USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

12 червня: свята, події, факти. День Святої Трійці та відкриття Панамського каналу

12 Червня 2022 00:00
За релігійним календарем сьогодні віряни святкують Трійцю. Її відзначають через сім тижнів – на п’ятдесятий день – після Великодня. Свято ще називають Днем Святої Трійці або П’ятидесятницею.

Згідно з переказами, торжество встановили святі апостоли, які були учнями Христа. На 50-й день після того, як Господь наш воскрес, на Землю зійшов Святий Дух і з’явився в Сіонській світлиці, де всі ці дні молилися апостоли. Пізніше світлиця стала християнським храмом.

Також цього дня світ відзначає Всесвітній день боротьби з дитячою працею та День червоної троянди.

В Україні святкують День працівника фондового ринку, в Бразилії – День закоханих, в США – День печива з арахісовим маслом, у Парагваї – День миру, у Фінляндії – День Гельсінкі, в Туркменістані – День науки, у Нігерії – День демократії, на Філіппінах – День незалежності, у Польщі – День державної служби захисту.

Іменини за православним календарем – у Івана, Онуфрія, Никанора та Василя.

Народилися:

Цього дня народилися радянський журналіст, письменник, засновник і редактор журналів «Огонек», «Крокодил», «За рубежом» Михайло Кольцов (Фрідлянд), американський банкір Девід Рокфеллер, американський політик-республіканець, 41-й президент США Джордж Буш-старший, українська оперна співачка Євгенія Мірошниченко, український футболіст Віталій Хмельницький, радянський клоун-мім, засновник театру «Лицедії» В’ячеслав Полунін, український політик, депутат ВР кількох скликань, голова Української народної партії Юрій Костенко.

Події:

1665 – королівство Англія встановило своє правління у нідерландському поселенні Новий Амстердам, яке було перейменоване на Нью-Йорк.

1815 – внаслідок інтриг банкіра Натана Ротшильда лондонська газета «Морнінґ Кронікл» повідомила про перемогу Наполеона при Ватерлоо за кілька днів до битви (Ротшильд, зігравши на паніці, скуповував акції).

1824 – у Парижі вийшла перша і єдина наукова робота 28-річного французького військового інженера і фізика Саді Карно «Роздуми про рушійну силу вогню і про машини, здатні розвивати цю силу».

1848 – у Празі закінчився Слов’янський з’їзд.

1849 – Л. П. Гаслет запатентував протигаз.

1898 – під час Іспансько-американської війни повстанці під проводом 29-літнього Еміліо Агінальдо проголосили незалежність Філіппін після 300-літнього іспанського панування.

1920 – офіційне відкриття Панамського каналу (перше судно пройшло через канал в серпні 1914 року).

1923 – Гаррі Гудіні вперше публічно продемонстрував трюк, звільнивши себе із гамівної сорочки, висячи над землею на висоті 40 футів (близько 12 метрів).

1929 – завершилися випробування першого багатомісного пасажирського літака «АНТ-9» конструкції Туполєва.

1931 – гангстер Аль Капоне і 68 його соратників були засуджені за порушення «сухого» закону.

1935 – на студії «Brunswick Records» 17-літня Елла Фіцджеральд записала свій перший сингл з піснями «Love and Kisses» і «I’ll Chase the Blues Away».

1937 – під час сталінського терору оголошено вирок і розстріляно вісім вищих військових керівників СРСР (Тухачевського, Примакова, Якіра, Уборевича, Ейдемана та ін.), звинуваченим в участі у «військово-фашистській змові в Червоній Армії».

1946 – останній король Італії Умберто II зрікся престолу.

1963 – у Нью-Йорку відбулась прем’єра фільму «Клеопатра» з Елізабет Тейлор та Річардом Бартоном у головних ролях.

1964 – Нельсон Мандела засуджений на довічне ув’язнення.

1965 – королева Великої Британії оголосила, що учасники «The Beatles» будуть нагороджені Медаллю Британської імперії.

1966 – у Києві почалась експлуатація першого у світовій практиці тролейбусного поїзда винахідника Володимира Веклича.

1975 – Верховний суд Індії визнав прем’єр-міністра Індіру Ганді винною у корупції та фальсифікації результатів виборів 1971 року і заборонив їй на 6 років займатись політичною діяльністю. У відповідь на рішення суду Ганді оголосила в країні надзвичайний стан і санкціонувала масові арешти політичних опонентів.

1975 – створений Державний історико-архітектурний заповідник у Львові.

1981 – у Детройті 31-річний Ларрі Голмс захистив титул чемпіона світу з боксу серед боксерів-суперваговиків, вигравши технічним нокаутом (три нокаути підряд) у Леона Спінкса.

1987 – під час візиту до Західного Берліна президент США Рональд Рейган закликав радянського лідера Михайла Горбачова розвалити «берлінську стіну».

1990 – в СРСР заборонили цензуру.

1991 – за підсумками референдуму серед мешканців Ленінграда місту повернули початкову назву – Санкт-Петербург.

1994 – Австрія референдумом ухвалила рішення про вступ до Європейського Союзу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus