USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

12 листопада: події, факти, дні народження

12 Листопада 2011 09:55
12 листопада день народження відзначає директор луцького дошкільного навчального закладу № 35 Віра Біжук.
«ВН» вітають іменинницю зі святом і зичать міцного здоров’я та успіхів у роботі.
12 листопада народилися, російський композитор і хімік Олександр Бородін (опера «Князь Ігор», «Богатирська симфонія»), французький скульптор Огюст Роден, радянський актор і кінорежисер Ролан Биков («Я крокую по Москві», «Служили два товариша», «Пригоди Буратіно») , американська кіноакторка Патрісія Грейс Келлі («Рівно опівдні», «У випадку вбивства набирайте «М», «Вікно у двір»), бразильський футболіст Вава, український шахіст Леонід Штейн, радянська й російська акторка театру й кіно Людмила Гурченко («Карнавальна ніч», «Дівчина з гітарою», «Вокзал для двох», «Любов і голуби»), український поет, письменник, перекладач Микола Сингаївський, український кінорежисер Юрій Некрасов («Вечори на хуторі біля Диканьки», «Сто тисяч»), радянський і російський кінорежисер, сценарист Юрій Кара («Завтра була війна», «Майстер і Маргарита»), російський і радянський письменник Юрій Поляков, російська і радянська кіноакторка Наталія Негода («Маленька Віра»), німецький футболіст Томас Бертольд, український політик і юрист Олена Лукаш, американська кіноакторка Енн Хетевей (на фото) («Диявол носить Prada», «Зачарована Елла», «Горбата гора»).
День ангела цього дня відзначають Олександр, Анастасія, Герман, Олена, Зиновій, Йосиф, Леонід, Макар, Максим, Марк, Матвій, Степан та Юліан.
12 листопада 1847 року Джеймс Сімпсон в університеті Единбурга провів першу публічну демонстрацію використання хлороформу як анестетика.
1859 року в Парижі цирковій артист Жуль Леотар уперше дав виставу на повітряній трапеції.
У 1871 році Марко Кропивницький дебютував в Одесі як актор-професіонал у складі трупи народного російського театру графів Маркових і Чернишова.
1893 року в газеті San Francisco Morning Call опубліковано перше оповідання 17-річного Джека Лондона - «Тайфун біля берегів Японії», подане на конкурс.
1902 року італійський співак Енріко Карузо записав платівку, яка першою в світі буде розпродана накладом понад 1 мільйон примірників, через 8 років був здійснений перший кінотрюк: каскадер стрибнув у Гудзон з палаючої повітряної кулі.
У 1918 році Гетьман України Павло Скоропадський узаконив автокефалію Української Православної Церкви (УАПЦ).
1933 року англієць Г'ю Грей першим сфотографував чудовисько, яке нібито живе в шотландському озері Лох-Несс.
1952 року на семиметровому шлюпі «Фелісіті Енн» відправилася в плавання Енн Девісон - перша жінка, яка зуміла самотужки перетнути Атлантичний океан.
У 1967 році у Нью-Йорку відбувся І Світовий Конгрес вільних українців.
1970 року «The Doors» відіграли свій останній концерт із Джимом Моррісоном у Новому Орлеані.
1992 року було припинено функціонування рубля у грошовому обігу на території України. Єдиним законним засобом платежу став український карбованець.
Сьогодні – Міжнародний день ергономіки, а в Азербайджані відзначають День Конституції, а в Росії – День працівника безпеки.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus