USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Першокласників оцінюватимуть по-новому: замість табелів – свідоцтва досягнень

22 Травня 2018 07:00
У перших класах українських шкіл не буде табелів успішності. Щоправда, їх і так уже немає кілька років й оцінки дітям не ставлять, а лише смайлики, «хмаринки» та «сонечка». Міносвіти запропонувало запровадити свідоцтва досягнень, інформує ТСН.

У 4-сторінковому документі будуть детально оцінювати знаття та навички дитини, не ставлячи при цьому оцінок за 12-бальною системою.

Нову модель оцінювання вже надіслали в пілотні школи. Від 1 вересня її запровадять в усіх навчальних закладах – відтоді першокласники почнуть навчатися за кардинально новими програмами.

«Ця модель ґрунтується на формувальному оцінюванні, що дозволяє оцінити насамперед процес навчання, а не результат (тобто кількість помилок), а також поступ кожного учня. Зокрема, за запропонованим зразком свідоцтва досягнень учителі оцінюватимуть, як активно дитина працювала на уроці, чи була допитливою, чи добре співпрацювала з іншими тощо», - зазначили в Міносвіти.

«Цим ми наближаємось до того, як має виглядати оцінювання у початковій школі. Завдання такого оцінювання – розкрити потенціал кожної дитини, підтримати її і надихнути навчатися далі. Ми також виставили зразок свідоцтва на сайті МОН, щоб отримати зворотний зв’язок, доопрацювати документ, розширити методичні рекомендації і дати всім українським школам до 1 вересня, щоб оцінювання в Новій українській школі справді відбувалося по-новому. Якщо ж якась школа, яка не пілотує стандарт, хоче скористатися такою формою зворотного зв’язку вже зараз – вони можуть це зробити, взявши зразок свідоцтва і методичні рекомендації з сайту МОН», – зазначила міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

У Новій українській школі хочуть відмовитися від слова «табель».

«Бо значення слова табель – це відомість або список. А школа має надавати учневі та батькам розгорнуту характеристику про досягнення дитини, так як наведено в зразку свідоцтва для 1 класу», – сказала Гриневич.

Нагадаємо, відтепер діють нові правила щодо прийому дітей до школи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Факт Показати IP 22 Травня 2018 07:41
Тюрьма
12345 Показати IP 22 Травня 2018 08:03
Хороша звітність, можна одразу проаналізувати успіхи (або ж невдачі) дитини.
678 до 12345 Показати IP 22 Травня 2018 09:44
Які успіхи? Які невдачі? У дітей? Нашими шаблонами примітивними оцінювати? Система яка є і яку ніби то модернізують - це система вирощування слухняних рабів. А батькам в добровільній формі приписали бути наглядачами маленьких рабів .
123 Показати IP 22 Травня 2018 12:11
Перестаньте нарешті знущатись із наших дітей! Поїдьте у Фінляндію подивіться як там діток навчають! Невже мізків немає застосувати вже існуючі, діючі моделі освіти? Ні! Треба познущатись над майбутнім поколінням!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus