USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

28 листопада: свята, події, факти. Останній виступ Джона Леннона та початок касетного скандалу в Україні

28 Листопада 2022 00:00
Сьогодні відзначають Всесвітній день співчуття та День Червоної планети.

В Україні – День працівника системи фінансового моніторингу, в Сінгапурі – День бабусь і дідусів, в США – Неділя маленької пивоварні, День залишків індички, День «Зроби свою голову», День французьких тостів, в Туркменістані – свято збору врожаю бавовни, в Бурунді, Конго – День Республіки, В М’янмі – національне свято, в Британії – День Бедфордшира, в Мавританії – День Незалежності, в Румунії – День Буковини, в Панамі – День незалежності від Іспанії.

28 листопада у православних християн починається Різдвяний піст, який триває 40 днів – до 6 січня. В церковному статуті він носить назву Чотиридесятниця, а в народі називається Пилипів піст. Мета посту – підготуватися до святкування Різдва Христового, що є одним з найбільших релігійних свят. Під час Різдвяного посту забороняється їсти м’ясо, молочні продукти та яйця. А в понеділок, середу та п’ятницю дозволяється ласувати рибою, вином і олією.

Іменини відзначають Хома, Микита, Матвій, Григорій, Степан, Сергій, Микола, Петро, Дмитро, Михайло, Іван та Варвара.

Цього дня народилися американський винахідник, який разом із братом створив целулоїд, Джон Хайят, український мовознавець, член-засновник і президент різних українських і канадських наукових та культурних товариств Ярослав-Богдан Рудницький, американська акторка Глорія Грем ("Перехресний вогонь«, «Це чудове життя»), український шоумен, підприємець і педагог, ректор Київського національного університету культури і мистецтв Михайло Поплавський, американський кіноактор Ед Гарріс ("Безодня«, «Скеля», «Аполлон 13»), український дитячий поет, прозаїк та казкар Олександр Дерманський, український театральний режисер, директор Міжнародного театрального фестивалю «Мистецьке березілля» Сергій Проскурня, американська фотомодель і акторка Анна Ніколь Сміт ("Голий пістолет«, «Еллі Макбіл»), український футболіст, срібний призер Літніх Паралімпійських ігор 2000 та 2012 років Андрій Цуканов.

Події

1520 – перший європеєць Фернан Магеллан проплив із Атлантичного океану в Тихий.

1561 – оголошено про саморозпуск Ливонського лицарського ордену, землі якого перейшли до Королівства Польського та Великого князівства Литовського.

1654 – почалася героїчна оборона козацької фортеці Буша (на Поділлі) від польських військ (30 листопада оборонці підірвали себе разом із фортецею; цей епізод описаний М. Старицьким у повісті «Оборона Буші»).

1917 – уряд більшовицької Росії направив послам Великої Британії, Франції, США та низки інших країн ноту з пропозицією про оголошення перемир’я на всіх фронтах і початку переговорів про мир. Не отримавши відповіді, більшовики оголосили про підготовку до сепаратних мирних переговорів із Німеччиною.

1918 – румунський Генеральний конгрес Буковини в Чернівцях проголосив об’єднання краю з Румунією.

1918 – Естонія зазнала військового нападу зі сторони Радянської Росії, почалась Визвольна війна естонського народу (1918–1920).

1921 – всеукраїнський центральний виконавчий комітет ухвалив постанову про приєднання Радянської України до міжнародної конвенції Червоного Хреста.

1943 – у Тегерані відкрилась перша конференція керівників трьох держав антигітлерівської коаліції – Й. Сталіна (СРСР), Ф. Рузвельта (США) і Вінстона Черчілля (Велика Британія).

1970 – італійська ліво-терористична організація «Червоні бригади» провела свою першу операцію – серію вибухів на заводі «Піреллі».

1974 – у нью-йоркському концертному залі «Медісон Сквер Гарден» Джон Леннон виступив зі сцени востаннє.

1983 – Вперше за історію американських космічних польотів у складі американського екіпажу був іноземний громадянин – західнонімецький фізик Ульф Мербольд (був на борту космічного корабля «Спейс Шаттл-9 Колумбія-6»).

1994 – перша спроба федеральних сил Росії штурмувати столицю Чечні – місто Грозний під час Першої Чеченської війни.

2000 – Початок касетного скандалу в Україні. Олександр Мороз оприлюднив аудіокасети з записами розмов у кабінеті Леоніда Кучми стосовно вбивства Георгія Гонгадзе.

2006 – Верховна Рада України визнала Голодомор актом геноциду проти українського народу.

2007 – крокодила Годзіллу, який у травні втік у Маріуполі з пересувного зоопарку і якого протягом пів року марно шукали працівники МНС, спіймали робітники у відстійнику Маріупольської ТЕЦ. 30 листопада Годзілла помер у пожежній частині, де його тримали до прибуття господаря. У місті йому збудували пам’ятник.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лучани Показати IP 28 Листопада 2022 08:43
А ще сьогодні День Народження найчарівнішої жінки, заслуженого лікаря України.генерального диретора КП " Волинське обласне територіальне медичне об"єднання захисту материнства і дитинства"!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus