USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У Луцьку не бажають харчувати безкоштовно дітей «бізнесменів і комерсантів»

10 Січня 2017 14:50
Харчування учнів 1-4 класів вартує близько 35 мільйонів гривень. Лише 4,5 мільйона з них забезпечує міський бюджет для дітей пільгових категорій.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії міської ради з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів 10 січня.

Зокрема, депутати розглядали видатки на освіту міста. Всього, повідомила директор департаменту фінансів та бюджету Лілія Єлова, на освіту міста цьогоріч мають витратити 337 мільйонів гривень, з них 243 мільйони – освітньої субвенції. Решта видатків забезпечується з місцевого бюджету, і левова їх частка - видатки на профтехосвіту, комунальні послуги і зарплату технічних працівників.

Дискусію викликало питання оплати харчування дітей 1-4 класів. Нагадаємо, з минулого року безкоштовно в школах харчуються лише діти пільгових категорій. Решта плати лягає на плечі батьків. У 2017 році на харчування пільгових категорій дітей закладено 4,5 мільйона гривень.

Якщо ж запровадити співфінансування оплати харчування учнів 1-4 класів, то міському бюджету треба мінімум 15 мільйонів гривень на цей рік за формулою 50х50 (50% місто і 50% батьки).

«Не варто піднімати це питання», - вважає заступник міського голови Андрій Киця. А присутня депутат Алла Надточій вигукнула: «Батьки чітко вираховують, скільки дитина з’їдає. Моя дитина не харчувалася 4 роки».

Андрій Киця згодом мовив: можливо, варто визначити ще якусь категорію дітей, яка не визнана пільговою. Депутати пропонували передбачити хоча б частку співфінансування у розмірі 20%, проте це у міській раді все-таки пропонують не робити.

«Якщо будемо годувати дітей забезпечених людей – бізнесменів і комерсантів, це буде не зовсім правильно. В школах виникають ситуації, коли діти, які не належать до пільгових категорій, і опиняються у важкій ситуації, і директори знаходять, як цих дітей харчувати», - переконував Андрій Киця.

Він зазначив: з моменту, коли міський бюджет припинив фінансувати харчування учнів, сума витрат на харчування зменшилася на 10-15%. Причому, це сталося за рахунок того, що батьки обирають порції для своїх дітей: за 10, 12 чи 15 гривень і контролюють, чи з’їдають порції діти, чи ні.

Урешті, депутати вирішили повернутися до цього питання в лютому, під час перерозподілу вільних залишків, і подумати над тим, кого ще крім пільгових категорій в Луцьку можуть харчувати за кошти бюджету.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Анонім Показати IP 10 Січня 2017 15:15
наприклад, в 21 школі...
Вася Показати IP 10 Січня 2017 15:18
У місцевий бюджет податки вони теж платять, діти всі однакові, можуть і покормити - місцева влада не збідніє
лекс Показати IP 10 Січня 2017 16:07
Як мільйони виділяти на непотрібні витрати ... де відкат має великий шмат так все нормально ... а як дітей малих прогодувати чи в лікарнях хоч трошкии збільшити фінансування .. так знайдеться десятки відмов ... отак з року в рік і маємо ... всі знаєм і бачим корупцію але проти "величезної корупційної машини" непопреш ...
Бубочка Показати IP 10 Січня 2017 16:38
Якщо я, як підприємець плачу податки, і моя дитина немає жодного права в школі. Навіть поїсти.
Анонім Показати IP 10 Січня 2017 20:55
та нема чого взагалі на тих людей витрачати гроші. головне чинушам зарплату побільшу . а підприємцям - платити, платити і ще раз платити.
Смішно Показати IP 11 Січня 2017 08:30
А яка різниця, чи це підприємеця дитина чи секретарки чи якогось заводу?? Податки платить зі своєї з/п в держказну секратар також. Всі повинні платити ОДИНАКОВО!!! Так, як це роблять в усіх цивілізованих країнах! А то звикли: да я плачу податок - давай мені все безплатно, або я депутата своячка - давай мені пільги! В країнах ЄС платять ВСІ - і ті, хто за межею бідності, а обрахунок за обіди шкільні проводять з Соцзабезом, а не з школою (офіц.оплатили за місяць школу - подали рах.в соцзабез - соцзабез черещ тиждень перераховує малозабезпеченим гроші назад).... але про що ж це я, вибачте, все функціонує лише в державах, де такої корупції як в Україні, немає, і де люди до "пільг" для "прівелейованих" не звикли або і взагалі не знають, що це....
до смішно Показати IP 12 Січня 2017 07:15
ти з своїм ЕС іди в ж*пу...
Смішно до до смішно Показати IP 12 Січня 2017 09:04
Що ти з тих, які все нахаляву хочуть? Все диття або крадуть, або скрізь все безплатно хочуть! Якщо хочете добре жити - рівняйтесь на нормальні країни і нищіть корупцію! А то дитина бізнесмена хай їсть безкоштовно, бо він бачиш-но Податок платить (і заробляє 10тками тисяч якщо не сотнями), а дитина того ж робітника, який вкалує за 2.500 хай їсть ПЛАТНО - і це нічого, що він із зарплати податок теж платить??? Так що підеш ти сам туди, куди посилаєш!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus