USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

13 травня: події, факти, дні народження

13 Травня 2012 00:01
День народження 13 травня відзначають заслужений журналіст України Анастасія Філатенко, письменник та журналіст Віктор Вербич, депутат Волинської облради Микола Собуцький, президент Луцького джаз-клубу Олег Баковський (на фото).
«ВН» вітають їх і бажають здоров’я, довголіття і достатку.
Хроніка «ВН»:
Цього дня 2009 року «ВН» інформували, що прокуратура звинувачує екс-депутата Луцької міськради Дмитра Москвича у хабарництві, а Москвич прокуратуру – у розправі.
А 13 травня 2010-го стало відомо, що тодішній мер Луцька Богдан Шиба збрив вуса.

13 травня 2011 року «ВН» повідомляли, що волинські правоохоронці незадоволені станом стадіону «Авангард» та поведінкою фанатів деяких футбольних клубів України.

Народилися:
Цього дня народилися чеський філолог, історик-славіст, автор ідеї слов'янської єдності Павел Шафарик, французький письменник Альфонс Доде («Тартарен із Тараскона», «Набоб», «Королі у вигнанні»), український письменник Панас Мирний (Рудченко), американський режисер Герберт Росс («Сталеві магнолії», «Поворотний пункт»), український журналіст, громадський і політичний діяч, один з організаторів та активістів «Товариства Лева» Олександр Кривенко, російська поп-співачка Маша Распутіна (Алла Агєєва), українська телеведуча Ганна Безулик, український хокеїст Олександр Матвійчук, український футболіст В'ячеслав Шевчук.
Сталося:
1501Амеріго Веспуччі відправився в подорож на Захід, у ході якої з'ясував, що Колумб відкрив новий континент.
Невідомо, коли саме Альберіго Веспуччі отримав ім'я «Амеріго». Це могло трапитися або ще тоді, коли флорентієць оселився в Іспанії — імена багатьох іноземців за кордоном переінакшувалися (це трапилося, зокрема, з Колумбом, Каботом, Магелланом).
За іншою версією — він сам напівжартома змінив ім'я після відвідин Нікарагуа, де, зокрема, відкрив гори, які місцеві мешканці називали «Амерік». Ще один варіант — перейменування на честь нового континенту, відкритого раніше Каботом і нібито названого ним, на честь власника його корабля, «землею Америка».
Першим поєднав назву «Новий Світ» з ім'ям Веспуччі книгар Іоганн Оттмар, що у 1504 році видав «Третю подорож» флорентійця. Проте ніде не можна знайти навіть щонайменшої вказівки на те, що самому мореплавцю було відомо про це, або що він цьому сприяв.
Власне в офіційних документах він підписувався справжнім ім'ям Альберіго, та й в повідомленнях про мандрівки Веспуччі продовжували йменувати і як Альберіго, і як Амеріго.
Припущення, що Новий Світ міг бути названий «Америкою» саме на честь Амеріго Веспуччі, було зроблене вперше лише у 1507 — книгопродавцем Мартіном Вальдземюллером, що надрукував в в лотаринзькому містечку Сен-Дьє-де-Вож під ім'ям Гилакоміла або Ілакоміла, перекладені з французької нотатки про подорожі Веспуччі в книзі «Cosmographiao introductio etc., insuper quatuor Americi Vespucii navigationes».
1927засновано київський футбольний клуб «Динамо».

1981на площі Святого Петра у Ватикані турецький терорист Алі Агджа важко поранив Папу Римського Івана Павла II.

Активна діяльність Івана Павла II не всім була до вподоби. 13 травня 1981 року член турецького ультранаціоналістичного угруповання Мехмет Алі Аґджа на площі Святого Петра стріляв у Папу, важко поранивши його. Проте куля пройшла в кількох міліметрах від життєво важливих органів.
Існує багато свідчень того, що за Аґджею стояли болгарські та радянські спецслужби.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Андрій Показати IP 13 Травня 2012 11:11
а те, що сьогодні ДЕНЬ МАТЕРІ, чому не пишете?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus