USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

10 гучних викрадень літаків за останні 40 років. ІНФОГРАФІКА

29 Березня 2016 21:11
Викрадення та захоплення літаків у небі або на землі нерідкісне явище. Часом дії загарбників призводять до страшних трагедій, а часом загарбники висувають дивні вимоги. Про 10 гучних викрадень літаків за останні 40 років повідомляє ТСН.

Нагадаємо, сьогодні, 29 березня у небі захопили літак компанії EgyptAir.

Громадянин Єгипту Саїф ель-Дін Мустафа захопив літак Airbus-320, який здійснював рейс з Александрії до Каїру. Чоловік вимагав посадити борт на території Кіпру і Туреччини. У першу чергу єгиптянин звільнив жінок і дітей. Він вимагав від єгипетської влади звільнення з в'язниць країни всіх жінок. Однак, пізніше, чоловік здався поліції.

Викрадення та захоплення літаків у небі або на землі нерідкісне явище. Часом дії загарбників призводять до страшних трагедій.

6-8 вересня 1970 року терористи організації "Народний фронт звільнення Палестини" влаштували викрадення 4 пасажирських літаків. Нападники планували захопити й п'ятий лайнер, однак їм завадили екіпаж та пасажири, унаслідок чого поранення отримав стюард. Усі чотири викрадені лайнери були пізніше спалені терористами на летовищі "Досонс Філд" в Йорданії.

Однак, ніхто (окрім стюарда п'ятого літака) не постраждав, оскільки пасажирів та команду терористи використали, аби звільнити свою соратницю Лейлу Халед та шістьох палестинських заручників.

4 грудня 1977 року невідомі захопили Boeing 737-2H6, після чого він упав у Джохорі. Літак малайзійської національної авіакомпанії Malaysian Airlines System прямував з Джорджтауна до Куала-Лумпур, коли пілоти повідомили диспетчеру, що полетять до Сінгапуру. Пізніше пілоти припинили виходити на зв'язок, а мешканці сіл Кампонг-Ладан та Танжунг-Купанг стали свідками падіння Boeing у болото та його вибуху. Лише через тиждень після катастрофи, коли були знайдені "чорні скриньки", слідству вдалося встановити, що літак було захоплено, а пілотів убито. Після чого керувати лайнером став непрофесіонал, через що літак упав.

В авіакатастрофі загинули 100 осіб.

8 березня 1988 року радянська сім'я Овечкіних – мати та 10 її дітей – спробували захопити літак Ту-154, який слідував за маршрутом Іркутськ - Курган - Ленінград. Овечкіни були музикантами та складали ансамбль "Сім Симеонів". Зловмисникам вдалося пронести на борт саморобні вибухові пристрої та зброю у власних музичних інструментах. Головною вимогою загарбників був виїзд за територію СРСР та посадка у Лондоні, або іншому місті на території Великобританії. Однак, палива у літаку залишалося на 1 годину та 35 хвилин польоту. Терористів вдалося вмовити сісти на дозаправку на території Фінляндії, де військові СРСР штурмом звільнили літак та затримали зловмисників. Однак, під час операції один із братів Овечкіних застрелив бортпровідницю.

2 жовтня 1990 року терорист захопив літак Boeing 737-247 авіакомпанії Xiamen Airlines, який летів із Сяміня до Гуанчжоу. Один із пасажирів хитрістю потрапив до кабіни, тримаючи у руках квіти, через що команда подумала, що він збирається вітати пілотів зі святом. Однак виявилося, що чоловік має на собі 7 кілограмів вибухівки. Терорист наказав летіти до тайванського Тайбея. Однак, з невідомих причин, пілот не послухався нападника та дотримувався маршруту. За кілька хвилин до посадки у Гуанчжоу терорист зрозумів, що його дурять, він напав на капітана літака, через що Boeing залишився некерованим. Лайнер влетів на посадкову смугу та зачепив два інші Boeing. На борту усіх лайнерів перебували люди. Всього в катастрофі загинули 128 осіб. Рейс став найбільш смертоносним викраденням літака до терактів 11 вересня 2001 року.

24 грудня 1994 року терористи захопили літак Airbus A300B2-1C авіакомпанії Air France. Літак А300 мав летіти рейсом AF8969 з Алжира до Парижа, однак лайнер із 220 пасажирами та 12 членами команди було захоплено 4 озброєними терористами-ісламістами. У ході нападу вони убили трьох пасажирів та планували підірвати літак над Ейфелевою вежею на знак протесту проти французької влади. Однак, зробивши посадку у Марселі для дозаправки, літак штурмував антитерористичний французький підрозділ GIGN. Під час штурму усі загарбники були убиті, утім заручники залишилися живими. Події 1994 року вважають попередніми до терактів у вересні 2001 року.

23 липня 1999 року один із пасажирів захопив лайнер Boeing 747 авіакомпанії All Nippon Airways, на борту якого перебували 503 пасажири та 14 членів екіпажу. Чоловік, озброєний ножем, увірвався до кабіни пілотів та убив командира. Нападник спробував керувати літаком, однак його знешкодили інші члени екіпажу. Пізніше, під час слідства було виявлено, що 29-річний нападник перебував під дією сильної дози антидепресантів. Чоловік планував пролетіти літаком під Райдужним мостом через Токійський залив.

25 травня 2000 року чоловік, озброєний гранатою та пістолетом, захопив літак А330 авіакомпанії Philippine Airlines, який летів з Давао до Маніли. На борту перебували 278 пасажирів та 13 членів екіпажу. Загарбник змусив присутніх на літаку скласти усі цінні речі до нього у сумку, після чого заявив, що стрибне з люка із саморобним парашутом. Однак, в останню мить нападник запанікував, після чого бортпровідник сам виштовхнув його з люка. Тіло терориста, який упав із висоти 1800 метрів, виявили через три дні.

11 вересня 2001 року унаслідок захоплення пасажирських авіалайнерів у США стався один із найкривавіших терактів. Тоді 19 терористів "Аль-Каїди", розділившись на чотири групи, захопили 4 рейсові пасажирські авіалайнери. Два літаки радикали направили на вежі Всесвітнього торгівельного центру у Нью-Йорку. Авіалайнер Boeing 767-223ER, рейсу 11 American Airlines, був першим, який використали у терактах. Літак із 81 пасажиром та 11 членами екіпажу терористи захопили та направили у північну вежу Всесвітнього торгового центру (ВТЦ) в Нью-Йорку. Вона загорілася та через 102 хвилини впала на сусідні райони, поховавши під собою сотні людей. В результаті авіакатастрофи загинули всі 92 людини на борту літака, і невідома кількість людей, які перебували у вежі і поряд з нею. Другий літак 175 United Airlines, на борту якого перебували 65 осіб, терористи направили у південну вежу ВТЦ через 17 хвилин після першої атаки. Так само як і попередниця, вежа загорілася та впала. Третій із захоплених літаків - Boeing 757-223, рейс 77 American Airlines, було направлено у будівлю Пентагону в Вашингтоні. Один з терористів, який й керував групою, пройшов підготовку пілота та став керувати літаком. Лайнер врізався у західне крило будівлі. Унаслідок атаки загинули 64 людини у літаку та 125 осіб на землі. Четвертий літак Boeing 757-222 (рейс 93 United Airlines) не долетів до своєї мети. Вважається, що терористи планували атакувати Капітолій або Білий дім. Однак, пасажири та екіпаж спробували повернути контроль над літаком, через що лайнер упав біля містечка Шаксвіл. Унаслідок катастрофи загинули усі 44 особи, які перебували на борту, однак на землі ніхто не постраждав. Загалом жертвами чотирьох страшних терактів стали тисячі мирних людей.

24 квітня 2011 року радник представництва Казахстану у ЮНЕСКО хотів змусити екіпаж лайнера компанії Alitalia, який прямував з Парижа до Рима, полетіти до Триполі (Лівія). Чоловік погрожував стюардесі ножем, однак екіпажу вдалося його нейтралізувати та вколоти заспокійливе. У Римі чоловіка віддали поліції. Пізніше виявилося, що нападник мав психічний розлад.

17 лютого 2014 року на рейсі Аддис-Абеба - Рим - Мілан другий пілот лайнера Boeing 767 авіакомпанії Ethiopian Airlines замкнувся у кабіні та викрав літак до Женеви. На борту у той момент перебували 193 пасажири та 8 членів екіпажу. Долетівши до міста, викрадач попросив у місцевої влади політичного притулку. Однак, другий пілот був змушений сісти, оскільки запасу палива залишалося на 10 хвилин польоту. Викрадач здався владі і отримав 20 років в'язниці.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus