USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

12 листопада: свята, події, факти. В обіг ввели український карбованець та перше оповідання Джека Лондона

12 Листопада 2021 00:00
Цього дня світ відзначає Всесвітній день курки, Всесвітній день якості, День фахівця з безпеки, Всесвітній день боротьби з пневмонією, Міжнародний день вина «Темпранільо».

У США – День «щасливої години», в Індонезії – День здоров’я, День батька, у Монголії – День гордості, у Тайвані – День культурного ренесансу (День лікаря), в Азербайджані – День Конституції.

День ангела цього дня відзначають Олександр, Анастасія, Герман, Олена, Зиновій, Йосиф, Леонід, Макар, Максим, Марк, Матвій, Степан та Юліан.

Народилися:

12 листопада народилися французький скульптор Огюст Роден, радянський актор і кінорежисер Ролан Биков («Я крокую по Москві», «Служили два товариші», «Пригоди Буратіно»), американська кіноакторка Патрісія Грейс Келлі («Рівно опівдні», «У випадку вбивства набирайте «М», «Вікно у двір»), бразильський футболіст Вава, український шахіст Леонід Штейн, український поет, письменник, перекладач Микола Сингаївський, український кінорежисер Юрій Некрасов («Вечори на хуторі біля Диканьки», «Сто тисяч»), німецький футболіст Томас Бертольд, український політик і юрист Олена Лукаш, американська кіноакторка Енн Хетевей («Диявол носить Prada», «Зачарована Елла», «Горбата гора»), українська гімнастка, чемпіонка Олімпійських ігор в Сеулі Ольга Стражева, український громадсько-політичний діяч, дисидент, політв’язень, поет Зеновій Красівський.

Події:

1871 – в Одесі дебютує як актор-професіонал Марко Кропивницький – видатний український актор та режисер, у складі трупи народного російського театру графів Маркових і Чернишова (у виставі за п’єсою Квітки-Основ’яненка «Сватання на Гончарівці»).

1893 – У газеті «San Francisco Morning Call» опубліковано перше оповідання 17-річного Джона Гріффіта (Джек Лондон) «Тайфун біля берегів Японії».

1918 – Гетьман України Павло Скоропадський узаконив автокефалію Української Православної Церкви (УАПЦ).

1922 – відкрили Київську картинну галерею (нині – Національний музей російського мистецтва).

1925 – створена «Лігія Українських Націоналістів» на з’їзді представників Українського Національного об’єднання i Союзу Визволення України у Празі.

1944 – 14-та Галицька добровольча дивізія СС перейменована на 14-ту Військову гренадерську дивізію СС (Першу українську).

1967 – у Нью-Йорку (США) відбувся Перший Світовий Конгрес вільних українців.

1992 – починаючи з 23-ї години було припинено функціонування рубля у грошовому обігові на території України. Єдиним законним засобом платежу став український карбованець, якого в готівковому обігу представляв купон Національного банку України.

2001 – на міському цвинтарі Севастополя з військовими почестями поховано капітана-лейтенанта Дениса Пшеничникова та мічмана Віталія Романюка, що загинули внаслідок аварії на підводному човні «Курськ».

2009 – в Харкові в приміщенні Спілки української молоді відбулася академія, на якій було проголошено та вперше відзначено День українськомовної преси.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus