USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Бразилії повністю згорів найстаріший музей країни

3 Вересня 2018 09:14
Сильна пожежа охопила будівлю Національного музею Бразилії в Ріо-де-Жанейро. Це найстаріша наукова установа країни, пише ВВС.

Пожежні намагаються впоратися з вогнем, що вирує у будинку, в якому зібрано понад 20 млн найцінніших експонатів.

Як повідомила бразильська газета Globo, експозиція музею практично знищена.

Інформації про постраждалих поки що немає.

Цього року музей, будівля якого колись була резиденцією португальської королівської родини, відзначив своє 200-річчя.

На кадрах, які продемонструвало бразильське телебачення, можна побачити, як пожежа, що спалахнула після закриття музею, поширилася по всій будівлі.
Директор музею в інтерв'ю бразильському телебаченню назвав пожежу "культурною трагедією".

У цьому музеї були виставлені тисячі експонатів, що розповідають про історію Бразилії та інших країн, в тому числі й експонати з Давнього Єгипту.

Музей заснував в 1818 році король Португалії Жуан VI. У ньому знаходилася одна з найбільших в Америці колекцій мінералів, скам'янілостей, мумій, індіанського посуду.

Експозиція включала важливі для науки знахідки - кістки динозавра та скелет давньої жінки, яким було 12 тисяч років. Це найдавніший скелет людини, коли-небудь знайдений на американському континенті.

Один зі співробітників музею повідомив журналістам, що керівники закладу намагалися забезпечити фінансування "достатніх" ресурсів для збереження музею, який стикнувся з великими труднощами.

Бібліотекар музею Едсон Варгас да Силва повідомив місцевим ЗМІ, що у будівлі були дерев'яні підлоги та багато речей, які полум'я могло охопити миттєво, наприклад паперові документи.

Причина пожежі поки не з'ясована. Як повідомляється, співробітники музею раніше неодноразово скаржилися на скорочення фінансування.

Президент Бразилії Мішел Темер написав в Twitter, що сьогодні сумний день для всіх бразильців. "Цінність нашої історії неможливо оцінити збитком, нанесеним будівлі", - додав президент.

"Втрачені 200 років роботи, досліджень та знань", - написав Мішел Темер.

Пожежа, що стала символом кризи у Бразилії

"Згоріла не тільки історія Бразилії, багато хто бачить в цій пожежі символ проблем, що охопили місто та всю країну.

Ріо-де-Жанейро охоплене кризою. Зростання насильства, глибокий спад в економіці та корупція серед політиків перетворили місто на бліду тінь того Ріо, який ми колись знали.

Лише нещодавно, у 2016 році, місто приймало Олімпійські ігри, в які Бразилія вклала мільярди доларів.

Але наслідки витрат на цю велику спортивну подію боляче вдарили по Ріо. Витрати на соціальні та суспільні потреби урізали. Водночас злочинність зросла, а кількість туристів зменшилася.

Це був музей, проблеми якого довгий час ігнорувалися, на його підтримку не виділяли достатньо коштів. Все це обернулося жахливими наслідками для національної спадщини Бразилії", - пише Кеті Вотсон, кореспондент BBC у Південній Америці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus