USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

21 квітня: свята, події, факти. Всесвітній день творчості та інноваційної діяльності і заснування Риму

21 Квітня 2023 00:00
Сьогодні відзначають Всесвітній день творчості та інноваційної діяльності та Всесвітній день міграції риб.

У Британії – День чаю, у США – День битви при Сан-Хасінто, День несподіваного тестування на наркотики, День банана, День трюфелів кешью в шоколаді, День «Тримайся подалі від трави», День «жовтого кажана», в Італії – День заснування Риму, в Канаді – День канадського кіно, в Кенії – День посадки дерев, у Німеччині – День дитячого садка, у В’єтнамі – День в’єтнамської книги, День поминання королів Хунгів, в Індонезії – День емансипації жінок, День картини, в Індії – фестиваль «Гарія Пуджа», День державної служби, День появи рами «Рама-Навамі», в Бразилії – День Тірадентеса, у Казахстані – День служби державної охорони, в Мексиці – день героїчного захисту Веракруса.

Православна церква 21 квітня вшановує пам’ять святого Іродіона – апостола від сімдесяти. У народі день назвали «Родіон Льодолам», тому що в цей час лід повністю йшов із річок.

Іменини за православним календарем святкують Родіон, Нифонт, Марфа та Сусанна.

Цього дня народилися німецький письменник, гуманіст, лицар та ідеолог лицарства Ульріх фон Гуттен ("Листи темних людей«, «Розбійники», «Ніхто»), італійський художник Лодовіко Карраччі, німецький педагог, творець дитсадків Фрідріх Фребель, англійська письменниця Шарлотта Бронте ("Джен Ейр«), німецький соціолог, історик, економіст, юрист, засновник сучасної соціології Макс Вебер, радянська акторка Антоніна Богданова (фільм «Летять журавлі»), український радянський кінорежисер і сценарист Юрій Лисенко («Гроза над полями», «Перевірено – мін немає», «Якби каміння говорило»), американський актор Ентоні Куїнн, радянський кінорежисер Станіслав Ростоцький («Доживемо до понеділка», «А зорі тут тихі», «Білий Бім – Чорне Вухо»), український режисер і сценарист Олександр Муратов («Наш чесний хліб», «Гуси-лебеді летять», «Гонки по вертикалі»), український і радянський футболіст, футбольний тренер Семен Альтман, американська акторка Енді Макдауелл («День бабака», «Секс, брехня і відео», «Чотири весілля й один похорон»), українська естрадна співачка Анастасія Приходько.

Події

753 році до н. е. – заснований Рим.

1519 – іспанський конкістадор Ернан Кортес висадився на узбережжі Мексики з метою завоювання держави ацтеків.

1818 – цісар видав розпорядження, щоб навчання релігії для дітей вірних УГКЦ у Галичині та Буковині відбувалось рідною мовою.

1910 – комета Галлея максимально наблизилася до Землі.

1913 – спуск на воду «Аквітанії», єдиного лайнера, який брав участь у обох світових війнах.

1920 – у Варшаві між Польщею та УНР підписано загальну та торгово-економічну конвенції, згідно з якими Польща визнавала незалежність УНР й обіцяла їй військову допомогу.

1921 – декретом Ради народних комісарів замість продрозкладки уведено натуральний податок на прогресивній основі.

1938 – РНК УРСР і ЦК КП(б)У ухвалили постанову про обов’язкове вивчення російської мови в усіх школах України.

1944 – почався бій під Гурбами, найбільша битва військ УПА й НКВС СРСР.

1944 – жінкам у Франції надано право голосу на виборах.

1960 – новою столицею Бразилії стало спеціально для цього збудоване однойменне місто – Бразиліа.

1996 – убито першого президента Чеченської Республіки 52-річного Джохара Дудаєва.

2000 – у Броварах (Київська область) у житловий будинок влучила тактична ракета класу «Земля-Земля», яку запустили військові з полігона. Загинули кілька людей.

2007 – прем’єра в Україні серії «I, Roommate» мультсеріалу «Футурама».

2019 – другий тур президентських виборів в Україні. На пост Президента обрано Володимира Зеленського.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus