USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

13 квітня: події, факти, дні народження

13 Квітня 2020 00:00
День народження 13 квітня відзначає журналіст та фотограф Юлія Стасюк. Рідні, колеги та друзі бажають іменинниці невичерпного натхнення, нових професійних та особистих звершень, успіхів у всіх починаннях, усіляких гараздів та щирих людей навколо.

Також день народження святкують колишній головний лікар Волинського обласного онкологічного диспансеру Орест Андрусенко та журналістка Ольга Здебська.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменинників та зичить непохитного здоров'я, добра та миру, радості, яскравих моментів, щастя та достатку, процвітання, наснаги, енергійності, родинного тепла, Божої благодаті та многая літ. Нехай щастя завжди буде бажаним гостем у вашому домі, а всі негаразди та проблеми проходять повз!
Орест Андрусенко
Орест Андрусенко
Ольга Здебська
Ольга Здебська
Сьогодні – Всесвітній день рок-н-ролу (World rock-n-roll Day). Свято відзначається щорічно 13 квітня, хоча історична подія, що послужила основою для свята, відбулося днем раніше. Так, 12 квітня 1954 Білл Хейлі записав сингл «Rock Around The Clock», що став знаковим у новому музичному напрямку, який швидко подолало кордони США і поширилося по країнах і континентах, кинувши виклик суспільству і традицій.

Іменини за православним календарем святкують ті, кого назвали Інокентій, Веніамін, Йона, Іпатій та Марія.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Наша хроніка:

2019 редакція писала про луцьку журналістку Вікторію Левітскі, яка пройшла «десять кіл пекла», аби знайти щастя в Ізраїлі. На перший погляд історія життя та кохання волинської журналістки схожа на казку. Проте шлях до щастя і благополуччя українки був надзвичайно тернистим.

Два роки тому ми розповідали про школярку Стефанію Захарію, яка створює візерунки на шкаралупі страусиних яєць.

У 2017 редакція писала про те, що у Володимирі-Волинському знайшли вбитим військового.

У 2016 році цього дня на луцькій автостанції зайнявся автобус.

Також у 2016 редакція розповідала про варіанти відпочинку на травневі свята. Одеса, Львів, Карпати і Закарпаття – саме ці напрямки на травневі свята традиційно є найпопулярнішими серед українців.

У 2015 році відбулися традиційні Великодні заходи луцьких пластунів. Вони співали гаївки, патріотичні пісні та проводили забави-веснянки з дітьми.

Цього дня 2014 рятувальники Волинської області перемогли у змаганнях з пожежно-прикладного спорту в Польщі. Участь у змаганнях взяли 110 пожежників-спортсменів підрозділів Державної пожежної служби Республіки Польща, 6 волинських спортсменів-прикладників та представник команди міста Бреста Республіки Білорусь.

Короля попокорну обирали в Луцьку в 2013 році під час нічного кіноперегляду. Переможцем стала студентка Ірина Мельник зі звичайним солоним попкорном.

Народилися:

Цього дня народилися дружина короля Франції Генріха II, організатор Варфоломіївської ночі Катерина Медічі, американський політик, дипломат і державний діяч, 3-й президент США Томас Джефферсон, радянський диригент, композитор, педагог, ірландський письменник, драматург, лауреат Нобелівської премії Семюель Беккет, український актор театру й кіно Юрій Мажуга, іспанський футболіст, центральний захисник збірної Іспанії та «Барселони» Карлес Пуйоль, болгарський футболіст, півзахисник збірної й донецького «Металурга» Велізар Димитров, співачка Еріка (Анастасія Кочетова).

Сталося:

1928 – у Києві відбулася прем'єра фільму Олександра Довженка «Звенигора».

Сюжет фільму охоплює дві тисячі років буття і розповідає про багато етапів історії України: скіфи і варяги, війни українських козаків з польською шляхтою, гайдамацька вольщина, світова війна 1914-1918 років, боротьба Української Народної Республіки з більшовиками, рух гайдамаків-націоналістів на чолі з Симоном Петлюрою, білоукраїнська еміграція. Ці етапи, викладені у 12-ти епізодах, об'єднані однією постаттю діда, що є уособленням патріархального селянства з його вірою у минулі цінності та байдужого до революційних змін. Онуки діда – Павло і Тиміш – протиставлені один одному. Молодший — контрреволюціонер, націоналіст, у конфлікті з владою і законом, eмігрує до Праги і отримує диверсійне завдання. Старший, Тиміш, приєднується до більшовиків, зрозумівши глибинну суть легенди про гайдамацький скарб — все багатство земля. Сам дід не впорався з завданням, що його доручає молодший онук, – підірвати більшовицький потяг. Його підбирають молоді пасажири і він погоджується їхати з ними у непевне світле майбутнє.

1934завершена операція з порятунку екіпажу та учасників експедиції пароплава «Челюскін».

У Чукотському морі пароплав зустрівся з суцільними льодами і 23 вересня 1933 виявився повністю заблокований. «Челюскін» дрейфував разом з екіпажем протягом майже п'яти місяців. 13 лютого 1934 в результаті сильного стиснення «Челюскін» був роздавлений льодами і затонув протягом двох годин. Ще заздалегідь, побоюючись подібного результату, екіпаж підготував все необхідне для вивантаження на навколишні льоди. На лід вдалося перенести цеглу й дошки, з яких будували бараки. Евакуація табору здійснювалася за допомогою авіації. Через приблизно три тижні після загибелі судна, 5 березня, льотчик Анатолій Ляпидевский пробився до табору і зняв з крижини десять жінок і двох дітей. Наступний рейс був здійснений тільки 7 квітня. За тиждень льотчики Василь Молоков, Микола Каманін, Маврикій Слєпнєв, Михайло Водоп'янов та Іван Доронін вивезли на материк інших челюскінців.

1960Франція провела випробування ядерної бомби у пустелі Сахара й стала четвертою ядерною державою світу.

Згідно з наявними офіційними даними, ядерною зброєю на цей час володіють такі країни: США, Франція, Великобританія, Китай, Індія, Пакистан, КНДР та Росія. Вважається, що зброєю володіє Ізраїль. Крім того, на території декількох держав, які є членами НАТО (Німеччина, Італія, Туреччина, Бельгія, Нідерланди, Канада) та іншими союзниками (імовірно, незважаючи на офіційні заперечення, Японія, Південна Корея), знаходиться ядерна зброя США. Деякі експерти вважають, що в певних обставинах ці країни можуть нею скористатися.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus