USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

1 грудня: події, факти, дні народження

1 Грудня 2015 00:00
День народження першого грудня святкують програміст студії «Ідейл» Людмила Ткачук (на фото), власний кореспондент телеканалу «1+1» Сніжана Шевчук, письменниця Тетяна Бондар та екс-депутат Волинської облради Олександр Хоміч.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменинників зі святом та зичить міцного здоров’я, натхнення та професійних успіхів. Нехай віра завжди буде на йоту сильніша, ніж ви очікуєте.

День народження 1 грудня святкує і лучанин Андрій Сичук. Його вітають рідні та друзі, бажають бути впевненим у собі, цілеспрямовано йти до мене та відчувати, що він – по-справжньому щасливий!



Також 1 грудня працівники української прокуратури відзначають своє професійне свято. А ще сьогодні - Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Наша хроніка:

Минулоріч цього дня волинські ветерани-афганці просили створити батальйон на базі афганської роти «Айдару».

2013 року у Луцьку малювали картини на тілі. Мистецьку виставку «Всесвіт у мені» з використанням боді-арту показали в галереї міста.

У 2013 році редакція також показала прощальний поцілунок осені в Луцьку.

Три роки тому Луцький замок визнали найкращим в Україні. В акції «7 чудес України: замки, фортеці, палаци» переміг Замок Любарта.

Чотири роки тому видання писало про те, що волинський письменник - претендент на престижну премію ВВС. Тоді книга «Століття Якова» волинського письменника і журналіста Володимира Лисапотрапила у п'ятірку книжок-фіналістів книжкової премії "Книга року Бі-Бі-Сі 2010" й може за 10 днів отримати звання "Книга року Бі-Бі-Сі".

Народилися:

1 грудня народилися український письменник, поет, церковний дiяч, єпископ Григорій Кониський, французька скульпторка й підприємниця, яка створила знаменитий Музей воскових фігур у Лондоні Марі Тюссо, український композитор Анатолій Кос-Анатольський, український радянський поет, публіцист Платон Воронько, український радянський композитор, автор опер Георгій Майборода(«Арсенал», «Ярослав Мудрий», «Тарас Шевченко»), український письменник і журналіст Роман Федорів, iсторик, педагог, громадський дiяч, православний священник Юхим Січинський, американський кінорежисер, письменник, кіноакторВуді Аллен («Хтось ще», «Манхеттен»), композитор, автор першого концерту для бандури та симфонічного концерту Юрій Олійник, військовий i політичний дiяч, сотник УГА, член УВО i ОУН (з 1929)Юлiан Головінський.

Сталося:

1783 — Перший політ людини на повітряній кулі, наповненій воднем. Це здійснив у Парижі французький фізик Жак Александр Сезар Шарль. Під час двогодинного польоту в гондолі кулі разом з Шарлем перебував його напарник Робер.

1891 — Американець Джеймс Нейсміт вигадав баскетбол.

1903 — З'явився перший вестерн — «The Great Train Robbery».

1913 — На заводах Форда (США) ввели безперервну складальну лінію (конвеєр), з якого через кожні 2 години 38 хвилин став сходити автомобіль.

1918 — Приєднанням Трансильванії до Румунії завершився процес утворення єдиної румунської національної держави.

1955 — Початок руху проти расової сегрегації в США. В місті Монтґомері негритянка Роза Паркс відмовилась поступитися місцем білому чоловіку в автобусі, за що була заарештована поліцією. Внаслідок масових акцій протесту Верховний Суд США через рік скасував закон про сегрегацію в міському транспорті, і через 381 день Роза Паркс була серед перших темношкірих, хто проїхався міським автобусом. Це перша перемога Мартіна Лютера Кінга і його руху за ненасильнецьке відстоювання громадянських прав.

1956 — Початок кубинської революції: Фідель Кастро із своїми прибічниками таємно повернувся з еміграції на Кубу на борті яхти «Ґранма».

1988 — Вперше відзначено Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

1989 — Зустріч у Ватикані Папи Івана Павла ІІ з керівником СРСР Михайлом Горбачовим започаткувала офіційну легалізацію Української Греко-Католицької Церкви.

1990 — Під дном Ла-Маншу зустрілися британські та французькі будівельники, які з двох кінців прокладали перший в історії підземний тунель через цю протоку між Британією та Францією.

1991 — Більше 90 % відсотків з 32-х мільйонів громадян України, що 1 грудня 1991 року взяли участь у Всеукраїнському референдумі, висловилось за незалежність своєї країни. Одночасно з референдумом проводились і вибори Президента, на яких перемогу здобув Леонід Кравчук, в недалекому минулому секретар ЦК Компартії України. За нього проголосувало більше 61 % виборців. Демократична опозиція колишньому чільному функціонеру Компартії не змогла виробити єдиної виборчої стратегії, і найреальніший суперник Кравчука лідер Народного Руху України В'ячеслав Чорновіл отримав підтримку 7,4 мільйонів виборців (23,3 %). 5 грудня на урочистому засіданні Верховної ради Леонід Кравчук склав присягу народові України. Цього ж дня Головою Верховної ради обрано Івана Плюща.

1994 — Андрій Шевченко у матчі проти дніпропетровського «Дніпра» забив свій перший гол в складі київського «Динамо».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus