USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

29 лютого: свята, події, факти. Всесвітній день рідкісних захворювань та День цифрового навчання

29 Лютого 2024 00:00
29 лютого – 60–й день року. Буває лише у високосних роках (один раз в чотири роки). Причиною його запровадження стало розуміння того факту, що повний оберт навколо Сонця Земля робить більш, ніж за 365 днів (точніше –за 365,24219 дні). Через що виникла проблема зсуву дат.

Також 29 лютого – Всесвітній день рідкісних захворювань, що відзначається з ініціативи європейської організації з вивчення рідкісних хвороб «EURORDIS». Також сьогодні відзначають Міжнародний день поширення інформації про повторювані травми та День цифрового навчання (відзначається щороку в останній четвер кожного лютого).

Сьогодні за народним календарем – Касянів (Касіянів) день, який випадає лише у високосні роки. 29 лютого здавна вважається нещасливим днем. У цей день наші пращури не працювали, намагались не виходити з дому, особливо до сходу сонця, боячись «ока Касьяна».

Цього дня народилися німецький архітектор Лео Кленце, видатний італійський композитор Джоаккіно Антоніо Россіні, творець першої підводного човна для американського флоту Джон Філіп Голланд, засновник IBM, творець табулятора Герман Голлеріт, перша чемпіонка світу з шахів серед жінок Віра Менчік, американський джазовий музикант Джиммі Дорсей, грецький поет та дипломат, лауреат Нобелівської премії з літератури 1963 року Йоргос Сеферіс, український політик Олександр Мороз, естрадний співак (баритон), український комік, музикант, учасник групи «Маски» Володимир Комаров, український футболіст, тренер Йожеф Сабо.

Події

1288 – Шотландія встановила 29 лютого днем, коли жінка може запропонувати шлюб чоловікові. У разі відмови він мав сплатити штраф.

1504 – Христофор Колумб використав місячне затемнення для залякування ямайських індіанців.

1712 – в Швеції після 29 лютого було 30 лютого.

1762 – Петро III підписав маніфест про вільність дворянства. Дворян звільнено від обов’язкової військової та цивільної служб, їм надано право безперешкодно виїжджати за кордон, вступати там на службу, дозволено здобувати освіту не лише в навчальних закладах, а й удома.

1768 – у костелі міста Бар проголошено Барську конфедерацію.

1932 – останній імператор Китаю Пу І очолив маріонеткову державу Маньчжоу-го, створену урядом Японії в окупованій Маньчжурії.

1936 – Нільс Бор пропонує планетарну модель будови атома.

1944 – замах УПА на командувача 1-м Українським фронтом генерала армії Миколу Ватутіна, що потягнуло його смерть 15 квітня.

1952 – фігурист Дік Баттон вп’яте став чемпіоном світу.

1960 – землетрус повністю руйнує місто Агадир (Марокко). За 15 секунд загинули 15 000 чоловік: третя частина населення міста.

1976 – з японського космодрому Танегасіма запущений науково–дослідний супутник «Ume».

2004 – фільм «Володар перснів: Повернення короля» отримав 11 «Оскарів».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus