USD 39.35 39.65
  • USD 39.35 39.65
  • EUR 39.57 39.85
  • PLN 9.80 9.95

14 квітня: свята, події, факти

14 Квітня 2021 00:00
Сьогодні, 14 квітня, віряни вшановують пам'ять Святої Марії. Їй молилися, щоб захистила від псування. А в народному календарі зазначено вшанування Марії-пролубниці.

Також сьогодні відзначають День високих досягнень. Пропонується зробити щось позитивно значніше, на що раніше ви не наважувалися.

Окрім того, відзначають Бірманський Новий рік або Тінджан в М'янмі, Вайсакі або Новий рік сикхів (дата на 2021 рік. Відзначається в перший день першого місяця Вайсакх сонячного календаря Нанакшахі), День Америки, День молоді в Анголі, День рідної мови в Грузії, Кхмерський Новий рік в Камбоджі або Чол Чнам Тмі (святкування триває протягом 3 днів. Вважається одним з найважливіших свят), Лаоський Новий рік, або Сонгкан, або Пі Май Лао в Лаосі, Міжнародний день моментів сміху, Національний день бібліотекаря в Угорщині, Національний день кави в Португалії, а також Непальський Новий рік.

Іменини за православним календарем святкують Макар, Юхим,Марія, Марко, Макарій, Аврам, Мелетій, Абрам, Ельвіра, Гордій.

Народилися:

Цього дня народилися український скульптор, режисер кіно й театру, драматург, сценарист Іван Кавалерідзе, український громадський діяч, журналіст і видавець Кость Панківський, український та німецький шахіст Юхим Боголюбов, дружина радянського лідера Микити Хрущова Ніна Хрущова, французький письменник, сценарист і режисер Александр Жарден, американський кіноактор, лауреат «Оскара» 2003 року за головну роль у фільмі «Піаніст» Едріен Броуді, американська акторка Сара Мішель Ґеллар, українська спортсменка, олімпійська чемпіонка у стрільбі з пневматичного пістолета, чемпіонка світу Олена Костевич.

Сталося:

1865у театрі Форда у Вашингтоні смертельно поранено 16-го президента США Авраама Лінкольна. Він помер наступного дня.

Авраам Лінкольн загинув від руки Джона Вілкса Бута, актора-конфедерата. Спочатку Бут планував викрасти Лінкольна, сподіваючись виміняти його на бранців-конфедератів. 11 квітня 1865 року він прослухав промову президента, в якій той оголосив про надання неграм виборчих прав, і, обурений, змінив свої плани. Довідавшись, що перша леді прийде на виставу до театру Форда, він ретельно спланував операцію — його прихильники повинні були вбити віце-президента Ендрю Джонсона та держсекретаря Вільяма Сюворда. Заколотники пішли на політичне вбивство. Військовий хірург Чарлз Ліл одразу ж оцінив рану Лінкольна як смертельну. Президента перевезли через вулицю в будинок Петерсена, де впродовж 9 годин він лежав у комі. Викликані військові хірурги за допомогою щупа виявили кулю та уламки черепа на п'ятнадцятисантиметровій глибині в мозку. 15 квітня о 7 годині 22 хвилини ранку президента проголосили мертвим. Тіло Лінкольна провезли траурною процесією територією кількох штатів до Іллінойсу. Поховали його на Окриджському цвинтарі в Спрингфілді, насипавши над ним могилу заввишки 54 метри. До 1874 року на могилі встановили кілька бронзових пам'ятників президенту. Для того, щоб запобігти викраденню тіла з метою вимоги викупу, в 1901 році тіло ексгумували й знову поховали в бетонному блоці.

1943у системі наркомату оборони СРСР створено Головне управління контррозвідки «Смерть шпигунам» («СМЕРШ»).

В умовах війни дуже часто ніякого слідства не велося, великі групи людей арештовувалися і були незаконно й часто безпідставно репресовані. На репресивний характер СМЕРШу також вказує «стандартний» термін ув’язнення для багатьох засуджених — 25 років. Такі терміни засудження отримували не тільки підозрювані в співпраці з німцями, але також і радянські громадяни, які поверталися на Батьківщину з примусових робіт в Німеччині. Для стеження і контролю над інакомисленням СМЕРШ створив і підтримував цілу систему стеження за громадянами в тилу і на фронті. Часто погрози розправи над громадянами призводили до співпраці з секретною службою і до безпідставних звинувачень проти військовослужбовців і цивільного населення. СМЕРШ також відігравав велику роль у поширенні сталінської системи терору на країни Східної Європи, де встановилися дружні до Радянського Союзу режими. На території Польщі і Німеччини після війни деякі нацистські концтабори продовжували функціонувати під егідою СМЕРШ як місця репресій ідеологічних противників нових режимів. Так в нацистському концтаборі Бухенвальд ще декілька років після війни утримувалося понад 60 000 противників соціалістичного вибору.

2007вперше в Україні показано мультсеріал «Футурама».

Серіал розпочинається з того, що розвізник піци з Нью-Йорка Філіп Фрай випадково був заморожений у кріогенній камері 31 грудня 1999 року і розморожений тисячу років потому, 31 грудня 2999 року в місті Новий Нью-Йорк. Фрай намагається уникнути примусового призначення на роботу посильним і це закінчується його влаштуванням на роботу (таким ж посильним) у невелику компанію Міжпланетний експрес, яка займається міжгалактичними перевезеннями вантажів. Серіал демонструє пригоди Фрая і його колег під час доставки вантажів, а також у повсякденному житті. Серіал налічує 72 серії по 21 хвилині. Хоча «Футурама» виходила протягом п'яти сезонів, насправді були всього чотири виробничі сезони. Через безліч змін телепрограми і позачергових показів вийшло так, що у Fox залишилося непоказаних епізодів на ще один рік. 72-й, фінальний епізод, «The Devil's Hands Are Idle Playthings» був показаний в США 10 серпня 2003 року. Цією серією закінчується п'ятий телевізійний сезон (четвертий виробничий сезон) і весь серіал у цілому. Епізод не є фіналом, який не припускає продовження, хоча в ньому й вирішується багато суперечностей сюжету.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus