USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Колись найкращий у районі дитсадок депутати продали за копійки

17 Листопада 2016 15:17
Село Заболотці, що в Іваничівському районі, колись вважали справжнім культурним центром. Школа, величезний клуб, садочок і навіть спортивний комплекс з басейном та сауною – усе працювало. Нині ж у пристойному стані лише навчальний заклад середньої освіти. Приміщення клубу давно потребує ремонту, від басейну не лишилося практично нічого, а садочок перетворився на руїну.

Економічні негаразди розпочалися в той період, коли припинила роботу шахта №7. Саме в цей час і почало «валитися» й те, що набувалося роками.

У «Сонечку» гуляє вітер та «цвіте» грибок

Про те, що колись у цій споруді лунав дитячий сміх, нагадує хіба що зображення сонця, адже садочок називався «Сонечко». Величезна двоповерхова будівля розрахована на чотири групи. Важко повірити, що тепер це лише голі стіни, де гуляє вітер.

Величезне приміщення дитсадка депутати продали за 30 тисяч гривень

Житель Заболотців Іван Романюк добре пам’ятає день відкриття цього дошкільного закладу.

«Приїхало високе керівництво з району, під звуки оркестру перерізали червону стрічку... А тепер бачите, що сталося із тим гарним садочком «Сонечко»...» – каже чоловік.

Мама маленької дівчинки Анна Шкарадюк – одна з перших випуск­ниць цього дитсадка. Про дитячі роки, які тут минули, згадує з теп­лотою. Добре пам’ятає й улюблені іграшки, і яскравий посуд, і чудових друзів.

«Садок був дуже гарно обладнаний, його відвідувало багато дітей. За приміщенням були чудові майданчики з гойдалками», – каже Анна.

Нині ж споруда заросла чагарниками. Поблизу неї валяються гілки, залишки побитої облицювальної плитки, розбите скло, шматки цегли.

Анжела та Анна Шкарадюки щиро вірять, що на місці цієї руїни знову вируватиме життя

Колись садочок належав місцевому колгоспу. У дев’яностих роках колективне господарство закрили. Приміщення дошкільного навчального закладу передали на баланс сільської ради. Однак фінансового ресурсу утримувати його в належному стані не було. Схоже, що саме через це тодішня каденція депутатів сільської ради і вирішила садочок... продати.

Місцеві розповідають, що інвентар дошкільного закладу розтягнули. Хто саме – не кажуть. Але очевидний той факт, що зробив це не хто інший, як самі тутешні жителі.

Нині у Заболотцівській сільраді – 69 дошкільнят. Вісімдесят відсотків із них змушені перебувати на домашньому вихованні.

«Хтось возить діток у сусіднє село Благодатне, четверо – до районного центру Іваничів, а це сім кілометрів, – каже заболотчанка Руслана Конон. – Автобус часто ламається. Та й щоденна плата за дорогу влітає в копієчку. Більшість жінок змушені сидіти з дітьми вдома доти, доки вони не підуть до школи».

«Але у колективі малюк спілкується з однолітками, швидше розвивається, опановує нові вміння та навички, – провадить пані Руслана. – У мене самої є онучок, скоро можна вже віддавати в садочок. Але куди?».

Молоді мами Вікторія та Іванна Кохани мріють, аби їхні малюки мали можливість відвідувати дитсадок у рідному селі

Директор будинку культури села Заболотці Світлана Кохан переконана, що садочок селу потрібен. Жінка розповідає, що неподалік, у Литовежі, є ДНЗ, однак він у не надто привабливому стані.

Директор будинку культури Світлана Кохан

«Ми неодноразово піднімали питання щодо відновлення нашого дитсадка, – каже Світлана Кохан. – Зверталися з цим питанням і до райдержадміністрації, і до облдерж­адміністрації, самотужки намагалися знайти покупця садочка. Та все марно. Чоловік, який придбав приміщення за смішні гроші, на контакт не йде. У селі багато маленьких дітей. Охочих відвідувати дитсадок – чимало. Але його немає. У проданому приміщенні, яке стоїть пусткою, – добре помітний грибок».

Світлана Кохан пригадує, що колись «Сонечко» був найкращим садочком у районі.

«Велику роль у занедбанні села відіграв розвал колгоспу, – переконана директорка будинку культури. – Потрібно було зробити все можливе, аби не просто його закрити, а реорганізувати. Якби збереглося сільське господарство, то зберег­лася б і вся соціальна інфраструктура».

Зараз дошкільна освіта в Заболотцях – це лише три місяці у підготовчій групі короткотривалого перебування. Заняття проводять на базі школи.

Учителька математики Галина Силка добре пам’ятає, яким був колись садочок.

«Дуже гарні ранки проводили, свята, – згадує пані Галина. – Діти приходили у школу підготовлені: знали всі букви, уміли рахувати. Учителям з першокласниками було набагато легше працювати, ніж зараз. Бо ті діти, які ходять до нас на підготовку, займаються недовго».

Галина Силка розповідає, що майже рік тому 1,5 мільйона гривень виділили на ремонт дошкільного навчального закладу села Заставне, що за п’ять кілометрів від Заболотців. Садок там – у приміщенні дев’ятирічної школи. Однак за стільки часу ремонту там так і не розпочали.

Пані Галина зазначає, що й сама має п’ятирічного внука. Він відвідує ДНЗ районного центру. Малюка будять рано, адже до дев’ятої години він уже має бути на місці.

Молоді мами Вікторія та Іванна Кохани розповідають: аби потрапити в іваничівський садок, маля на чергу треба записати відразу після його народження. Але навіть це не гарантує, що дитині там знайдеться місце.

Ні собі, ні дітям

Заболотцівський сільський голова Олександр Конон зауважує, що жодних документів про купівлю приміщення дитсадка немає. Новий власник у селі не з’являється, хоча місцева влада неодноразово запрошувала його прийти на сесію.

«Звертався у прокуратуру, а там кажуть – дайте документи, договір. А в мене є тільки жалюгідна ксерокопія, на якій майже не видно, що написано. Інших документів немає. Також звертався і в поліцію. Від них узагалі жодної відповіді не отримав», – каже Олександр Конон.

На ксерокопії договору купівлі-продажу нежилого приміщення дитячого садка розібрати щось дуже важко. З того, що вдалося прочитати, – Заболотцівська сільська рада рішення про продаж приміщення №8/13 ухвалила 18 січня 2007 року. Тоді головою була Ганна Бакика. А 21 вересня цього ж року приміщення придбав житель Нововолинська Віктор Володимирович. На жаль, прізвище прочитати не можна.

Згідно із копією договору, площа приміщення дитячого садка – 1065,2 м2. Сума, яку сплатив покупець, – 29 тисяч 570 гривень. Місцеві розповідають, що земля під садком і досі належить сільраді, а перепродавали споруду ще щонайменше двічі. Востаннє її придбав підприємець із Луцька Андрій Ройко начебто за 38 тисяч гривень.

Журналістии зателефонували до Андрія Петровича. У розмові він підтвердив, що є власником приміщення Заболотцівського дитсадка, однак у якому році й у кого його придбав – не пам’ятає. На наші запитання, що планує робити з цією будівлею та чому не йде на контакт із нинішніми депутатами, Андрій Ройко не відповів. Мовляв, зараз спілкуватися йому незручно.

Пан Андрій також підтвердив нам, що є власником приватного підприємства «КОМФОРТ-БУД-СЕРВІС», яке зареєстроване в Луцьку.

Із відкритих джерел нам вдалося дізнатися, що Андрій Ройко, 1977 року народження, був кандидатом-мажоритарником у депутати до Луцької міської ради на місцевих виборах 2010 року, член Луцької міської організації політичної партії «Християнсько-Демократичний Союз».

Також Андрій Ройко входив до складу громадської ради при управлінні внутрішніх справ у Волинській області. Там він зазначений як представник громадської організації «Волинський центр моніторингу дотримання прав людини». Можливо, саме тому правоохоронці й не реагують на звернення громади з приводу садка.

Депутат Заболотцівської сільської ради Олександр Цибуховський (УКРОП) зазначає, що у розв’язанні питання з приміщенням дитсадка депутати нинішньої каденції б’ються як риба об лід.

«Для нашої сільської ради проб­лема із влаштуванням діток у садок – дуже серйозна. У нас 18 дошкільнят у Біличах та 51 – у Заболотцях. Скориставшись нагодою, звертаюся до власників цієї споруди і запрошую їх прийти у сільську раду, до громади й пояснити, для чого вони придбали це приміщення, чому воно досі стоїть руїною посеред села. Ця будівля чиясь і нічия водночас. Наголошую, що ми неодноразово намагалися порозумітися із власником споруди, але на контакт він не йде. Сподіваюся, що після грудневих виборів у Литовезьку об’єднану громаду ми нарешті зрушимо це питання з мертвої точки».

Депутат сільради Олександр Цибуховський розповідає, що власник приміщення на контакт не йде

Голова Волинської обласної регіональної парторганізації політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», голова фракції «УКРОП» в облраді Вячеслав Рубльов зауважує, що занедбаний садочок – це яскравий приклад безгосподарності.

«У цьому селі є багато діток, тому дуже хочеться, аби такі приміщення не стояли пусткою, а щоб їх використовували за призначенням, – каже Вячеслав Рубльов. – За допомогою юристів ми детально вивчимо це питання, проаналізуємо процес продажу, чи можливо повернути садок у власність громади. Також підготуємо відповідні депутатські запити у правоохоронні структури».

Голова Волинського УКРОПу Вячеслав Рубльов обіцяє розібратися з історією продажу садка

Насамкінець

Мами малюків Анжела та Анна Шкарадюки щиро сподіваються на те, що колись у селі садочок таки відновлять. Можливо, кажуть, донеч­ки його ще не відвідуватимуть, а от їхні братики чи сестрички неодмінно здобуватимуть дошкільну освіту в рідному селі...



Ольга МАКСИМ’ЯК

Фото автора

Інформаційне агентство Волинські Новини у партнерстві з Волинською обласною організацією політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» реалізовує соціаль­но-інформаційний проект «НА МЕЖІ».

Якщо у вашому селі чи місті є школа, дитячий садочок, амбулаторія, ФАП, клуб у неза­до­вільному стані, якщо ви втомилися оббивати пороги органів влади, розповідаючи про ці проблеми, якщо ваша громада опинилася на межі, зателефонуйте нам: волинський УКРОП – (099) 637-14-15, редакція – (068) 816-90-46, (066) 342-23-22.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Йопрст Показати IP 17 Листопада 2016 21:01
Треба взяти за шарікі тих-хто продав за копійки -садочкі ,котельні ,заводи +тих хто це купив-? А ми знаєм хто це зробив!!!!!
анжела Показати IP 12 Вересня 2017 17:23
так цей Ройко Андрій Петрович 1979 року народження шахрай і злодій.Раніше судимий за крадіжки.А два роки він спеціально собі всюди дописуе,щоб ніхто не дізнався про судимість.
олег Показати IP 19 Червня 2019 11:34
точно шахрай особисто його знаю ходить під дахом поліції

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus