USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Економіка України у найближчі два роки

20 Жовтня 2014 15:26
Цьогорічний рівень розвитку економіки України прирівнюють до економічного занепаду в 2009-му, коли падіння ВВП сягнуло мінус 15%. Втім, волинські експерти прогнозують поліпшення стану економіки вже через два роки, якщо буде мир, «відпустять» долар, а підприємства шукатимуть ринки збуту в Латинській Америці, Північній Африці, Азії.

На що чекати українцям в найближчі роки щодо розвитку економіки країни - розповів Інформаційному агентству Волинські Новини експерт з економіки, завідувач кафедри фінансів та оподаткування, професор Східноєвропейського університету імені Лесі Українки Микола Іванович Карлін.

«Військові дії на Сході України негативно позначилися на економіці України, насамперед, ми недоотримуємо значні доходи в бюджет України. Відповідно, місцеві бюджети теж недоотримують чималі кошти. Крім того, уряд і парламент були змушені збільшити видатки на оборону країни: спочатку на 9 мільярдів гривень і зараз ще 9 мільярдів виділили на закупку озброєння, яке виробляють українські заводи. Тому, щоб не було фінансової кризи, необхідно знижувати соціальні видатки і підвищувати податки. Так, зараз введений спеціальний військовий податок на доходи фізичних осіб в розмірі 1.5%.

Зрозуміло, що багато інвестиційних проектів, які раніше планувалися, а це розвиток інфраструктури, ЖКГ та інші будуть призупинені чи зупинені взагалі. Для прикладу, дорога від Луцька у Львів розбита вщент. По ній не возять туристів, а це в мінус у доходи Луцька і Львова.

У силу різних причин приблизно 70% експорту машинобудівної галузі направляли з України в Росію. В основному, ці заводи розміщенні на Сході нашої держави. Зараз є проблеми із збутом. Тому тим підприємствам, які знаходяться в зоні контрольованій українськими військами, необхідно шукати ринки збуту в Латинській Америці, Північній Африці, Азії. Там наша продукція добре відома. Гірша ситуація з тими, які постраждали від військових дій.

Велика проблема із шахтами. Адже більшість копалень знаходяться в зонах, які контролюються бойовиками. Їхнє відновлення – це дуже дорога справа. Частина шахт уже затоплена й окремі взагалі не можна буде відновити. Зараз є такі думки, що необхідно лишити тільки ті копальні, які прибуткові, або ті, які працюють з мінімальними збитками. Адже на них держава щорічно виділяла до 2 десятків мільярдів гривень дотацій.

Втім, варто зауважити, що «відкати» сягали 20-50%. Тому багато шахт, які зараз вважаються збитковими, якщо забрати корупційну складову, можуть стати рентабельними. Тому треба зберегти шахти, які можуть працювати. Ми не повинні забувати про проблеми із газом. Отже, було б доцільно значну частину котелень перевести на вугілля.

Ми знаємо, що зараз є великі проблеми з відновленням житлово-комунального господарства. Це настільки великі гроші, що український бюджет просто не потягне. Щоб вийти із цієї ситуації, необхідно залучити кошти спонсорів, меценатів з усього світу.

Зараз є такі думки, що окуповану територію не потрібно відновлювати. Але це - неправильно. Там залишається багато симпатиків України, десь третина населення і ще третина не визначилася. Тому необхідно, аби Україна брала участь в інвестиційних проектах з відновлення лікарень, шкіл, доріг. Якщо ми від цього відмовимося, то це буде дуже велика помилка, яка відверне від нас проукраїнських людей.

Подальший розвиток економіки нашої країни залежить від ситуації на Сході України. Якщо Росія припинить агресію і мирний план президента Петра Порошенка буде реалізований, то є надія, що ми у 2016-му році вийдемо з економічної кризи.

В уряді говорять, що ми вже у 2015-му році будемо мати економічний приріст, але, на жаль, міжнародні інституції говорять інше - наступного року ми наврядчи цього досягнемо. Адже у 2014 році рівень розвитку економіки дуже знизився. Згідно з різними оцінками - мінус 10% ВВП. А ще інфляція - 20%.

Окрім того, є проблеми з курсом долара. Як говорять різні експерти, і я цієї думки дотримуюся, долар треба відпускати хоча б до 15 гривень. Адже чим він більше адмініструється, тим його менше в обмінниках. Зараз уже визнано, що була помилка нового керівника Національного банку України Гонтарєвої, яка прийняла рішення, аби експортери усю валютну виручку реалізували за гривню в Україні. Тому треба повертатися до старого порядку, щоб лишали 50% чи ще краще, аби бізнес сам вирішував скільки йому валюти продавати на внутрішньому ринку. Тоді вони будуть зацікавлені повернути її в Україну, чого зараз немає. Це б моментально збило б курс до 13 гривень за долар, як цього хочуть нині державні мужі.

Тому, якщо менше робити помилок, а більше економічно-обдуманих рішень, то поліпшення стану економіки відбудеться вже через два роки - в 2016-му. І підйом економіки буде дуже стрімкий - плюс 5%-7% ВВП. Втім, це може відбутися й швидше, якщо прийде інвестор, але для цього необхідно встановити в Україні стабільність і мир. А сьогоднішню економіку можна порівняти з 2009-м роком, коли падіння було мінус 15% ВВП», - аналізує Микола Карлін.
Та додає, якщо ж мирний план президента не діятиме, то Путін захопить Маріуполь, піде на південь України в напрямку Одеси, аби відсікти порти України на Чорному і Азовському морях, й створити так звану «Новоросію».

Втім, як повідомляли раніше, Путіна не зупинить ані українська армія, ані санкції ЄС, а лише «секретна зброя» США. До слова, остання вже дає відчутні результати деескалації конфлікту на Донбасі.

Редакція Інформаційного агентства Волинські Новини також повідомляла, що Волинь збиткова область, а Донбас вже «не кормить» Україну.

Також волинська влада стверджує, що найбільші інвестори Волинського краю за перше півріччя 2014-го - чотири країни ЄС, серед яких і Кіпр. Однак економісти про валюту з Кіпру говорили як про повернення українського капіталу з офшор.

Варто зауважити, що за останні роки агросфера Волині зміцнилася, окрім того, стали тіснішими зв’язки з країнами ЄС. Так, експерти проаналізували економічну карту волинського села.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Волинянка Показати IP 20 Жовтня 2014 15:50
коментар було видалено
хрущ до Волинянка Показати IP 20 Жовтня 2014 15:58
шльондра ти путлеровська, а не Волинянка. Не ганьби Волинь. Не подобається - нах на расєю
Волинянка до хрущ Показати IP 20 Жовтня 2014 20:26
Що я i зроблю найближчим часом.Краще жити в Гондурасi,нiж з такими правителями в нашiй державi/
хрущ до Волинянка Показати IP 20 Жовтня 2014 20:56
Одною купою лайна на Волині менше буде. Да,і не забудь прихватити діда прилипа
Дід Панас до хрущ Показати IP 20 Жовтня 2014 22:02
мене так легко не позбудешся, я тебе скорше випхаю до європ
лучанин до Волинянка Показати IP 20 Жовтня 2014 21:29
То і називайся гондураскою
Дід Панас до хрущ Показати IP 20 Жовтня 2014 20:31
коментар було видалено
йди до хрущ Показати IP 22 Жовтня 2014 08:56
ти сам у свою еропу, роззявило тут рота - куди і кому йти. ще тільки хрущів не слухали.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus