USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

10 липня: свята, події, факти. День племінниць і племінників та день польоту на парасольці

10 Липня 2022 00:00
Цього дня у світі святкують Всесвітній день польоту на парасольці, День народження футбольного свистка та День племінниць і племінників.

В Україні сьогодні відзначають День рибалки, у США – День збору чорниці, День кошеня, День пікніка з плюшевим ведмедиком, День коктейлю «Піна Колада», в Мавританії – День армії, в Угорщині – Фестиваль вина «Бичача кров», в Японії – День натто, у Монголії – День державного прапора, на Багамських островах – День незалежності.

Православна церква сьогодні вшановує пам’ять Самсона – сина благородних і заможних римлян, який, ставши лікарем, допомагав хворим. Господь побачив благі наміри Самсона і подарував йому дар чудотворства. У народі день назвали Самсон Сіночний.

Іменини сьогодні у Георгія, Івана, Мартіна, Петра і Володимира.

Цього дня з’явилися на світ швейцарський релігійний реформатор, засновник кальвінізму Жан Кальвін, визначний український бджоляр, основоположник раціонального бджільництва Петро Прокопович, французький художник-імпресіоніст Каміль Піссарро, український співак і музикант Василь Гонтарський, сербо-американський винахідник Нікола Тесла (на його честь названа одиниця магнітної індукції), французький письменник Марсель Пруст, американський кінорежисер Сем Вуд («Віднесені вітром», «За ким подзвін»), радянський оперний співак Сергій Лемешев, австро-англійський письменник і громадський діяч Джеймс Олдрідж, американський фізик, першовідкривач антипротона, лауреат Нобелівської премії Оуен Чемберлен, радянський і литовський актор театру й кіно Альгімантас Масюліс, український дизайнер і підприємець, виробник класичного одягу Михайло Воронін, українська гімнастка Людмила Турищева, український футболіст і тренер Леонід Буряк, український політик і управлінець Петро Олійник, український танцюрист Влад Яма, німецький футболіст, нападник, гравець «Баварії» і національної збірної Німеччини Маріо Гомес.

Події

1547 – у Королівстві Франція пройшла остання офіційно дозволена королем дуель.

1651 – під Берестечком закінчилася битва між армією Речі Посполитої і союзним козацько-татарським військом.

1878 – в Англії футбольний арбітр вперше використав на полі свисток (до цього судді кричали).

1934 – постановою ЦВК і РНК СРСР разом з НКВС була створена система таборів ГУЛАГ.

1940 – засуджено Сергія Корольова на 8 років ВТТ.

1941 – під час Другої світової війни почалася Смоленська битва.

1968Ерік Клептон офіційно оголосив про розпад групи «Cream».

1989 – в Междурєченську почався страйк шахтарів, що згодом охопив і Донбас.

1984 – на пресконференції в Мілані радянський режисер Андрій Тарковський заявив, що залишається на Заході.

1985 – французькі спецслужби затопили корабель Rainbow Warrior, що належав організації «Грінпіс».

1991 – вночі цього дня невідомі підірвали два пам’ятники – Степанові Бандері у селі Старий Угринів (Івано-Франківська обл.) та Євгену Коновальцю у селі Зашків (Львівська обл.). Обидва пам’ятники були встановлені на батьківщині лідерів ОУН.

1994Леоніда Кучму обрано президентом України, а Олександра Лукашенка – президентом Білорусі.

2017 – космічний апарат НАСА «Юнона» отримує зображення червоної плями на Юпітері, а вчені зі Стенфордського університету публікують докази того, що шосте масове зникнення життя на Землі вже розпочато.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus