USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

13 квітня: свята, події, факти. Чистий четвер та Міжнародний день подяки рослинам

13 Квітня 2023 00:00
Цього дня у світі відзначаються День народження тролейбуса, Всесвітній день рок-н-ролу, Міжнародний день подяки рослинам.

У Таїланді – Тайський Новий рік «Сонгкран», в Індії – Свято врожаю і Нового року «Вайсакхі», Васанта Наваратрі, у Польщі – День пам’яті жертв Катині, в Еквадорі – День учителя, у США – День Томаса Джефферсона, День подяки за стажування та співпрацю, День персикового кобблера, День доброти до юристів, День настільної гри «Скреббл», День планування обіду, на Маврикії, в Індії – Телузький Новий Рік «Угаді», в М’янмі – Водний фестиваль «Тінджан», у Словаччині – День несправедливо переслідуваних.

У 2023 році православні християни відзначають Чистий четвер 12 квітня. Це одне з великодніх свят, присвячене чистоті. Рано-вранці люди гарно миються, а протягом усього дня прибирають у домі і на господарстві.

Православна церква 13 квітня вшановує пам’ять святого мученика Іпатія, єпископа Гангрського. Інші назви свята – «Іпатій», «Переддень прольоту», «Огнище». Сьогодні добре було би прибрати в будинку, вимити підлогу водою, розведеною з освяченою. Так можна вигнати всю нечисть.

Іменини за православним календарем святкують ті, кого назвали Інокентій, Веніамін, Йона, Іпатій та Марія.

Цього дня народилися дружина короля Франції Генріха II, організатор Варфоломіївської ночі Катерина Медічі, американський політик, дипломат і державний діяч, 3-й президент США Томас Джефферсон, радянський диригент, композитор, педагог, ірландський письменник, драматург, лауреат Нобелівської премії Семюель Беккет, український актор театру й кіно Юрій Мажуга, іспанський футболіст, центральний захисник збірної Іспанії та «Барселони» Карлес Пуйоль, болгарський футболіст, півзахисник збірної й донецького «Металурга» Велізар Димитров, співачка Еріка (Анастасія Кочетова).

Події

1204 – учасники 4-го хрестового походу взяли і розграбували Константинополь.

1598 — король Франції Генріх IV підписав Нантський едикт, що надавав громадянські права гугенотам, сприяючи громадянській єдності, секуляризму та віротерпимості.

1814 – німецький математик Карл Вітте здобув ступінь доктора філософії у віці 12 років.

1870 – у Нью-Йорку відкритий знаменитий Музей мистецтв «Метрополітен».

1923 – відбулося урочисте відкриття в Лондоні стадіону Уемблі.

1924 – у Греції засновано футбольний клуб АЕК.

1928 – у Києві відбулась прем’єра фільму Олександра Довженка «Звенигора».

1940 – розпочався другий етап депортації із західних областей України, внаслідок якого були виселені майже 320 тис. осіб.

1943 – у Вашингтоні відкрили меморіал Томаса Джефферсона.

1953 — вийшла перша книга «бондіани» Яна Флемінга — «Казино «Рояль».

1960 – Франція здійснила випробування ядерної бомби у пустелі Сахара.

1962 - перший виступ «The Beatles» у «Star Club».

1967 – пісня «Something Stupid», записана Френком Сінатрою у дуеті зі своєю дочкою Ненсі, очолила чарт США.

1970 - сталася аварія в космосі - вибух кисневого балона на «Аполлоні-13».

1975 — зіткненнями в Бейруті між палестинськими бойовиками і воєнізованою християнською партією почалася Громадянська війна в Лівані.

1986 — Іван Павло II першим серед пап відвідав синагогу.

1990 – Радянський Союз офіційно визнав свою відповідальність за убивство в Катинському лісі (1940) кількох тисяч польських офіцерів (злочин, в якому раніше СРСР звинувачував нацистів).

1991 – гурт «Londonbeat» очолили американський чарт, на вершину хіт-параду забралася їхня пісня «І’ve Been Thinking About You».

2004 – відбувся перший за 12 років після возз’єднання виступ гурту «Pixies».

2012 — Верховна Рада прийняла Кримінальний процесуальний кодекс України.

2014 – урядом України оголошено Антитерористичну операцію на сході України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus