USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.00
  • PLN 9.76 9.94

112 канал та «відкати» за газ: переписка Онищенка з людьми Порошенка

13 Травня 2018 16:26
Нардеп Олександр Онищенко продовжує ділитися інформацією про свої контакти з найближчим оточенням президента України Петра Порошенка.

Вперше плівки Онищенка опублікувала «Страна». Зокрема, видання оприлюднило скандальні відео та текст розмови, на яких звучать голоси, схожі на Порошенка та Онищенка, і обговорюються угоди зі Злочевським. Крім того, журналісти публікували витяги з книги Онищенка про купівлю голосів у парламенті, а також про корупцію на виборах 2014 року та про відносини «Народного фронту» з президентом.

11 травня проект журналістських розслідувань "Слідство.Інфо" опублікував архів листування Онищенка з людьми Порошенка. Переписку журналісти, як вони стверджують, отримали в Куршевелі (Франція) в грудні 2016 року під час зустрічі з Олександром Онищенком.

На понад 200 знімках телефонного екрану з перепискою мова йде про таємні угоди в парламенті, про цінні покупки та мільйонні відкати з державних підприємств. Частину цієї переписки, яка стосується участі Онищенка у купівлі голосів депутатів щодо необхідних законопроектів за запитами представників Порошенка, «Слідство.Інфо» виділило в окремий фільм. Він викликав великий скандал.

Натомість Онищенко заявив, що не передавав журналістам записів і звинуватив їх у публікації файків. Втім, «Слідство.Інфо» це спростовує і стверджує, що нардеп сам дав перефотографувати переписку.

Як би там не було, але переписка ця досить примітна.

«Страна» вирішила систематизувати інші її фрагменти, в яких, зокрема, йде мова про те, як Онищенко віддав другу президента Кононенку багатомільйонні «відкатки» по постачанню газу на державні підприємства «Центренерго» та Одеський припортовий завод. Про те, як оточення президента через олігарха-втікача Сергій Курченка намагалося купити 112-й канал.

У телефоні Онищенка засвітилися нардепи від блоку Петра Порошенка - Ігор Кононенко та Сергій Березенко, а також фінансовий радник президента Макар Пасенюк.

В переписці співрозмовники використовували спеціальні таємні знаки – «терміни»: «Перший» - президент Порошенко, «Четвертий» - кабінет Порошенка. Курч, Куріца - Сергій Курченко.

Всі учасники переписки (Сергій Березенко, Ігор Кононенко, Юлія Тимошенко) в коментарі журналістам відхилили обвинувачення в купівлі голосів фракцій. Прес-служба Макара Пасенюка заперечувала існування переписки з Онищенком.

Відкат за поставки газу на державне підприємство

В даній переписці ймовірно мова може йти про корупційні схеми, пов'язані з постачанням газу на підприємства, що знаходяться в державній власності - Одеський припортовий завод та енергогенеруюча компанія «Центренерго». В останньому випадку на скрінах переписки нібито Онищенка з Кононенком мова йде про великий відкат на користь останнього. Про цю схему, свого часу, заявив народний депутат Сергій Лещенко.

13 травня 2015 року

Онищенко: Мені 1 (Порошенко, - ред.) дав добро газ на припортовий завод. Мені треба тільки з тобою узгодити.

Кононенко: Ок. Але у мене поки проблема з Мартином (Мартиненко - один із близьких товаришів екс-прем'єра Арсенія Яценюка, - ред.). Треба пару днів, щоб його додавити.



19 червня 2015 року

Онищенко: Чому мене викинули з поставки по припортовому? Мені ж обіцяли.

Кононенко: По ОПЗ - по газу не я рулю.

Онищенко: Ти можеш домовитись, щоб хоч 20 мільйонів кубів взяли?



Кононенко: По ОПЗ ціна - НКРЕКП - 2000 гр. Якщо влаштовує, спробую видавити

Онищенко: 7000 гр - цена НКРЕ. 70 проц рент - зараз це 5000 грам. 1500 хоча би

Кононенко: Там мінус 2000 хтось поставляє через Перелом (колишній голова спостережної ради Одеського припортового заводу, людина Яценюка, - ред.).

Онищенко: Я написав, як економіка виглядає. Я думаю, навряд чи це можливо. Хіба ренту змінять. По Центренерго мені кому віддати різницю – тобі чи директору? Дівчина задає мені питання, що я повинен документи передавати. Кажу, що ви вже отримали. Можеш з нею поговорить?

Кононенко: По Центру - мені.



23 червня 2015 року

Онищенко: Привіт! Як передати тобі по Центренерго?

Кононенко: На Електриків помічникові Тетяна. Напиши, хто буде дзвонити.



6 липня 2015 року

Кононенко: Привіт. Інфо по Центренерго (газ) на 30.06. Поставлено 3814000 м куб на загальну суму 54389000. Коли можна буде закритися?

Онищенко: Завтра я буду. На суму 54 млн грн. Може бути 7-8 млн куб 38 млн куб вони може за рік споживають. Всього обсяг з постачаннями на червень: 7005,825 тис. м куб на суму 54 684 292,49 грн (з ПДВ і 2% цільовою надбавкою).



Газове родовище на кордоні з Кримом

Йдеться про те, що Кононенко домовлявся з Онищенко про роботу щодо Стрілківського родовищу газу, яке знаходиться просто на кордоні з анексованим Кримом. При цьому «добро» на цю схему повинен був давати секретар РНБО Олександр Турчинов.

13 серпня 2015 року

Кононенко: Саша, привіт. Ти в курсі цього?

Онищенко: Що там? Якщо по стрілецькому родовищу, то це я займаюся.

Кононенко: Ок. Зрозумів. Там просто загрожують техногенною катастрофою.

Онищенко: Там газ видобувають, а НАК не хоче його приймати. Так як газопровід йде через Крим.



28 вересня 2015 року

Онищенко: Мені Поснов питання написав. Уточни, будь ласка, у Кононенка, витягнемо ми кримський обсяг чи ні. Ми на цьому тижні повинні Кримській митниці заплатити за перехідний період 2,5 млн грн. А потім кримському Чорномору, коли будемо забирати газ, заплатити за зберігання і транспорт 7,5 млн грн. Якщо по транспорту і зберігання чекає, то по митниці треба рішення зараз приймати, платити чи ховати. Можеш дати відповідь?

Кононенко: Що потрібно від мене? Крім РНБО?

Онищенко: Зробимо ми це? Нічого більше. І по центр я передам Трегубенко о 17.00.

Кононенко: РНБО - повинні вирішити. Зараз наберу Гладковського.



Як люди Порошенко намагалися купити 112 канал через Курченка

Відзначимо, що про цю скандальну історію першої написала «Страна» ще у вересні 2016 року. Опубліковане листування в загальному і цілому підтверджує оприлюднену раніше інформацію.

28 квітня 2015 року

Березенко: Є інформація по каналу?

Онищенко: Ще немає. Сьогодні повинна бути.

Березенко: Дуже потрібно. + Відповідальна особа від них, з ким тут опрацьовувати деталі.

Онищенко: Я в курсі. Вчора навіть БЛ (мабуть Борис Ложкін - на той момент глава Адміністрації президента, - ред.) підключив. Він обіцяв допомогти. Дав мені людину. Григорій Шверк (на той момент член Нацради з питань телебачення і радіомовлення, - ред.).

22 травня 2015 року

Онищенко: По 112 рухаємося?

Березенко: Так, все за планом по 112.



28 травня 2015 року

Березенко: Заяву по 112 бачили?

Онищенко: Так. Що вони продаються?

Березенко: Звинувачують вас і владу в тиску.

Онищенко: Ні, не бачив. Скиньте посилання.



Березенко: Нехай ваші промоніторять.

Онищенко: Давайте я зроблю заяву, що це канал Януковича, Арбузова і Захарченко. І додам все, як треба? Цей Пощепков (колишній генеральний директор і співвласник телеканалу, - ред.) сам не додумався б. Хтось його направляє.

Березенко: Під ці слова потрібні факти.

Онищенко: У мене є розмова з кур. Якщо потрібно буде, то я їх готовий рвати.



Березенко: Дайте вашу пропозицію.

Онищенко: Ок.

14 травня 2015 року

Доброго дня. Бачився щодо 112. Погано. Каже, гроші горіли до травневих, щось він купував. Вже купив. Уже не горить. Тепер ціна 15 не хоче. А говорить 30-35.

Онищенко: Курка написав. Разводяга. Я доб'ю. Питання принципу.



15 червня 2015 року

Онищенко: Зв'язався Курч зі мною. Каже, згодні за 20. Якщо ще актуально.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus