USD 38.85 39.20
  • USD 38.85 39.20
  • EUR 38.90 39.40
  • PLN 9.80 9.97

На Волині через скандал між селянами і священиком церкву почали охороняти

21 Березня 2016 18:45
Через міжконфесійні чвари пам’ятка культури національного значення лишилася без світла та охорони. За збереження сільської церкви взялися самі ж мешканці, адже в їхнє село постійно приїжджають із металошукачами у пошуках легкої наживи.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини інформувало про те, що в селі Грибовиця, що між Іваничами й Нововолинськом, вирішили перевести Свято-Покровську церкву в УПЦ КП. Зауважимо, що раніше у церкві правив московський батюшка.

Як розповідає місцевий мешканець Олексій (ред., - ім’я змінено через страх перед утисками з боку правоохоронних органів), мешканці села вирішили перейти до іншої релігійної громади ще у 2011-му році й з того часу тамтешній духівник «вставляв палки в колеса».

«Ще в 2011-му році односельчани вирішили перейти в інший патріархат, але тодішні владці не дали нам цього зробити. Втім, після подій на Майдані та агресії Росії, ми остаточно вирішили довести справу до кінця. Батюшку Ігоря Маргіту в селі знали та поважали, навіть дали йому будинок, який звели за кошти громади для попереднього очільника храму. Тому попросили духівника бути до кінця з односельчанами та змінити конфесію. На що Маргіта погодився, але сказав, щоб ми йому дали підписи селян. То ми і зібрали понад 200, але він тоді не дотримав слова, навпаки, почав збирати підписи, нібито за не перехід. А насправді казав людям: «Ви за соборну церкву?». Більше того, потім у селі почали розкидати листівки проти Київського патріархату, такі ж як і у Володимир-Волинському районі. Дійшло до того, що священик погрожував проклясти селян за перехід.

Це все обурило людей і ми попросили його піти. Навіть були ті, хто хотіли, аби він повернув хату, яку йому дали селяни. А потім Маргіта розпочав судову тяганину з мешканцями села, мовляв, відбулося захоплення храму. Справу закрили через відсутність складу злочину. З цього приводу батюшка звернувся з апеляційною скаргою в суд і Феміда зобов'язала відкрити кримінальне провадження», - розповідає Олексій.

На сьогодні духівник УПЦ МП продовжує правити службу в себе у будинку з десятком вірян. Але він не змирився з подіями в селі та нещодавно знеструмив храм і будинок переселенців.
тут живуть переселенці
тут живуть переселенці
Зваживши на те, що в храмі досі немає світла та не працює сигналізація, розповідають місцеві мешканці, то їм доводиться чергувати біля церкви, аби не розікрали цінності з релігійної споруди, адже за будівлею, кажуть селяни, була стара кузня, куди часто приїжджають скарбошукачі.

Як прокоментував ситуацію голова Грибовицької сільської ради Павло Степанець, зараз громада взялася по-новому розробляти документацію та проводити світло в церкву.

«Світла досі немає в храмі. Втім, сільрада вже надіслала необхідні документи в РЕС, відповідно ставимо новий лічильник. Усі фінансові витрати бере на себе церква, це погодила громада», - каже Степанець.

Більше того, він зауважив, що попередній очільник церкви наніс їй шкоду.

Зауважимо, що Покровська церква є пам’яткою архітектури та мистецтва 18 століття.

«Із районного відділу культури надійшов батюшці Маргіті припис, щоб він до 1-го квітня виправив усі порушення, які спричинили в храмі. Зокрема, йдеться про протиправну заміну дверей у пам’ятці культурної спадщини та непрофесійну реставрацію старовинних ікон», - каже Павло Степанець.
До слова, на сайті російської «кирилівської» церкви Митрополит Волинський і Луцький Ніфонт зазначається як їхній діяч, хоча МП на Волині не визнає себе «Московськими попами».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



Система Orphus