USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

14 вересня: свята, події, факти. День слухання шерехів та перший гелікоптер Сікорського

14 Вересня 2021 00:00
Цього дня світ відзначає День слухання шерехів, День атопічної екземи.

У США – День розфарбовування, День поїдання великої сендвіча, День пончика з кремовою начинкою, у Непалі – День дітей, у Німеччині – День німецької мови, на Кіпрі – Воздвиження Хреста Господнього, в Румунії – День інженера, в Індії – День хінді, у Нікарагуа – День битви при Сан-Хасінто.

За православним календарем 14 вересня – преподобного Симеона Стовпника і його матері Марфи, а також початок індикту – церковного новоліття або, просто кажучи, – нового року.

Іменини сьогодні у Марфи та Семена.

Цього дня народилися німецький натураліст і географ, засновник географії рослин Александр фон Гумбольдт, російський електротехнік, винахідник «електричної свічки» Павло Яблочков, радянський математик, академік Іван Виноградов, радянський актор театру і кіно Марк Прудкін, російський генерал-лейтенант, командувач армії Андрій Власов, радянський конструктор вертольотів Микола Камов, українська фольклористка, музичний педагог Олена Аліксійчук, українська політична діячка Ярослава Бандера, український каскадер, тренер історичного фехтування, один з засновників історичної реконструкції та рольового руху в Україні Серафим Собко, український футболіст і тренер Володимир Мунтян, український естрадний співак Микола Гнатюк, український політик, український легкоатлет, призер Олімпійських ігор Роман Щуренко, англійська соул-поп-співачка Емі Уайнхаус.

Події

1052Володимир побудував в Новгороді Софійський собор, освячений єпископом Лукою.

1068 – під час повстання кияни визволили з порубу Великого князя Київського Всеслава Брячиславича, скинувши Ізяслава Ярославича.

1797 – державний переворот у Французькій республіці.

1812 – французька армія Наполеона ввійшла до Москви, залишеної за наказом головнокомандувача М. Кутузова.

1867 – побачив світ перший том «Капіталу» Карла Маркса.

1871 – року розпочав свою діяльність перший в російській частині України банк – Харківський акціонерний земельний банк (в Галичині перші банки виникли в 17 столітті – такі, як вірменський банк Mons Pius у Львові).

1886 – американець Джордж Андерсон запатентував стрічку для друкарської машинки.

1927 – у Ніцці через те, що довгий шарф, який був на шиї, намотався на колесо автомобіля, трагічно загинула Айседора Дункан – американська танцівниця-новатор, основоположник вільного танцю.

1929 – футболісти київського «Динамо» провели свій перший міжнародний матч – зі збірною робітників Нижньої Австрії «Дойч Ваграм».

1939 – у США авіаконструктор Ігор Сікорський (колишній киянин) підняв у повітря свій перший гелікоптер VS-300.

1960 – була заснована Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК).

1972 – Папа римський Павло VI скасував вистригання волосся на голові католицьких священиків (тонзуру), що було обов’язковим з п’ятого століття.

1984 – був здійснений перший у світі переліт через Атлантичний океан на повітряній кулі. Його виконав американський військовий льотчик Джозеф Кіттінджер, який вийшов у відставку.

2010 – сенат Франції схвалив законопроект, що забороняє жінкам носити паранджу, чадру та нікаб у публічних місцях.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus