USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

12 липня: свята, події, факти. Петра і Павла та День різнокольорових очей

12 Липня 2021 00:00
12 липня православна церква вшановує пам’ять святих апостолів Петра і Павла. Це свято одне із найбільш шанованих у вірян.

Святий Петро – один із 12 апостолів Христа, був сином рибалки. Його вважають покровителем рибалок. При народженні його назвали Симоном, але згодом він отримав від Ісуса прізвисько Кіфа (камінь), тобто твердий у вірі, що грецькою й означає Петро. Спочатку він тричі зрадив свого вчителя, але потім спокутував свою провину, став засновником християнської церкви і першим Папою Римським.

Святий Павло, на відміну від Петра, не входив до числа апостолів. Спочатку він навіть був одним із гонителів юдеїв, але згодом, зустрівши Ісуса й увірувавши в Нього, Павло почав проповідувати християнське вчення на території Малої Азії і Балканського півострова. Його проповіді входять у Новий заповіт.

У світі також відзначають День бортпровідника, Міжнародний день фотографа та День різнокольорових очей.

Іменини відзначають сьогодні Павло, Петро, Андрій,а також Фелікс.

Народилися:

Цього дня народилися американський винахідник і перший виробник фотокамери «Кодак», яка заправлялася звичною для нас фотоплівкою, Джордж Істмен, український громадський діяч, історик, економіст, педагог Антін Синявський, український поет та письменник Павло Кононенко, діяч українського й радянського залізничного транспорту, один з ініціаторів стахановського руху на залізниці Петро Кривоніс, український політик та фінансист, голова правління Нацбанку Вадим Гетьман, український політик, народний депутат України всіх шести скликань Ярослав Кендзьор, український футбольний тренер В’ячеслав Грозний, російський актор театру й кіно Євген Дворжецький («В’язень замку Іф», «Дисидент»), українська гімнастка Стелла Захарова, українська співачка, композиторка Катя Chilly (Катерина Кондратенко), українська важкоатлетка Ольга Коробка.

Події

1679 – англійський король Карл II видав акт, що гарантує судові права громадян

1776 – з Плімута відправився в свою останню експедицію Джеймс Кук.

1917 – під час Першої світової війни в ході другої Іпрської битви Імперська армія Німеччини вперше використала як бойову отруйну речовину газ, що за місцем боїв дістав назву іприт.

1941 – у Радянському Союзі прийнято рішення про відправку на фронт 577 тисяч в’язнів виправних таборів, котрі мали б кров’ю змити вину перед державою, воюючи в штрафних батальйонах.

1960 – СРСР запустив супутник з двома собаками на борту.

1970 – експедиція норвезького мандрівника Тура Геєрдала на папірусовому човні «Ра-ІІ» через 57 днів плавання досягла берегів Барбадосу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus