USD 39.35 39.65
  • USD 39.35 39.65
  • EUR 39.57 39.70
  • PLN 9.80 10.00

Як не з’їсти отруйний гриб: поради волинянам

2 Вересня 2017 21:47
Лікарі Волинського обласного лабораторного центру МОЗ Україн ще раз наголошують на небезпеку вживання в їжу дикорослих грибів, бо серед них можуть трапитись отруйні.

В області знову є потерпілі від отруєнь грибами — мешканка м. Берестечка Горохівського району та її 6-річна внучка.

Про це йдеться на сайті ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Зі слів потерпілої встановлено, що отруєння пов’язані із вживанням в їжу печериць, які були зібрані на лузі біля власного будинку. Перед вживанням наступного дня гриби ретельно промивалися, замочувалися, ошпарювались та смажились понад 2 годин. Проте це не вбило токсин. Крім вказаних осіб грибами ласував домашній кіт, який через 2 години загинув, що насторожило господарку. Коли головний біль та нудота з’явились у внучки бабуся надала їй першу допомогу та звернулась за медичною допомогою. В даний час дитина лікується в реанімаційному відділенні обласної дитячої лікарні, а бабуся в клінічній лікарні м. Луцька.

В зв’язку з цією неприємною подією необхідно нагадати правила, котрі не можна порушувати при зборі дикоростучих грибів, а саме:

- ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;

- не збирайте “шампіньйони” та “печериці”, у яких пластинки нижньої поверхні капелюха гриба білого кольору;

- гриби — не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям;

- ще раз перевірте вдома принесені гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні – сміливо викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом – викидайте;

- гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
антигриб Петро Показати IP 3 Вересня 2017 08:23
Найкращий засіб запобігти отруєнню - не збирати і не вживати гриби. Білок гриба важко засвоюється. Він виходить з шлунка неперетравленим. Можна насушити білих грибів і вживати до пюре других страв, зі смаженою капустою, м*ясом і овочами. до грибних юшок. Тут на 100% виключається отруєння. Тобто, в цьому випадку повинна спрацювати ефект "гільйотини" як найкращих "ліків" від нежиті і лупи. Лікарі радять погано. Такі й вони лікарі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus