки сім'ями волинян, загиблих в Афганістані та ветеранами афганської війни, але і прикладає максимум зусиль для допомоги військовим в зоні АТО. То ж колектив бажає Ірині Петрівні всього найкращого!

Сьогодні професійне свято в отоларингологів. Отоларингологія представляє одну з гілок медицини, яка спеціалізується на діагностиці та лікуванні вуха, горла, носа, а також патологій голови і шиї. Практикуючі лікарі цієї спеціальності називаються оториноларингологами, але частіше використовується скорочення ЛОР - від слова «ларінгооторінолог».

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Наша хроніка:

Минулого року цього дня редакція повідомляла, що на Волині в монастирі мироточать ікони. Мироточення ікон у Милецькому Свято-Миколаївському чоловічому монастирі, що на Старовижівщині, траплялося кілька разів упродовж останніх років.

2013 року в цей день видання розповідало, як лучани відзначали день народження першого президента України. Тоді в обласному центрі Волині відбулася церемонія покладання квітів до пам’ятника Михайлу Грушевському з нагоди 147-ої річниці з дня його народження президента.

У 2012 році редакція розповідала про неймовірне освідчення у коханні. Американець побив усі рекорди, інсценувавши мало не авіакатастрофу, щоб зробити пропозицію своїй коханій.

А у 2011 році луцькі каратисти підкорили Німеччину. У змаганнях Кубка Європи з карате, що відбулися у Берліні, взяло участь 700 спортсменів з 28 країн світу - серед каратистів - і наймолодші учасники Луцького професійного клубу «Любарт».

Народилися:

Цього дня народилися іспанський письменник Мігель де Сервантес Сааведра, український письменник Іван Карпенко-Карий (Тобілевич), український історик і політичний діяч, голова Центральної Ради Михайло Грушевський, італо-американський фізик, який був одним з основоположників квантової електродинаміки, побудував перший в світі атомний реактор, Енріко Фермі, український бібліограф Луїза Ільницька, український мовознавець Лідія Родніна, радянський письменник, громадський діяч Микола Островський, американський кінорежисер Стенлі Крамер, італійський політик і підприємець Сильвіо Берлусконі, український режисер, продюсер, сценарист Олександр Янчук, російська актриса театру й кіно Алла Демидова («Служили два товариші», «Щит і меч», «Втеча містера Мак-Кінлі», «Пригоди Шерлока Холмса»), польський політичний і державний діяч, президент Польщі у 1990-1995 роках Лех Валенса, український політик Богдан Бойко, український співак, поет-пісняр і композитор Анатолій Матвійчук, німецький футболіст Пер Мертезакер, український боксер-професіонал Віктор Поляков, український політичний і державний діяч, народний депутат Сергій Терьохін, українські футболісти Андрій Шевченко та Євген Коноплянка (на фото).

Сталося:

1829 — після реорганізації лондонської поліції у Великій Британії засновано Скотланд-Ярд, офіційне поліцейське розслідувальне управління.

У 1829 році на чолі Головного управління стали сер Чарльз Роуен та сер Річард Мейн. Вони, разом з офіцерами, зайняли приватний будинок за адресою Вайтхолл, 4. Ця будівля використовувалась як відділ міліції. Це й була та адреса, завдяки якій поліція Лондона була названа Скотланд-Ярдом.

Спочатку штат налічував 1 тис. співробітників, що обслуговують територію в радіусі 7 миль, на якій тоді проживало 2 млн. людей. До 1890 року сфера діяльності Скотленд-Ярду розширилася, до того часу він складався з 2 основних підрозділів – органу, що відповідає за ліцензування таксистів і кебменів та Департаменту карного розшуку. Це вимагало збільшення території розміщення поліції і штаб-квартира була переміщена на набережну Вікторії, отримавши назву «Новий Скотленд-Ярд».

До 60-их років 20 століття через подальше розширення поліції Лондона та розвитком сучасних технологій стало зрозуміло, що штаб-квартира на набережній Вікторія не відповідає вимогам сучасності. Це стало причиною переїзду за адресою Broadway, 10.

Зараз колишня штаб-квартира відома під назвою Norman Shaw (North) building. Номер телефону Скотленд-Ярду з початку був 1212. Переважна частина поліцейських участків Лондону використовує 1212 як чотири останні цифри в номері телефону.

1954 — Засновано Європейську організацію з ядерних досліджень.

Ідея заснування CERN належить французькому фізику Луї де Бройлю. 1949 року на Європейській конференції з культури (Лозанна, Швейцарія) він запропонував створити міжнародну організацію для здійснення наукових досліджень: «Наша увага зосереджується на створенні нової міжнародної організації для проведення науково-дослідницьких робіт, що виходять за межі національних програм. Ця організація могла б узяти на себе виконання таких завдань, обсяг і суть яких не під силу жодному національному інститутові… Окрім того, заснування наукового центру буде символом об'єднання інтелектуальних сил Європи».

Ідею де Бройля підтримали європейські уряди — зруйнована війною Європа не мала іншої можливості зберегти фундаментальну науку, розпочати дуже дорогі ядерні дослідження й особливо дослідження в області фізики елементарних частинок високих енергій. 1952 року Європейську організацію з ядерних досліджень де-факто було створено.

2003 — Росіяни почали будівництво дамби від берегів Таманського півострова до українського острова Коса Тузла.

У вересні 2003 року від російської станиці Тамань Темрюкського району Краснодарського краю у напрямку до острова Тузла починають насипати греблю з метою з’єднання її з російським берегом. Працюючи у три зміни, будівельники споруджували по 150 метрів греблі на день. Перемовини почались після того, як будівельники досягли українського прикордонного понтону.

Україна наполягала на тому, що Азовське море і Керченська протока повинні бути внутрішніми водами України і Російської Федерації, розділеними державним кордоном. За таким принципом розмежування Тузла належить до України.

Росія наполягала на тому, що офіційно чітко проведені кордони як в акваторії Азовського моря, так і в Керченській протоці відсутні а також відмовлялася визнати Тузлу островом, наполягаючи на тому, що це коса. Крім того Росія вказувала на те, що тільки континентальна частина Криму відійшла Україні. Росія пропонувала спільне використання Азово-Керченської акваторії, згодившись з установленням державного кордону тільки по дну, але не по водній поверхні.

Зрештою в липні 2005 року в результаті чергових консультацій України та Російської Федерації 12-13 липня прес-служба МЗС України оголосила, що Росія визнала приналежність Україні острова Коса Тузла і «вод навколо нього». Проте в Департаменті інформації і друку МЗС РФ у відповідь на таку інформацію сказали: «правовий статус острова Тузла залишається невизначеним».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus