USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

$1 мільйон кожному українцеві: експерт розповів, як можна змусити Росію сплатити моральну компенсацію

27 Липня 2022 22:40
Полковник запасу, який перебував у полоні 2014 року, колишній радник керівника Донецької ОДА Роман Світан поділився своєю ідеєю про моральну компенсацію в розмірі мільйон доларів, яку має сплатити Росія кожному українцю за розв’язану війну.

Ці гроші РФ, а також її союзники мають сплатити всім без винятку громадянам України, навіть якщо ті не перебували на окупованих територіях та не втратили житло чи здоров’я.

Про це Світан розповів в інтерв’ю ведучій Наталі Мосейчук для ТСН.ua.

«Те, про що я говорю, це компенсація морального збитку, на яку має право будь-який українець, у якого є український паспорт, і який потрапив під цей тиск російської денаціоналізації. А практично всі українці є потерпілими в цьому випадку. Це моральна шкода, моральна компенсація», – сказав військовий.

«А те, про що говорить уряд, вони кажуть про відновлення України, про якісь гроші, які мають компенсувати ті втрати, яких завдала РФ інфраструктурі країни, якимось недоотриманим вигодам. Сюди ж можуть бути включені і такі приватні моменти, пов’язані з втратою роботи, здоров’я, якихось підприємств. Але це інше. Це дві різниці. Я кажу про моральну проблему, якої ми зазнали від цієї війни», ­– уточнив Світан.

Читати ще: Зеленський пропонує створити фонд конфіскованого російського майна, аби виплатити компенсації постраждалим від війни

«Хоч в Криму, хоч в Донецьку, хоч у Києві, хоч у Берліні. Якщо людина мала український паспорт, значить РФ, проводячи «операцію з денацифікації», про яку вона оголосила, завдала моральної шкоди кожному українцю, кожному носієві українського паспорта, де б він не був», – зауважив полковник запасу.

Водночас він висловив переконання, що Росія ніколи не визнає війну проти України війною та уникатиме виплат будь-яких компенсацій.

«Але її за великим рахунком і не запитуватиме ніхто. Якщо ми подамо до Міжнародного кримінального суду, він в будь-якому разі визнає – тут без варіантів – потерпілими фактично всіх українців. Далі відбувається арешт практично всіх активів РФ плюс тих країн, які допомагали Росії проводити цю «операцію». Це може бути Білорусь, Іран, Китай. Після арешту активів, заморожування ці активи повинні будуть легалізуватися рішенням суду. Далі через банк-емітент чи будь-який український держбанк всім 40 мільйонам українців будуть розподілені порівну ці гроші, які заходитимуть як компенсація», ­– описав Світан ймовірний розвиток подій.

Він зауважив, що це може відбуватися від кількох до кількох десятків років.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Янеробот Показати IP 28 Липня 2022 05:34
Навіть якщо ці кошти попадуть в Україну, влада їх просто так не видасть. Всі будуть мільйонерами - хто працювати буде? Я би нізащо.
Vasik Показати IP 28 Липня 2022 13:37
наставляйте кишені ширше, ці "експерти" ще не такого начешуть
Скептик Показати IP 28 Липня 2022 22:53
Мєчти, мєчти !!! Гдє ваша радость ? Мєчти ушлі - осталась гадость

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus