USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

13 цікавих фактів про українську економіку

5 Червня 2016 21:15
Хоча Україну й називають житницею Європи, ми в минулому році купили продуктів на три мільярди доларів. Наша країна продовжує продавати Росії авіатехніку, щоправда, більше доходів приніс нам ... продаж вати. А середньостатистичний мешканець України бідніший за пересічного швейцарця у 400 разів.

Hyser зібрав цікаві, іноді сумні факти, які об'єктивно зображують економічний стан України.

1. У минулому році з України вивели 23 мільярди гривень
У 2015 році співвідношення податкових надходжень від фізичних осіб і коштів, які вони перевели за кордон, становила приблизно 2 до 1 (45 і 23 мільярдів гривень відповідно). Тобто, коли ви платите 100 гривень податків, хтось виводить з країни 50 гривень.

23 мільярди гривень - це майже 1 мільярд доларів. Така сума принесла б величезну користь українській економіці, яка повністю обтяжена кредитами.

2. На утримання одного поліцейського витрачають в 100 раз більше, ніж на одного хворого
На поліцейських витрачають найбільше грошей серед усіх категорій службовців. На них країна витрачає більше, ніж на солдатів. За рік на одного представника правоохоронних органів витрачають 225 тисяч гривень. А ось на одного хворого у нас виділяють 5 гривень на день. На кожну людину з обмеженими можливостями держава передбачила аж 33 гривні на місяць.

Однак, навіть мінімальна зарплата поліцейських в розмірі 6 тисяч гривень не здається достатньо великою для такої небезпечної професії. Якщо ми хочемо, щоб поліцейські охороняли порядок, а не думали про те, як взяти у водія хабар, необхідно виділяти на них достатню кількість грошей. Головна наша біда - невміння ефективно використовувати кошти. Приміром, на медицину держава витрачає більше, ніж Польща, однак мешканцям України все одно доводиться купувати ліки за свої гроші і платити майже за всі послуги.

3. Тільки за останні два роки державні підприємства принесли більше 5 мільярдів доларів збитків
В Україні налічується 3350 державних підприємств, з яких працює тільки 1824. При цьому значна їх частина - рудименти неефективної радянської економіки. У 2014 році сто основних державних компаній принесли втрати в розмірі 4,6 мільярдів доларів. У минулому році збитки вдалося істотно скоротити - до 750 мільйонів доларів. Це стало можливим завдяки поліпшення фінансового стану «Нафтогазу» і підвищенню прозорості та відкритості держпідприємств в процесі реформування.

4. Продаж вати Росії приніс більше прибутку, ніж експорт літаків
Кілька років тому продаж РФ літаків і запчастин вважався суттєвою статтею експорту. Але зараз легше експортувати вату - так можна і ембарго на постачання військової продукції обійти і отримати більший прибуток. У минулому році ми експортували вати на 18 мільйонів доларів, а літаків тільки на 7 мільйонів ​. Статистика показує, що в 2015 році Росія збільшила імпорт української вати на 10 відсотків.

Хоча ми значно зменшили експорт запчастин і літаків, Росія продовжує їх у нас купувати. Оскільки ці деталі направлені на виробництво військової продукції, вітчизняна авіапромисловість сприяє розвитку збройних сил країни-агресора.

5. Україна імпортувала продуктів на 3,4 мільярда доларів
Слова про те, що Україна може нагодувати всю планету регулярно лунають з вуст наших політиків. Однак, рідко можна почути, що Україна імпортує велику кількість їжі. Як правило, ми купуємо фрукти і овочі. Це зовсім не говорить про погану роботу вітчизняних аграріїв, просто екзотичні фрукти не ростуть на українських землях. Чай і шоколад також не можна зробити без імпортованої сировини.

І все ж експорт аграрної продукції перевищує імпорт (13,2 проти 3,4 мільярда доларів), при цьому обсяги імпорту поступово знижуються через падіння купівельної спроможності українців. Останнім часом плюсом є скорочення імпорту їжі з Росії. Там ми купували зовсім не екзотичні продукти, а це означає, що вітчизняні виробники повинні зайняти вільну нішу.

6. Українці з'їдають 20,3 кілограма молочних продуктів та 9 кілограмів хліба на місяць
Основна їжа для мешканців України - не картопля або м'ясо. Лідирують в цьому списку молочні вироби, хліб та овочі. Щоправда, м'ясо ми вживаємо частіше, ніж ягоди і фрукти. А ось риба і морепродукти - рідкісні гості на українських столах (тільки 1,6 кілограма на місяць).

Незважаючи на зростання цін, наш раціон з 2010 року майже не змінився. Таке харчування може викликати серцево-судинні захворювання. Для збереження здоров'я українцям варто збільшити в своєму раціоні частку фруктів і риби.

7. Зарплата українців вища, ніж вартість їхньої праці
Середньостатистичний мешканець України за рік виробляє товарів і послуг на суму 46 тисяч гривень, але отримує зарплату на 23 відсотки більше - 62,8 тисяч гривень. Наприклад, німець для держави заробляє 47 тисяч євро, а отримує за свою працю 46 тисяч євро. Наші показники свідчать не про наполегливу працю українців, а про економічний дисбаланс. Основна причина їх виникнення - сировинна економіка, через яку всі наші продукти коштують дуже мало. Свою роль відіграють також тіньова економіка і низька продуктивність праці.

8. Українці в 400 разів бідніші за швейцарців ...
Не так давно банк Credit Suisse опублікував дослідження рівня життя населення в різних країнах Європи. За його підсумками лідируючу позицію зайняла Швейцарія, де статки кожного повнолітнього мешканця дорівнюють 576 тисяч доларів. Україна в даному рейтингу зайняла останнє місце з рахунком 1 437 доларів.

9. Зате ми любимо банки більше, ніж порно
Згідно з даними рейтингу Алекса, мешканці України частіше відвідують банківські онлайн-сервіси, ніж порносайти. Навіть сайт «Нової пошти» користується більшою популярністю, ніж найвідоміші порноресурси.

10. До 2050 року третина українців досягне пенсійного віку
Тим часом населення зменшиться до 35 мільйонів осіб. Основною причиною демографічної кризи буде скорочення кількості працездатних громадян. Представники старшого покоління почнуть масово виходити на пенсію, а молодь - шукатиме варіанти для працевлаштування за кордоном. В інших країнах українці придивляються не тільки до роботи, але і до вузів. Тільки в 2014 році за кордоном навчалося понад 40 тисяч студентів з України. Навряд чи всі вони повернуться на батьківщину.

Не варто шукати причини еміграції тільки у війні і економічній кризі. Наприклад, Польща також переживає відтік населення. Насправді найбагатші країни Європи пропонують набагато кращі умови життя, ніж Україна і Польща.

11. Україна купує сало
Сало вважається українським національним продуктом. Але ми купуємо його за кордоном. Тільки в 2015 році Україна імпортувала сала на 32 мільйони доларів. Не можна сказати, що в нас спостерігався гострий дефіцит свого сала, оскільки в той же час ми експортували цього продукту на 7,7 мільйонів ​​доларів.

Просто аграрну продукцію вигідніше експортувати, адже за неї платять валютою. Так що внутрішній ринок не надто цікавий для виробників українського сала. До того ж багато хто з них не зміг пережити кризу і порожню нішу швидко зайняли європейські виробники.

12. За рік Україна зменшила споживання газу на 21 відсоток
Ми не тільки перестали імпортувати російський газ, але і скоротили обсяги споживання. У 2015 році Україна витратила на 8,8 мільярда кубометрів менше, ніж у 2014 році. Українці змушені економити газ через зростання тарифів, інші користувачі теж скорочують споживання під дією цінового фактора.

13. На енергозбереження уряд виділяє в 81 раз менше коштів, ніж на субсидії
При цьому про наше енергозбереження піклується не влада, а європейські донори. Звичайно, субсидії теж потрібні, оскільки вони допомагають людям пристосуватися до нових тарифів, однак це тимчасове вирішення проблем. Зараз субсидії отримує 5 мільйонів домогосподарств, а Міністерство соціальної політики готується надати їх ще 2 мільйонам.

Втім, субсидії не допоможуть знизити споживання газу. Для цього необхідно розвивати енергозберігаючі технології, економно використовувати ресурси і утеплювати будинки. Таким чином, в майбутньому реально знизити споживання газу на 11 мільярдів кубометрів. Аналогічний ефект принесла би повна відмова третини українців від газу. Але для впровадження всіх енергозберігаючих проектів необхідно 57 мільярдів доларів.

Небагато українців всерйоз цікавляться економічними процесами, вважаючи їх надто складними. Однак економіка - це не тільки цікава, але й корисна сфера. Знаючи, що саме відбувається з економікою країни, ви завжди можете чіткіше бачити своє власне майбутнє.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Василь Показати IP 5 Червня 2016 22:20
Висновок. У нас хоч і урожаї найменші, зате чорноземи найкращі. (с)Файна Юкрайна.
петро бампер Показати IP 5 Червня 2016 22:26
Я категорично проти прiоритету й цiлi для Украiни безвiзового режиму з ЭЕС!!! Панове, комуналку маэм по цiнi контрабанди в "днр" й "лнр", цiни як в Польщi, зарплати як в Болiвii, слуги народу живуть як жителi ОАЕ (й слугами, навiть рабами можна назвати нас), дибiли понабирали кредитiв у МВФ, мiльйонерiв стало бiльше, йде вiйна, яку звуть АТО, охорона здоров'я жебракуэ ще бiльше, котеджiв бiля моря бiльшаэ, бурштиновi вiйни, авто чи житло купити, навiть одяг розкiш, медики й вчителi з своiх копiйок платять 21% податку бля.. Який безвiзовий режим?! В люди вийди, депутат! Не помагаэш жити населенню, то хоч дихати не заважай!!!!
123 Показати IP 6 Червня 2016 11:20
1991г. :- Через кілька років в нас буде друга Хранция! 2005 г. :- Через 5 років будемо жити , як в Канаді! 2013г. : - Проженемо Януковича, будемо жити як в ЕС! 2015г. : - Через 20 років, може бути , будемо жити як при Януковиче... )))))))))))))))) ПЕРЕМОГА
245 до 123 Показати IP 6 Червня 2016 23:04
все чекаєш? йди вже працюй!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus