USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

1 листопада: свята, події, факти. День народження ЄС, Всесвітній день вегана, створення сироватки проти дифтерії

1 Листопада 2022 00:00
Цього дня світ відзначає Всесвітній день вегана, католицький День усіх святих, День обізнаності про синдром Леннокса-Гасто, Міжнародний день вина «Ксіномавро», Всесвітній день бізнес-аналізу.

В Україні – День працівника соціальної сфери, у США – День американських авторів, День приготування їжі своїм вихованцям, День сімейної грамотності, День оцту, День просмажених молюсків, День зубної щітки, в Мексиці, на Гаіті – День мертвих, у Болгарії – День народних будителів, у Бутані – День коронації короля, на Віргінських островах – День свободи, в Алжирі – День революції, в Японії – День пам’яті сил самооборони, у Сальвадорі – День диктора.

1 листопада День ангела святкують Дмитро, Іван, Леонтій, Михайло, Микола, Павло, Петро, Сергій, Фелікс.

Народилися

Цього дня народилися італійський живописець і скульптор П’єтро де Кортона, французький поет, теоретик класицизму Нікола Буало, нідерландський композитор, органіст і педагог Йоган Вагенар, італійський скульптор Антоніо Канова, український актор Василь Яременко, український поет, фольклорист, етнограф Іван Манжура, кобзар Дем’ян Симоненко, українська поетеса та прозаїк Чайка Дніпрова, американський письменник Стівен Крейн, український скульптор Володимир Луцак, український режисер, актор, народний артист України, художній керівник львівського театру імені Марії Заньковецької Федір Стригун, український поет і перекладач поезії Григорій Латник, український графік Олексій Кузьменко, український каноїст, олімпійський чемпіон Сергій Пострєхін, валлійський футболіст та тренер Марк Гьюз, український економіст Ігор Бураковський, українська науковиця Марія Доценко, засновник мистецької агенції «Наш Формат» Владислав Кириченко, рокспівак (Red Hot Chili Peppers) Ентоні Кідіс, українська скрипалька Мирослава Которович.

Події

1179 – Філіппа ІІ, першого з королівської династії Капетингів, коронували в Реймському соборі.

1512 – уперше відкрито для відвідувачів розпис Сікстинської капели, який виконав Мікеланджело.

1525 – починається експедиція Франсиско Пісарро до Перу.

1604 – у бенкетній залі королівського палацу Вайтголл в Лондоні відбулася прем’єра трагедії Шекспіра «Отелло».

1755 – столицю Королівства Португалія Лісабон повністю зруйнував землетрус. Загинуло близько 32 тисяч осіб, понад 100 тисяч поранено.

1781 – в Габсбурзькій монархії скасовано кріпосне право.

1800 – Джон Адамс став першим президентом США, який в’їхав у Білий дім.

1814 – відкрився Віденський конгрес (до 9 червня 1815), скликаний з ініціативи Великої Британії, Російської імперії, Австрійської імперії і Королівства Пруссія після закінчення наполеонівських війн з метою реставрації Бурбонів у Франції і закріплення нових кордонів у Європі.

1894 – у Парижі французький мікробіолог Еміль Ру оголосив про створення антидифтерійної сироватки.

1914 – у Канаді ухвалили Акт, за яким українці – вихідці з Австро-Угорської імперії – були поміщені в концтабори, де деяких з них утримували до 1920 року.

1918 – «Листопадовий чин» у Львові. Українці взяли владу в місті, невдовзі було проголошено ЗУНР.

1922 – припинено існування Османської імперії, проголошено утворення Турецької республіки.

1927 – створено футбольний клуб «Динамо» (Київ).

1936 – Беніто Муссоліні вперше назвав союз Королівства Італія і Третього Рейху «віссю».

1939 – Верховна Рада СРСР ухвалила закон про включення Західної України до складу СРСР із підпорядкуванням її УРСР.

1939 – Третій Рейх анексував Західну Польщу і Данциг (Гданськ).

1945 – Спеціальна комісія союзників оголосила, що Гітлер мертвий.

1991 – Чечня проголосила свою незалежність.

1993 – у Литві уведено візовий в’їзд для жителів СНД.

2006 – у Великобританії скоєно замах на колишнього офіцера ФСБ та КДБ Олександра Литвиненка, який критикував російський уряд і втік за кордон, побоюючись помсти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus