USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

13 липня: події, факти, дні народження

13 Липня 2014 00:00
День народження 13 липня відзначають кінооператор Сергій Михальчук, голова Волинської обласної громадської організації «Фонд місцевого розвитку» Петро Верзун, депутат Волинської обласної ради Петро Пронь та прес-секретар "БАНДЕРШТАТУ" Юлія Грищук (на фото).

Інформаційне агентство Волинські новини щиро вітає їх і бажає добрих нових, міцного здоров'я і гарного настрою щодня.

Наша хроніка:

Минулого року у цей день редакція розповідала, як луцькі альпіністи підкорили гору Мак-Кінлі. Лучани Ігор Случик та Олександр Оришко піднялися на вершину гори, встановили там прапор України та виконали державний Гімн.

А у 2012 році Нацбанк випустив монети, присвячені Олімпіаді в Лондоні. Монету номіналом 2 гривні, виконана з нейзильберу, випустили тиражем 30 000 штук.

13 липня Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що на Волині розкопали давньоруське місто. Пам'ятка розташована на високому правому корінному березі річки Стир, на захід від давньоруського городища, яке є залишками літописного Жидичина та на південний захід від Миколаївського монастиря, згаданого в літописі під 1227 роком.

Народилися:

Цього дня народилися давньоримський державний і політичний діяч, полководець, письменник Гай Юлій Цезар, італійський учений, один із засновників сучасної хімії, який розмежував поняття «атом» і «молекула», Станіслао Каніццаро, голова Воєнної колегії Верховного суду СРСР у 1926-1948 роках, один із головних організаторів сталінських репресій Василь Ульріх, радянський письменник і драматург єврейського походження Ісаак Бабель (Бобель), російський кіноактор Михайло Пуговкін(«Весілля в Малинівці», «Спортлото-82», «Іван Васильович змінює професію»), композитор і музикознавець родом зі Львова, герой України Мирослав Скорик, український поет, дисидент, правозахисник, громадський діяч Іван Сокульський, американський кіноактор Гаррісон Форд(«Зоряні війни», «Індіана Джонс»), угорський винахідник знаменитого кубика Ерне Рубік, російський естрадний співак, уродженець Полтави Вадим Козаченко («На летящем коне», «Больно мне, больно»), українські футболісти Ігор Шуховцев та Дмитро Михайленко.

Сталося:

1908 — У Лондоні відкрилися IV Олімпійські ігри. У них вперше взяли участь жінки.

Також саме під час IV Ігор єпископ Пенсільванії Етельберт Талбот вимовив відому фразу «Головне - не перемога, а участь», яку іноді приписують П'єру де Кубертену. Під час Ігор 1908 року команда Великобританії показала на цій Олімпіаді свій найкращий результат.

Того року чотири спортсмени брали участь відразу в трьох видах спорту, а ще 42 одночасно у двох. У 2008 році, через сто років після Ігор, у Великобританії були викарбувані пам'ятні медалі вартістю в 2 фунта стерлінгів, присвячені цих змагань.

Насамкінець варто додати, що шведський стрілок Оскар Сван виграв золоту олімпійську медаль у віці 60 років

1920 — Створене товариство Червоного Хреста України.

Згідно з іншими даними Червоний Хрест в Україні виник 18 квітня 1918 року під час Першої світової війни за ініціативи Маріїнської громади сестер милосердя Червоного Хреста, яка з 1878 року надавала благодійну медичну допомогу киянам. 15-18 квітня 1918 року був проведений І з'їзд товариства Червоного Хреста України.

Першими завданнями товариства була допомога біженцям та військовополоненим, турбота про інвалідів і дітей-сиріт, боротьба з голодом та епідеміями, організація лазаретів, госпіталів і харчувальних пунктів. Червоний Хрест мав у своєму розпорядженні два хірургічних і п'ять протиепідемічних шпиталів у Києві, польові шпиталі у Бердичеві, Сарнах, Рівному, Радзівілові, Проскурові, Bолочиську, Черкасах, Коростені, Жмеринці, Козятині, Ярмолинцях, два протиепідемічні шпиталі в Конотопі й Одеський евакуаційний шпиталь.

1930 — Початок першого чемпіонату світу з футболу в Уругваї.

Уругвай став місцем проведення чемпіонату світу як одна з провідних футбольних держав 20-х років XX століття: уругвайці були переможцями Олімпійських Ігор 1924 і 1928 років. Другим серйозним аргументом на користь Уругваю стало сторіччя незалежності країни, яке припало якраз на літо 1930 року.

Весь чемпіонат відбувався в столиці Уругваю - Монтевідео. До початку чемпіонату уругвайці побудували новий стадіон «Сентенаріо», що став місцем проведення фінального матчу. Через зливових дощів будівництво стадіону було сильно затягнуте і завершилося лише за 5 днів до початку чемпіонату.

Головною проблемою в підготовці до проведення чемпіонату стало небажання європейських федерацій посилати свої команди на турнір. Причина - необхідність в тривалій морській подорожі через Атлантичний океан. Незважаючи на те, що приймаюча сторона в підсумку взялася компенсувати витрати на таку подорож, охочих все одно не знаходилося: заради участі в чемпіонаті світу федераціям, які відправили б команду в Уругвай, довелося б перервати на тривалий час свій внутрішній чемпіонат. Тому в першому чемпіонаті світу за перемогу змагалися лише 4 європейські збірні, причому жодна з них не входила до числа провідних команд континенту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Спортсмен Показати IP 13 Липня 2014 00:07
вітаємо голову комітету по фізичній культурі та спорту Луцької міської ради Юрія Волинця з днем народження та зичимо здійснення нових задумів для розвитку галузі спорту у нашому місті
Лучанка Показати IP 13 Липня 2014 14:53
Щиро вітаємо Юрія Йосиповича з Днем народження. Бажаємо всіляких гараздів, здійснення усіх мрій та бажань.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus