USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Три з'єднання та міні-парад: на нічному небі Волині планети вишикувались у лінію. Фото

11 Листопада 2021 22:31
Із 8 по 12 листопада волиняни мають змогу спостерігати на нічному небі цікаве астрономічне явище. У ці дні Місяць по черзі «відвідуватиме» Юпітер, Сатурн та Венеру. Усі ці небесні тіла сяятимуть одночасно.

Попри те, що, до прикладу, у ніч 9 листопада планети та супутник Землі вишикувались у лінію по діагоналі, міні-парадом планет це явище можна назвати умовно. Давайте з’ясуємо чому.

Орієнтовно через годину після заходу Сонця з 8 по 12 листопада у секторі 50 градусів можна спостерігати три доступні для неозброєного ока планети – Венеру, Сатурн і Юпітер, – а також Місяць, який відвідає їх послідовно. Для того, щоб назвати це явище парадом, кількості планет, що знаходяться одночасно на небі по один бік Сонця вистачає, проте вони не знаходяться у вузькому полі зору, зазвичай потрібно не більше 10 градусів.

Тож, у понеділок, 8 листопада, Місяць «гостював» поряд з Венерою, 10 листопада – із Сатурном, а ввечері 11 листопада нічне світило сяятиме поряд з Юпітером.

Спостерігаючи за розміщенням планет на фото, зробленому у ніч на 10 листопада, фактично на лінії горизонту можна зауважити Венеру, далі на схід розташувався Місяць, потім Сатурн і Юпітер.
Офіційного наукового терміну «парад планет» не існує, утім, таке словосполучення широко використовують в астрономії. Цією назвою описують астрономічне явище, яке відбувається, коли планети Сонячної системи шикуються в ряд в одній і тій же області неба.

Міні-паради планет – досить часта подія. Три планети можуть спостерігатися одночасно в одній і тій же частині неба кілька разів на рік. Іноді розташування планет в небі нагадує лінію, але це не завжди так. Натомість, сьогодні, 11 листопада, о 19:16 за київським часом відбудеться з’єднання Місяця з газовим гігантом Юпітером. Його зможуть спостерігати неозброєним оком мешканці обох півкуль. Знайдіть сузір’я Козерога – Місяць і Юпітер сяятимуть у ньому з видимою зірковою величиною −12,0 і −2,4 відповідно.

Нагадуємо, що сполучення планет у астрономії – це така конфігурація небесних тіл, коли вони розташовуються близько один до одного на небі. Найчастіше з’єднання відбуваються між Місяцем та однією з планет – Венерою, Меркурієм, Марсом, Юпітером чи Сатурном. Звичайно, це винятково оптичне явище. Якби Венера наблизилася до Місяця у космічному просторі, це, швидше за все, зруйнувало б Сонячну систему.

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ОДІН. Показати IP 12 Листопада 2021 10:10
Це вони в чергу на вакцинацію стають.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus