USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

12 липня: події, факти, дні народження

12 Липня 2016 00:00
День народження 12 липня відзначає директор Волинського державного училища культури і мистецтв імені Ігоря Стравінського, заслужений працівник культури України Василь Панасюк (на головному фото), лучанин, український поет, публіцист і музикант Павло Коробчук та приватний нотаріус Луцького міського нотаріального округу Марина Іванюк.

Окрім того, день народження сьогодні і у волинського літератора, краєзнавця, автор науково-популярних та краєзнавчих книг, а також Книги рекордів Волині Петра Кравчука.

Сьогодні святкує свій день народження керівник Любомльської приймальні народного депутата Ігоря Гузя Інна Петрук. Колеги хочуть побажати їй впевненої наполегливості для матеріалізації в житті найсміливіших задумів. Нехай вчорашні мрії стануть сьогоднішньою реальністю! Віри, надії та любові! Нехай усе вдається!
Інформаційне агентство Волинські Новини вітає їх та бажає міцного здоров'я, невичерпного натхнення та успіхів у всіх починаннях. Впевненої наполегливості вам для матеріалізації у житті найсміливіших задумів. Нехай вчорашні сміливі мрії стануть реальністю сьогоднішнього!
Петро Кравчук
Петро Кравчук
Павло Коробчук
Павло Коробчук
Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Наша хроніка:

Минулого року видання розповідало, як дипломований хімік став книжковою феєю у Луцьку.

У 2014 році ІА Волинські Новини повідомляло, що у Ковелі завершили будівництво нового сільськогосподарського ринку на вулиці Ярослава Мудрого, 44 (мікрорайон другого Ковеля)

У 2013 році у цей день у Луцьку боролися з терористами. Триденні антитерористичні навчання відбулися в обласному центрі Волині.

12 липня у 2012 році редакція інформувала про рейтинг культурних міст України. Луцьк опинився на 15-му місці в списку.

У 2011 році на Волині визначили кращих митців. Відтак, назвали імена волинських діячів, які отримали іменні премії у галузі літератури, культури і мистецтва.

Народилися:

Цього дня народилися американський винахідник і перший виробник фотокамери «Кодак», яка заправлялася звичною для нас фотоплівкою, Джордж Істмен, український громадський діяч, історик, економіст, педагог Антін Синявський, український поет та письменник Павло Кононенко, діяч українського й радянського залізничного транспорту, один з ініціаторів стахановського руху на залізниці Петро Кривоніс, український політик та фінансист, голова правління Нацбанку Вадим Гетьман, український політик, народний депутат України всіх шести скликань Ярослав Кендзьор, український футбольний тренер В’ячеслав Грозний, російський актор театру й кіно Євген Дворжецький («В’язень замку Іф», «Дисидент»), українська гімнастка Стелла Захарова, українська співачка, композиторка Катя Chilly (Катерина Кондратенко), українська важкоатлетка Ольга Коробка.

Сталося:

1776з Плімута відправився в свою останню експедицію Джеймс Кук.

Саме під час цієї подорожі визначний мореплавець загинув. 26 листопада 1778 року його кораблі досягли Гавайських островів. Жителі островів — гавайці — зосередилися навколо кораблів у великій кількості; Кук у своїх записах оцінював їх число в кілька тисяч. Хороші відносини, що встановилися спочатку між членами експедиції і гавайцями, почали, проте, швидко псуватися; з кожним днем кількість крадіжок, скоєних гавайцями, зростала, а сутички, які виникли через спроби повернути вкрадене, ставали все гарячішими.

Стоянка затягнулася до лютого 1779 року. Одного разу, щоб повернути вкрадене майно, Кук вирішив взяти на борт в якості заручника Каланіопу, одного з місцевих вождів. Висадившись на берег з групою озброєних людей, він пройшов до оселі вождя і запросив його на корабель. Прийнявши пропозицію, Каланіопа пішов за англійцями, проте біля самого берега відмовився йти. Тим часом, на березі зібралося кілька тисяч гавайців, які оточили Кука та його людей, відтіснивши їх до самої води. Серед них рознеслася чутка, що англійці вбили кількох гавайців, і ці чутки, а також не цілком однозначна поведінка Кука, підштовхнули натовп до початку ворожих дій. У розпочатій сутичці сам Кук і четверо матросів загинули, іншим вдалося відступити на корабель.

1941у Радянському Союзі прийнято рішення про відправку на фронт 577 тисяч в'язнів виправних таборів, котрі мали б кров'ю змити вину перед державою, воюючи в штрафних батальйонах

Першою штрафною ротою, яку сформували під час Великої Вітчизняної війни, була Армійська окрема штрафна рота 42-ї Армії Ленінградського фронту - 25 липня 1942 року. У складі 42-ї Армії вона воювала до 10 жовтня 1942 року і була розформована. Останньою штрафною ротою була 32-а армійська окрема штрафна рота 1-ої Ударною Армії, розформована 6 червня 1945.

За всю війну на всіх фронтах всього було 65 окремих штрафних батальйонів і 1037 окремих штрафних рот. Зазвичай ці частини розформовувалися через кілька місяців. З 1942 по 1945 проіснував лише один окремий штрафний батальйон - 9-й окремий штрафний.

За всі роки Великої Вітчизняної війни через штрафні частини пройшло, за деякими даними, 427 910 осіб. Якщо врахувати, що за всю війну через збройні сили СРСР пройшло 34476700 чоловік, то частка бійців і командирів (офіцерів) РККА, які пройшли через штрафні частини за весь період Великої Вітчизняної війни, становить приблизно 1,24%.

1970експедиція норвезького мандрівника Тура Геєрдала на папірусовому човні «Ра-ІІ» через 57 днів плавання досягла берегів Барбадосу.

Човен «Ра-І» Тур Геєрдал побудував за кошти книговидавців. Він сподівався здійснити подорож на судні з папірусу на кшталт давньоєгипетських кораблів від Середземного моря до Латинської Америки. Подорож мала на меті довести принаймні потенційну можливість зв'язків різних континентів у минулому. Він набрав команду людей із різних країн, дотичних до історії та культури древніх мореплавців. Тому серед членів міжнародного екіпажу були мексиканець, ефіоп, єгиптянин тощо. А наостанок Геєрдал запропонував двом найбільшим супердержавам світу — СРСР та США — знайти для дослідницької та миротворчої місії ще по одному члену екіпажу. Одним із них став полярник і лікар Юрій Сенкевич.

Корабель було побудовано в Єгипті за старовинними кресленнями та малюнками на пірамідах та пам'ятниках Древнього Єгипту. Майстри використали досвід із місць, де до цього часу рибалять із використанням папірусних човнів: Ефіопії та Перу і Болівії (озеро Тітікака). Проте недотримання майстрами старовинних схем давніх єгиптян призвело до поступового просідання корми судна під час плавання через наповнення порожнин у стеблах водою, тому експедицію було терміново припинено. Але через деякий час було збудовано човна «Ра-ІІ», який, із урахуванням недоліків попередньої спроби, доплив до Карибського моря, чим довів імовірність контактів давніх цивілізацій Старого та Нового Світів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
А Показати IP 12 Липня 2016 09:46
А чому про шибу не згадуєте? В нього сьогодні іменини!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus