USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Cambridge Аnalytica, яка стоїть за масивним витоком Facebook, співпрацювала з українською партією

5 Січня 2020 23:06
Компанія Cambridge Analytica, що працювала над президентською кампанією Дональда Трампа в США і на прихильників Brexit, також співпрацювала з українськими політиками.

Про це повідомляє ТСН з посиланням на The Guardian.

Документи про участь Cambridge Analytica у виборчих кампаніях у 68 країнах світу почав публікувати Twitter-аккаунт @HindsightFiles. Джерелом цієї інформації є колишня співробітниця компанії Бріттані Кайзер.

Своє рішення оприлюднити скандальні документи вона пояснила бажанням «захистити себе», а також запобігти використанню вже випробуваних механізмів на виборах президента США в 2020 році.

«Абсолютно очевидно, що наші виборчі системи широко відкриті для зловживань. Я дуже боюся того, що відбудеться на виборах у США цього року, і я думаю, що один з небагатьох способів захистити себе – це зібрати якомога більше інформації», – заявила Кайзер.

За її словами, в 2017 році Cambridge Analytica співпрацювала з однією з українських політичних партій. У той час як офіс спецпрокурора Роберта Мюллера вже розслідував російське втручання у вибори президента США, і співробітників Cambridge Analytica викликали на допити.

Про яку саме партію йдеться, автори матеріалу не уточнюють. Документи, які вже оприлюднила Кайзер, стосуються Бразилії, Малайзії і Кенії, України в списку поки немає.

У найближчі місяці має бути опубліковано понад 100 тисяч документів. Кайзер обіцяє оприлюднити електронну переписку з описом того, як фірма допомогла розробити «складну інфраструктуру підставних компаній для вкладання «брудних грошей» у політику».

Інформаторка також стверджує, що скандал із використанням даних користувачів Facebook був частиною «масштабнішої глобальної операції компанії, яка співпрацювала з урядами, спецслужбами, комерційними компаніями і політичними кампаніями, щоб маніпулювати людьми і впливати на них, і це викликало величезні наслідки для національної безпеки».

Як повідомлялося раніше, гучний скандал виник довкола Facebook через витік даних своїх користувачів. Причина – потрапляння особистих даних мільйонів користувачів у розпорядження компанії Cambridge Analytica.

Британсько-американська компанія Cambridge Analytica зібрала у 2016 році дані профілів 50-ти мільйонів користувачів соцмережі Facebook без їхньої згоди. Метою збору даних було створення програмного забезпечення для передвиборної кампанії тодішнього кандидата у президенти США Дональда Трампа, для передбачення електоральних рішень.

Засновник Facebook Марк Цукерберг визнав провину соціальної мережі у витоку даних і розповів про кроки, які дозволять запобігти цьому у майбутньому. Пізніше голова відділу технологій Facebook Майк Шропфер повідомив, що кількість користувачів соцмережі, персональні дані яких без їхнього відома збирала компанія Cambridge Analytica, зросла від раніше заявлених 50 мільйонів до 87 мільйонів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus